Sarjassamme huonosti onnistuneita tutkimustuloksia 1. – ilmastonmuutos

Faktan tarkistuksia

Liite:

https://scienceofclimatechange.org/wp-content/uploads/Olilla-Record-Temperature-2023.pdf

Tarkastellaan tätä tutkimusta fysiikan peruslakien ja ilmastotieteen perusteella.

Tässä tutkimuksessa väitetään

1. IPCC:n kanta ja ilmastonmuutoksen ajurit: Tässä tutkimuksessa IPCC:n mukaan ilmaston lämpeneminen johtuu yksinomaan ihmisen aiheuttamista tekijöistä, kuten kasvihuonekaasuista. Tämä on kuitenkin epätarkka esitys IPCC:n kannasta. IPCC tunnustaa sekä luonnollisten että ihmisten aiheuttamien tekijöiden roolin, mutta korostaa, että viime vuosikymmenten nopea lämpeneminen selittyy pääasiassa ihmisen toiminnalla, kuten kasvihuonekaasujen päästöillä.

2. Kasvihuonekaasut vs. absorboitu lyhytaaltoinen säteily (ASR): Tutkimuksessa väitetään, että vuonna 2023 mitattuja ennätyslämpötiloja ei voida selittää pelkästään ihmisen aiheuttamilla tekijöillä ja että tärkein tekijä on absorboitu lyhytaaltoinen säteily (ASR). ASR viittaa auringosta tulevaan säteilyyn, joka imeytyy maapallon pintaan ja ilmakehään. ASR voi muuttua pilvisyyden ja aerosolien vaikutuksesta.

On totta, että pilvisyys ja aerosolit voivat vaikuttaa maapallon energiataseeseen, mutta niiden vaikutukset ovat hyvin erilaisia kuin kasvihuonekaasujen vaikutukset. Kasvihuonekaasut, kuten hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli, ansaitsevat erityishuomion, koska ne vaikuttavat maapallon pitkäaaltoiseen säteilytasapainoon – ne vangitsevat maapallon pinnalta lähtevää lämpösäteilyä ja aiheuttavat näin kasvihuoneilmiön voimistumista.

3. ASR ja lämpötilan yhteys: Tutkimuksen mukaan ASR -muutos vuodesta 2000 vuoteen 2023 on 2.01 W/m², mikä olisi huomattava ilmaston ajuri. Tämä vertailu IPCC:n esittämään säteilypakotteeseen (2.70 W/m² vuosilta 1750–2019) näyttää kuitenkin virheelliseltä. Kasvihuonekaasujen säteilypakote ja ASR muutos eivät ole vertailukelpoisia samalla tavalla, koska ne vaikuttavat eri mekanismien kautta. Kasvihuonekaasujen vaikutus on pitkäaikainen ja kumuloituva, kun taas ASR -muutokset voivat olla hetkellisiä ja alueellisia.

4. Yksinkertaiset ilmastomallit: Tutkimus väittää, että yleiset ilmastomallit (GCM) eivät voi simuloida pilvisyyden ja lyhytaaltoisen säteilyn muutoksia kunnolla. Vaikka pilvisyyden simulointi on vaikeaa ja sisältää epävarmuuksia, nykyaikaiset GCM-mallit ovat erittäin kehittyneitä ja pystyvät tuottamaan luotettavia arvioita pitkän aikavälin ilmaston kehityksestä. Yksinkertaiset mallit, joita tutkimus näyttää käyttäneen, eivät pysty ottamaan huomioon monimutkaisia takaisinkytkentöjä ja ilmastojärjestelmän kokonaisvaikutuksia.

5. Päätelmä: Tutkimus vaikuttaa väärin tulkitsevan fysiikan ja ilmastomallinnuksen perusperiaatteita. Kasvihuonekaasujen vaikutusta ei voida syrjäyttää yksinkertaisella ASR-tarkastelulla, koska maapallon energiatase ja ilmastojärjestelmän dynamiikka ovat monimutkaisia. Vaikka ASR voi vaikuttaa hetkellisiin lämpötilamuutoksiin, se ei voi selittää viime vuosikymmenten jatkuvaa globaalia lämpenemistä ilman ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen ratkaisevaa roolia. 

Lopuksi

Tämä tutkimus vaikuttaa keskittyvän liikaa yksittäiseen ajuriin ja jättää huomiotta laajemman ilmastonmuutoksen kokonaisuuden. 

Tähän loppuun lienee turhaa kirjoittaa niitä erittäin monimutkaisia osittaisdifferentiaaliyhtälöitä, mitä GCM -mallit käyttävät, mutta noin luettelon omaisesti kylläkin:

1. Liikemäärän säilymisen yhtälöt (Navier – Stokes – yhtälöt)

2. Energian säilymisen yhtälö (lämpötila)

3. Massan säilymisen yhtälö (jatkuvuusyhtälöt)

4. Vesihöyryn kulkeutuminen (kosteusyhtälö)

5. Säteily (lyhytaaltoinen ja pitkäaaltoinen säteily)

6. Coriolis-voima jne..

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(FMI)

el. vanh. tut. ava.tek.elektr. ins. fys.

Teoriat ja mielipiteet ovat omiani, ne eivät edusta instituutteja tai organisaatioita. Ajalla ei ole partikkelia (toistaiseksi) valolla on.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu