Michael E. Mannin takaa-ajo on hänen onnekseen tältä osin päättynyt – ”hockey stick” rekonstruktio pitää edelleen pintansa

Lyhyt tiivistelmä

Tässä yhteydessä en keskity varsinaisen oikeudenkäynnin yksityiskohtiin ja sen eri vaiheisiin (n. kymmenien tuhansien sivujen todistusaineisto, joka on täynnä joitain kiistanalaisimmista kunnianloukkauksista ja tiedekysymyksistä), vaan menen niihin juurisyihin, mistä kaikki on periaatteessa lähtenyt liikkeelle. 

Ilmastotutkija prof. Michael E. Mann Pennsylvanian yliopistosta Philadelphiasta, joutui hyökkäyksen kohteeksi, koska hän auttoi luomaan kuuluisan ”hockey stick” rekonstruktion vuonna 1998, joka osoittaa globaalin pintalämpötilan eksponentiaalisen nousun fossiilisten polttoaineiden seurauksena. Visualisointi oli avainasemassa ilmastonmuutoksen kiireellisyydestä ja sen  tiedottamisesta yleisölle.

Rand Simberg (ilmailu-insinööri) ja Mark Steyn (kirjailija sekä radio- ja televisiojuontaja) jatkoivat hyökkäyksiään senkin jälkeen, kun vuonna 2011 tutkimuksen rahoittanut National Science Foundation ja Pennsylvania State University, jossa Mann työskenteli tuolloin, eivät löytäneet todisteita tieteellisestä väärinkäytöksestä. Myöhemmät tutkimukset ovat toistuvasti vahvistaneet, että ”hockey stick” rekonstruktio on oikein ja tarkka.

(ks. lämpötila-rekonstruktio)

Kuva puhukoon puolestaan, missä ihminen muuttaa ilmastoa nopeammin, kuin luonnon dynamiikka ehtii siihen vastaamaan.

Viitteeni

 https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihminen-muuttaa-ilmastoa-nopeammin-kuin-luonnon-korjaava-dynamiikka-ehtii-siihen-vastaamaan/

Kaikesta huolimatta ja sattuneesta syystä, kiista vielä todennäköisesti jatkuu (ainakin tällä foorumilla) ja tuskin se tulee koskaan päättymään niin kauan, kun asialla ovat mielipideriippuvaiset  opportunistit ja ”suuret shamaanit” jotka kuvittelevat olevansa kaikessa aina oikeassa, että tiede (ja tässä tapauksessa ilmastotiede) on näyttöjä vaille olevaa ”humbug” (tarkoittaa sekä huijausta että huijareita). 

Ps. Tämä foorumi ei ole tiedefoorumi, ja ehkä blogistin olisi viisaampaa siirtyä sellaisille foorumeille, missä näihin kysymyksiin suhtauduttaisiin vähän mielekkäämmin kuin vain periaatteellisesti vastustamalla ja mutu-tuntumalla.

Lähde: https://eos.org/articles/climate-scientist-michael-mann-confronts-defamers-in-court-after-12-year-delay

Tähän loppuun Mannin kirjoitus vuodelta 2021

Lähde: https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2112797118

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

FMI

el. vanh. tut. (elektr. ins. fysiikka)
.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu