Stefan-Boltzmann laki johdettuna termodynamiikan ensimmäisestä pääsäännöstä ja vähän muutakin ilmastonmuutoksesta
Tämä toisto saattaa vaikuttaa jo väsyneeltä, mutta kaiken varalta ja niiden opittujen tietojen valossa, jota opiskelu ja oppikirjat ovat tarjonneet.
Termodynamiikan ensimmäinen pääsääntö kertoo, että energia ei häviä mihinkään, se muuttaa vain muotoaan. Energia siis säilyy.
Lukijoiden ymmärtämisen helpottamiseksi, näitä seuraavia ”hieroglyfejä” ei välttämättä tarvitse käydä läpi, sillä niillä on todistettu termodynamiikan ensimmäisen pääsäännön yhteys Stefan-Boltzmannin lakiin, jonka mukaan mustan kappaleen säteilemä teho pinta-alaa kohti on suoraan verrannollinen lämpötilan neljänteen potenssiin jo kauan ennen 2000 -lukua.
Mutta käydään ne nyt kuitenkin pikaisesti läpi, missä U = sisäinen energia, V = määrä, T = lämpötila, S = entropia, p = paine:
dU = TdS – pdV => dU/dV = TdS/dV – pdV/dV
(∂U/∂V)T = T (∂S/∂V)T – p, missä Maxwellin relaatio = (∂S/∂V)T josta seuraa:
(∂U/∂V)T = T (∂p/∂T)V – p, missä energiatiheys = (∂U/∂V)T jolloin energiatiheys (uV) on:
uV = T (∂p/∂T)V – p
uV = T (∂ (1/3 uV) / ∂T)V – 1/3 uV
3 uV = T (∂uV / ∂T)V – uV, missä Fourier metodi:
3 uV = T duV / dT – uV
4 uV = T duV/dT
duV / uV = 4 dT/T
Integroidaan molemmat puolet, jolloin saamme energiatiheyden ja lämpötilan:
∫ duV / uV = ∫ 4 dT/T
ln (uV) = 4ln(T) + a
Ja lopulta eksponentti:
e ln (uv) = e (4ln(T) + a)
e ln (uv) = (e ln (T))4 e a, missä e a = b = vakio
Energiatiheys on:
uV = (T)4 b
uV = bT4, missä b on Stefan-Boltzmann vakio σ = 5.67 x 10-8 Wm-2 K-4
T = lämpötila Kelvin-asteina (0K = -273.15°C)
Ja tästä kaikesta vähän helpommin:
uV = I = σT4
Maapallon pintaa voidaan varsin hyvällä tarkkuudella pitää mustana kappaleena. Jos maapallolla ei olisi luonnollista kasvihuoneilmiötä, maapallon pinnan lämpösäteily pääsisi vapautumaan suoraan avaruuteen. Ja jos avaruuteen on poistuttava yhtä paljon lämpösäteilyä kuin auringonsäteilyä maapallolle absorboituu, voidaan ratkaista maapallon pintalämpötila:
T = (I / σ)0.25
I = (S / 4) – albedo = (1371Wm-2 / 4) – 30% ≈ 240Wm-2
T = (240Wm-2 / σ)0.25 ≈ 255K (-18°C)
Näin ollen Maan pintalämpötila ilman luonnollista kasvihuoneilmiötä olisi tuo 255K (n. -18°C). Tämä lämpötila on sama kuin säteilylämpötila maapallomme huipulla ilmakehässä, jonka absorptiokyky (eli emissiokyky ε) on 1 kaikilla emittoivan infrapunasäteilyn aallonpituuksilla.
