Poliitikot eivät ymmärrä, mitä tieteen tekeminen tarkoittaa – kontribuutio ilmastoon ja kansainvälisen ilmastotieteen vähätteleminen

Silmiini osui Yle:llä julkaistu kosmologian emeritusprofessori Kari Enqvistin kolumni kuluneelta kesältä 2021. Hän arvostelee mm. poliitikkoja siitä, etteivät he ymmärrä, mitä tieteen tekeminen tarkoittaa. Hän on myös ottanut kantaa siihen, miksi tieteen rahoitusta leikataan.

Puhe on siis rahasta. 

Lainauksia:

”Tieteen tila Suomessa on kehittymässä puskafarssiksi”. ”Tieteellinen tutkimus ei ole ajankohtaisten selvitysten tekemistä”.

”Poliitikot ehkä kuvittelevat tietävänsä, koska ovat saattaneet tehdä gradun jostakin aiheesta. Sellainen kuitenkin pätevöittää tieteeseen yhtä paljon kuin päiväkodissa vietetty aika lukio-opintoihin. Jos joku poliitikko on pungertanut tohtoriksi asti, sekin on vasta eräänlainen päättötodistus. Varsinainen tutkijaelämä alkaa sen jälkeen”.

https://yle.fi/uutiset/3-11992210

Kontribuutio ilmastoon 2019

Lainauksia:

Ilmastonmuutokseen liittyvässä vastuunpakoilussa syyllisiä yritetään etsiä aina jostakin muualta. Sanotaan, että meidän suomalaisten ei tarvitse tehdä mitään, sillä Kiinaan tai Intiaan verrattuina päästömme ovat mitättömät. Sanotaan, että afrikkalaisten pitää hillitä väestönkasvunsa eikä meidän tarvitse tehdä mitään”.

”Mutta uhkakuvat eivät poistuisi, vaikka maailman väestönkasvu pysähtyisi huomisaamuna kuin seinään”.

”Ongelma on se, että ”suomalaisia” tulee koko ajan lisää”. Ja suomalaisilla tarkoitan nyt ihmisiä, jotka kuluttavat kuin suomalaiset”.

Yhä kasvava joukko kiinalaisia, intialaisia ja afrikkalaisia havittelee elämäntapaa, jota me suomalaiset pidämme syntymäoikeutena. Hekin haluavat grillata pihvejä, ajaa hyvillä autoilla, nähdä maailmaa ja jotkut jopa saunoa. Ja kuinka voisimme kieltää heiltä nuo toiveet, kun uskomme, että olla suomalainen on parasta mitä tällä pallolla voi tapahtua”?

”Jos kaikki kuluttaisivat kuten Suomalaiset, tarvitaan 3.8 maapalloa. Afrikkalaiset pärjäävät alle yhdellä. Mutta vain tällä hetkellä”.

”Tehdään äärimmäisen karkea arvio. Kuvitellaan, että maailmassa on nyt kaksi miljardia ”suomalaista” eli kehittyneiden valtioiden kansalaista, jotka kuluttavat kuten suomalaiset. Kuvitellaan vielä, että ”afrikkalaisia” eli afrikkalaisten tavoin kuluttavia ihmisiä on loput kuusi miljardia. Tarkat luvut eivät tässä ole tärkeitä, ainoastaan suuruusluokat.

Kun nämä maapallon ”afrikkalaiset” vaurastuvat ja muuttuvat ”suomalaisiksi”, ekologisen jalanjäljen kannalta efekti vastaa kahdeksaatoista miljardia uutta nykyafrikkalaista. Tämän rinnalla ehkä muutamaan miljardiin jäävä väestönlisäys Afrikassa on mitätön ongelma.

Mutta tietysti sitä vastaan pitää taistella. Kuten pitäisi taistella kaikkea ylikulutusta vastaan,  kaikkialla”.

– Kari Enqvist

https://yle.fi/uutiset/3-11029399

Eli mikähän siinä on, että tieteen arvostus on nolla-lukemissa ja uskotaan vain shamaaneihin, poppamiehiin ja naisiin. Mainittakoon vielä kansainvälisen ilmastotieteen osaamisen vähätteleminen.  

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu