Prof. M. E. Mannin rekonstruktio on osoitettu oikeaksi – mutta silti siitä jaksetaan esittää kritiikkiä

Prof. M. E. Mannin rekonstruktio on osoitettu oikeaksi – mutta silti siitä jaksetaan esittää kritiikkiä

Vuonna 2003 prof. McKitrick teki yhteistyötä kanadalaisen insinöörin Steve McIntyren kanssa. He yrittivät toistaa Mannin rekonstruktiota ja lopulta hajottaa sen tilastolliseksi hölynpölyksi. Heidän mielestään kaavio on johdettu ”vertailuvirheistä, -lähdetietojen perusteettomasta katkaisemisesta tai ekstrapoloinnista, -vanhentuneista tiedoista, -virheellisistä pääkomponenttilaskelmista, -maantieteellisistä vääristymistä ja muista vakavista virheistä” – jotka vaikuttavat olennaisesti lämpötilaindeksiin.

Tämä tutkimus julkaistiin vuonna 2004 (McIntyre 2004) missä väitettiin, että Mannin rekonstruktion muoto oli väistämätön tulos käytetystä tilastollisesta menetelmästä (pääkomponenttien analyysi). He väittivät myös, että 1400-luvun lämpötilat saatiin yhdestä harjaskartiomäntyjen välityspalvelinrekisteristä, jolloin he päättelivät, että Mannin rekonstruktion muoto ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Kansallinen ilmakehäkeskus vuonna 2007 (Wahl 2007) suoritti riippumattoman arvioinnin Mannin tutkimuksesta. He rekonstruoivat lämpötilat käyttämällä erilaisia ​​tilastollisia tekniikoita (pääkomponenttianalyysillä ja ilman). Niiden tulokset löysivät hieman erilaiset lämpötilat 1400-luvun alussa. Mutta he kuitenkin vahvistivat alkuperäisen Mannin rekonstruktion tärkeimmät tulokset – viime vuosikymmenien lämpenemistrendi ja lämpötilat ovat ennennäkemättömiä ainakin viimeisten 600 vuoden aikana.

Lähde: Wahl 2007

(Robustness of the Mann, Bradley, Hughes reconstruction of Northern Hemisphere surface temperatures: Examination of criticisms based on the nature and processing of proxy climate evidence)

https://ral.ucar.edu/projects/rc4a/millennium/refs/Wahl_ClimChange2007.pdf

Vuodesta 1998 lähtien olevasta Mannin rekonstruktiosta on tehty useita tutkimuksia, joissa on analysoitu erilaisia ​​lähteitä kuten: koralleja, -stalagmiitteja, -puurenkaita, -jääytimiä jne. Ne kaikki vahvistavat alkuperäisen Mannin tekemän johtopäätöksen: 1900-luku on viimeisten 1000 vuoden lämpimin ja lämpeneminen on ollut dramaattisinta vuoden 1920 jälkeen.

Viimeisimipiä laajoja multimetodisia rekonstruktioita on julkaistu Naturessa vuonna 2020. Tämä laaja tutkimus myös osoitti prof. Mannin olleen oikeassa.

Lähde: Nature / Holoseeni

(Holocene global mean surface temperature, a multi-method reconstruction approach)

https://www.nature.com/articles/s41597-020-0530-7

Jottei prof. Mannin rekonstruktiosta jäisi jokin seikka kaivelemaan, omat rekonstruktiot ovat toki tervetulleita: mutta niiden esittämiseen ei oikein riitä pelkkä mielipide.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu