Sään ja ilmaston väärinkäsityksiä sekä ns. ”riippumattomat” tiedeyhteisöt

Sään ja ilmaston väärinkäsityksiä sekä ns. ”riippumattomat” tiedeyhteisöt

Lähes jokapäiväisessä keskustelussa, sää ja ilmasto on ollut aina ihmisten puheenaihe. Se on myös ns. ”small talk” kulttuuria, joka on ollut sosiaalisia suhteita muodostavaa, ylläpitävää ja edistävää lyhytsanaista keskustelua, jonka tarkoituksena on muun muassa ”jään murtaminen” rentouttavan yhdessäolon merkeissä. Sen toteutustapana on yhdessä oleminen sanomatta mitään tärkeää ja haitallista.

Nyt on tilanne sikäli muuttunut, kun tämä keskustelu on siirtynyt sosiaaliseen mediaan, niin lehdistöön kuin muuallekin. Keskustelu on lähtenyt ns. lapasesta ja on syntynyt erilaisia koulukuntia, jotka esittävät säästä ja ilmastosta mitä erikoisempia tulkintoja. Niihin sen enempää paneutumatta, ilmaston virallinen määritelmä menee näin:

”Ilmasto on jonkin alueen sää ja sen muutokset pitkän ajan kuluessa. Ilmasto on tilastollinen käsite, joka määritellään laskemalla erilaisia keskiarvoja ja hajontoja säähavainnoista. Ilmastoon vaikuttavat paikan leveyspiiri, korkeus ja etäisyys merestä sekä merivirrat.”

Voidaan puhua myös maapallon ilmastosta ja jos maapallon ilmasto ei ole globaali, joka suomennettuna on: yleismaailmallinen, maailmalaajuinen, silloin sen tulkitsija ei tiedä, mitä tarkoitetaan globaalilla ilmastolla. Maapallon ilmasto on lämpenemässä ja tämä on faktaa, joka perustuu pitkälliseen tutkimukseen.

On myös syntynyt epäselvyyksiä siitä, kuka tai ketkä ovat niitä, jotka määrittelevät niin paikallisesti kuin globaalisti, kuinka sää ja ilmasto muuttuu. Kyllä asia on niin, että kansalliset kuin kansainväliset meteorologian laitokset vastaavat tästä osaamisesta.

Ilmastotutkimuksesta Suomessa vastaa mm. Helsingin Yliopiston ilmakehätieteen huippuyksikkö, Ilmatieteen laitos ym. yksityiset toimijat, jotka luovat synergiaa tähän osaamiseen.

Miksi ilmastonmuutoksesta syntyy niin paljon polemiikkia ja siitä jatkuvasti propagoidaan, se johtuu yksinkertaisesti siitä, että kaikki emme ole ilmastotutkimuksen asiantuntijoita.

Ohessa linkki ilmastotutkimuksen keskiöön, jossa myös toivotaan lahjoituksia tutkimukseen ja koko ihmiskunnalle.

https://www.helsinki.fi/fi/yhteistyo/lahjoittajille/valitse-lahjoituskohde/ilmastotutkimus

Sosiaalinen media on myös täynnä ilmastonmuutokseen liittyvää pelottelua, mikä ei todellakaan ole aiheellista. On myös esitetty mielipiteitä, jossa tunnettu ilmastotiede ei olisi riittävän osaavaa ja että olisi tarvetta tieteellisen yksimielisyyden vahvistamiseen: tai tässä tapauksessa, pikemminkin sen heikentämiseen, eli hakea tietoa lähteistä, jotka ovat ns. ”riippumattomia” tutkijayhteisöjä. Keskustelussa se voi jossain määrin auttaa ja tuoda esiin erilaisia näkemyksiä, mutta varsinaiseen ilmastotieteeseen sillä tuskin on mitään uutta tai rakentavaa annettavaa. 

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu