Polar Vortex (napapyörre) ja kuinka tiede sen yksiselitteisesti tulkitsee

Alustus

On olemassa useita tutkimuksia, jotka ovat selvittäneet sosiaalisen median ja yleisön ilmastonmuutostietoisuuden välistä yhteyttä ja todisteita siitä, että sosiaalinen media voi lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoskysymyksistä. 

Mutta samalla tutkimukset varoittavat, että se voi myös johtaa mielipidevaltaisten ideologioiden vahvistumiseen. Mutta ennen kaikkea tieteen aliarvioimiseen. Esimerkkinä raflaavat otsikot, -provosoiva kirjoittelu, -propagandan levittäminen, -yksipuolinen näkemys kokonaisuudesta, -kylmä tappaa enemmän kuin kuuma, -tiede on väärässä tai siihen ei voida luottaa jne. Näissä asetelmissa liikutaan juuri silloin, kun on kyseessä tieteen aliarvioiminen ja tiedevastaisuus.

Seuraava aihe liittyy ns. Polar Vortex (napapyörre) ilmiöön, josta vähän väliä tehdään mitä erilaisimpia tulkintoja: eli mistä tämä ilmiö itse asiassa johtuu?

Polar Vortex (napapyörre)

Napapyörre on laaja matalapaineinen ja kylmän ilman alue Maan pohjoisnavan ympärillä. Se on pitkään dokumentoitu ilmiö, jota alemmilla leveysasteilla asuvat eivät tyypillisesti huomaa, paitsi silloin, kun ilmanpaine ja tuulet muuttuvat silloin tällöin.

Kun napapyörre on vakaa, se pysyy lähempänä pohjoisnapaa, ja sitä rajoittaa voimakas napavirtaus, joka estää kylmää ilmaa siirtymästä alla oleville mantereille. Polaarisuihkuvirtausta ylläpitää kaksi asiaa: lämpötilaero lämpimien keskileveysasteiden ja napa-alueen välillä sekä Maan pyöriminen (ja coriolis-ilmiö). Kun lämpötilaero suihkuvirtauksen poikki on suuri, se pyrkii olemaan vahva ja pitää napapyörteen vakaana. Mutta kun ero on pieni, suihkuvirtaus on yleensä heikompi ja herkempi vääntymiselle ja kaartumiselle. Kun se muuttuu epävakaaksi, napapyörre voi katketa ​​ja levitä toisinaan jopa etelään asti.

Matala- ja korkeapainejärjestelmät

Matalapainejärjestelmä luo tuulia ja sykloneja, kuten napapyörteen. Korkeapainejärjestelmä työntää ilman pois alhaisemman paineen alueille tasapainon saavuttamiseksi. Kun napapyörre on epävakaa, se voi työntää polaarista ilmaa ulos ja pois.

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa napapyörteeseen?

Vaikka napapyörre on hyvin dokumentoitu, sen käyttäytyminen on muuttunut äärimmäisemmäksi ilmastonmuutoksen seurauksena. Maan lämpeneminen on johtanut arktisen merijään häviämiseen, jolloin heijastava jääpinta on muuttunut tummaksi absorboivaksi pinnaksi. Muutos lämmittää korkeampia leveysasteita ja pienentää lämpötilaeroa lämpimämpien keskileveysasteiden ja napa-alueiden välillä. Tämä heikentää ja horjuttaa napa-suihkuvirtausta, jolloin se uppoaa alemmille leveysasteille ja tuo polaarisen ilman kauemmas etelään. On odotettavissa, että ilmastonmuutos heikentää entisestään napavirtausta, mikä lisää äärimmäisiä ja epätavallisia sääilmiöitä.

Seuraava differentiaaliyhtälö (muutosnopeus) kertoo maapallon lämpökapasiteetista

C (dT/dt) = EIN – EOUT

Maapallon lämpökapasiteetin muutosnopeus [C (dT/dt)] on sama asia kuin auringosta maapallolle tulevan EIN ja maapallolta poistuvan EOUT  energian erotuksen muutosnopeus EIN – EOUT.

Tätä erotuksen muutosnopeutta ohjaa paitsi aurinko, myös ilmakehässä olevan kasvihuoneilmiön voimistuminen. Viimemainitun muutosnopeus on tällä hetkellä dominoiva.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu