Radiometristen määreiden spektrijakauma – maapallon keskilämpötilan määrittely (15°C)
Spektrimuuttujat
Taajuus
Säteily on yksittäisten fotonien koostumus. Jokaiselle näistä fotoneista on ominaista fotonin taajuus. Taajuus on fotonin sisäinen ominaisuus, eikä se muutu fotonin eliniän aikana (ν).
Muut spektrimuuttujat
Sen lisäksi on olemassa enemmän vastaavia spektrimuuttujia, jotka liittyvät taajuuteen ja ovat hyödyllisempiä tietyissä olosuhteissa. Tässä yleiskatsaus joistakin niistä:
ν = taajuus (Hz)
λ = aallonpituus (m) λ = c/f
𐅼ν = spektroskooppinen aaltoluku (m-1) 𐅼ν = 1/λ
𝛚 = kulmataajuus (rad s-1) 𝛚 = 2π ν
k = aaltonumero (rad m-1) k = 2π / λ
Nämä ovat yleiskatsaus erilaisiin spektrimuuttujiin. Taajuus on siis fotonille ominaista ja pysyy muuttumattomana. Aallonpituus voi kuitenkin muuttua valonnopeuden vuoksi.
(νc)
Kuten edellä, kaikki nämä määreet ovat samanarvoisia. Seuraavissa esimerkeissä käytetään kuitenkin aallonpituutta (λ), koska se on luultavasti intuitiivisin. Mutta kaikki muut toimivat yhtä hyvin.
Spektrijakauma
Jokaisella todellisella säteilylähteellä on jatkuva säteilyspektri, eli emittoitunut säteily on jollain tavalla jakautunut kaikille aallonpituuksille. Voi todellakin olla erikoistapauksia, joissa suurin osa emittoidusta säteilystä on keskittynyt hyvin kapealle aallonpituusvälille niin, että tätä säteilyä voidaan pitää monokromaattisena (”yksi väri”, vain yksi aallonpituus). On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että todellisuudessa ei ole olemassa vain yhden aallonpituuden valoa. Samoin jokainen säteilyn ilmaisin on herkkä rajalliselle aallonpituusvälille eikä vain yksittäiselle arvolle (λ).
Näin ollen, jos halutaan määrittää radiometrisen suuren spektrijakauma (esimerkiksi emittoitunut vuo Φ), ei ole mielekästä etsiä funktiota, joka määrittää kuinka paljon vuo Φ emittoi yhdellä tietyllä aallonpituudella (λs).
Spektritiheyden määritelmä
Sen sijaan pitäisi mieluummin tarkastella vuota ΔΦ, joka konribuoi aallonpituuden intervallia Δλ, sisältäen λs:n. Kun ΔΦ jaetaan intervallilla Δλ, siitä tulee fyysisesti merkityksellinen suure:
Minkä tahansa aallonpituuden invervallilla lähetetty kokonaisvuo I = [λ1, λ2], jolloin voidaan integroida:
Erityisesti voitaisiin laskea kokonaispäästö integroimalla kaikilla aallonpituuksilla:
Kuvassa radiometrisen suureen spektrijakauma Φλ(λ) on funktio, joka suhteuttaa spektritiheyttä Φλ(λs) (tästä virtauksesta Φ) ja tästä suureesta spketrimuuttujaan (tässä aallonpituus λ) kaikille spektrimuuttujan arvoille. Eli tämä esimerkki näyttää mustan kappaleen spketrijakauman lämpötilassa T = 288K (15°C).
Mitä tahansa tällä tavalla määriteltyä määrettä kutsutaan spektritiheydeksi. Sama voidaan tehdä muille suureille, kuten säteilylle tai energiatiheydelle.
Spektrimuuttujan muutos
Sama pätee aallonpituuteen (λ), joka voidaan korvata millä tahansa spektrimuuttujalla, kuten esimerkiksi taajuudella (ν), tai kulmataajuudella (ω). Erityisesti kahden spektrimuuttujan välinen muutos vaikuttaa spektritiheyteen seuraavasti:
Ei siis riitä, että muuttuja korvataan, vaan on myös otettava huomioon differentiaalinen luonne.
Miksi on tarpeen ottaa derivaatan itseisarvo? Integroitaessa mikä tahansa spektritiheys jollain aikavälillä alemmasta rajasta korkeampaan, tuloksen oletetaan olevan sama riippumatta spektrimuuttujan valinnasta. Jos osittaisderivaatta on kuitenkin negatiivinen tämä tarkoittaa, että integroinnin aikana (saman aikavälin aikana) (uudessa muuttujassa) rajojen järjestys itse asiassa kääntyisi päinvastaiseksi ja tuloksen etumerkki muuttuisi. Siten absoluuttinen arvo ottaa huomioon johdonmukaisen määritelmän.
Spketrijakauma on siis funktio, joka yhdistää radiometrisen suureen spektirtiheyden vastaavaan spketrimuuttujaan, jota kutsutaan spkektrijakaumaksi.
Eli tämä esimerkki näyttää mustan kappaleen (kuten Planckin lain mukaan maapallo) spketrijakauman lämpötilassa T = 288K (15°C).
Periaatteessa hyvin yksinkertaista, mutta totta!
Kun tästä siirrytään Stefan-Boltzmann säteilylakiin, loppu onkin sitten jo historiaa (-18°C). Summattuna 33°C kasvihuoneilmiönä ja tällä välillä (-18°C / >15°C) vaikuttaa ihminen.
Jossakin yhteydessä oli esitetty kritiikkiä sms:n osaamisesta. Ehkä tämä torppaa sen kritiikin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo asiahan mainitaan jo ihan alkeisoppikirjoissa.
Sitä ksäitellään mm. kirjassa Ilmakehä sää ja ilmasto.
Ilmoita asiaton viesti
Jos se kerran on alkeisoppikirjoissa, niin miten on mahdollista, ettei Karinen ole tämän perusteella vieläkään omaksunut ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta? Ja toiseksi. Mikä olikaan se Karisen maapallon keskilämpötila?
Ilmoita asiaton viesti
Jos ilmastosta puhutaan, niin keskilämpötilasta puhuminen on hyödytöntä koska maapallon ilmakehä jakautuu ilmastovyöhykkeisiin.
Mitä ideaa on käsitellä tropiikkia ja napa-alueita kokonaisuutena?
Ainoa syy on se, että voidaan jotenkin (mutta heikosti) todistella olematonta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tämäkö oli Karisen vastaus? Kun tarkastellaan vähän isompaa kuvaa (planetaarinen mittakaava), ilmastovyöhykkeillä ei ole mitään merkitystä. Ja kuten blogissa, tuo maapallon keskilämpötila integroidaan, niin voisiko Karinen esittää korvaavan integroinnin? Muussa tapauksessa linjasi on tuo sama, eli retoriset kommentit niinkuin aina ennenkin, joilla ei ole mitään tieteellistä evidenssiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vakuuta…
”Jokaisella todellisella säteilylähteellä on jatkuva säteilyspektri, eli emittoitunut säteily on jollain tavalla jakautunut kaikille aallonpituuksille. Voi todellakin olla erikoistapauksia, joissa suurin osa emittoidusta säteilystä on keskittynyt hyvin kapealle aallonpituusvälille niin, että tätä säteilyä voidaan pitää monokromaattisena (”yksi väri”, vain yksi aallonpituus).”
Kannattaisiko mainita, että puhut termisestä säteilystä, eli ns. mustankappaleen säteilystä?
Monokromaattista säteilyä näkyvässä valossa mm. laser ja monet resonanssikaistat, jollaisen jokainen on nähnyt ilotulituksen muodossa. Tai ilotulituksessa se spektraalinen kaistanleveys on hyvin kapea, jos ei ihan monokromaattinen.
Radioaalloilla on aika helppoa tehdä 1Hz kaistanlevyinen lähete tai oikeastaan ei niin helppoa, koska vaihekohina ilmestyy kuvioon mutta sen tarkka mittaaminen on vaikeampaa, kuin tehdä se 1Hz lähete.
Infrapuna alueella on hyvin suuri määrä emissiokaistoja, jotka ovat kullekkin aineelle ominaisia. Edes auringon valo ei ole jatkuva spektristä, vaan siinä on monia absorbtiokaistoja, jotka syntyvät auringossa itsessään.
Mutta ei tästä sen enempää tällä kertaa…
Linkissä alla sinulle muuten kuva +15C mustan kappaleen teoreettisesta säteilystä, saat käyttää sitä ihan vapaasti.
https://ibb.co/6bdKmq1
Ilmoita asiaton viesti
No jos se Niemelää ei vakuuta, niin ehkäpä hän loihtii kokonaan uuden periaatteen (sillä siitähän tässä on kysymys), kuinka maapallon keskilämpötila integroidaan, sekä spektrimuuttujan muutoksen differentiointi?
Mitä tuohon aurinkoon tulee, nimestään huolimatta aurinkovakio vaihtelee vähäsen. Auringonpilkut ovat ympäristöään himmeämpiä, joten suurten pilkkuryhmien tummentaessa Auringon pintaa aurinkovakio voi pienentyä pari tuhannesosaa noin viikoksi eli siksi aikaa, kun pilkut vaeltavat Auringon meitä kohti olevan pinnan osan yli.
Toisaalta pilkkujen ulkopuolinen osa Auringon pinnasta on hieman kirkkaampi silloin, kun Aurinko on aktiivisimmillaan. Tämän vuoksi Auringon keskimääräinen säteilyteho on 11-vuotisen pilkkujakson maksimin aikana suurempi kuin pilkkuminimin aikana.
Ero on pieni, noin 1 W/m² eli alle tuhannesosa koko säteilytehosta, mikä vastaa n. 0.07°C maapallon pintalämpötilassa.
Ilmoita asiaton viesti