Emissiivisyydellä (ε) on siis ratkaiseva rooli Maan pintalämpötilaa arvioitaessa. Tuo yo. yhtälö voidaan kirjoittaa myös muotoon:
dQ/dt = εσ 4πr2 T4
Missä dQ/dt = auringosta tuleva energia
ε = maapallon emissiivisyys (satelliiteilla mitattu 0.6 – 1.0)
σ = Stegan-Boltzmann vakio
4πr2= maapallon pinta-ala
T = maapallon keskilämpötila
Tästä voidaan laskea maapallon keskimääräinen emissiivisyys, jos maapallon keskilämpötila olisi 15°C. Mutta ensin on laskettava auringosta tuleva teho (W):
ESUN = E/AUNIT x A = 1361Wm-2 x π x (6371000m)2 = 1.73 x 1017 W
(6371000m = maapallon keskim. tilavuus-säde)
ε = (dQ/dt) / σ4πr2 T4 = 1.73 x 1017 W/ σ x 4π x (6371000m)2 x 288K4 = 0.869 ≈ 0.87
Emissiivisyys 0.87 asettuu hyvin lähelle maapallon keskimääräistä arvoa välille 0.6 – 1.0.
Vielä tarkistus:
T = 4√ (1.73 x 1017 W) / 0.87 x σ x 4π x (6371000m)2 = 287.95K ≈ 14.95°C
Huomataan, että emissivisyyden ei tarvitse muuttua kuin hyvin vähän, sillä on jo suuri vaikutus maapallon keskimääräiseen pintalämpötilaan.
Maapallon pinnan keskilämpötilan mittaaminen maa-asemilta
Maapallon pinnan lämpötilan mittaamisessa on valtava haaste, koska se vaatisi vähintään jokaiselle neliökilometrille (ellei peräti neliömetrille) tarkan anturin, joista sitten voitaisiin laskea maapallon vuotuinen keskilämpötila useiden kymmenien vuosien ajalta, ja jotta saataisiin tarkin mahdollinen havainto keskilämpötilan muutoksesta. Toisaalta mittausasemien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti sitten vuodesta 1850, jota voidaan pitää mittaushistorian alkupisteenä. Havainnot tältä ajalta ovat tosin kovin hajanaisia ja siksi on jouduttu tekemään approksimaatioita. Nykyisin on kuitenkin käytössä ns. In Situ- järjestelmä. Se kattaa kaksi pääluokkaa: havainnot ja geospatiaalinen vertailutieto: ympäristömittaukset mittausasemilta, sääpallot, lentokoneiden, laivojen anturit, kellukkeet, kiinnityspaikat, tutkat, jokimittarit, ilmanlaatuanturit jne.
Satelliittimittauksiin siirtyminen
Ensimmäinen satelliitti joka antoi tarkan mittauksen maapallon ilmakehän lämpötilasta oli NASAn Nimbus III, joka laukaistiin vuonna 1969. Nykypäivän satelliitit pystyvät tekemään paljon kehittyneempiä mittauksia. Infrapunavalolle herkkiä SLSTR (Sea and Land Surface Temperature Radiometer) -ilmaisimia on jäähdytettävä tarkkojen mittausten tekemiseksi.
Yksi tärkeimmistä tehtävistä on tarkistaa, että instrumentti on riittävän viileä ja että kalibroinnin referenssilähteet (kaksi mustaa kappaletta, joita pidetään kiinteässä lämpötilassa) toimivat oikein, jotta mittaustulos on luotettava.
Tässä kohtaa voitaisiin korostaa, että Stefan-Boltzmann laki että satelliittien referenssit noudattavat samaa mustan kappaleen sääntöä!
Satellittijärjestelmät toimivat spketrialueella (aallonpituus cm) ja tarjoavat sen edun, että ne tunkeutuvat tietyntyyppisiin aineisiin – mukaanlukien pilvet. Tämä ominaisuus tekee tutkasatellittijärjestelmistä ihanteellisia, pysyvään säästä riippumattomaan valvontaan. Lisäksi tutka-anturit ovat aktiivisia järjestelmiä: tutkalaite lähettää ensisijaisen signaalin, joka heijastuu kohteesta (esim. maan pinnasta). Tutkalaite tallentaa tämän kaiun ja sitä käytetään alueen kuvaamiseen. Etuna on, että se ei ole riippuvainen auringonvalosta; joten tätä tekniikkaa voidaan käyttää kuvien ottamiseen myös yöllä.
Infrapuna
IR -aallonpituudet ulottuvat n. 800nm:stä 1 mm:iin ja ovat edelleen jaoteltuja spektrin leveydeltä:
- Lyhytaaltoinen infrapuna (SWIR): 1.4 – 3.0μm
- Keskiaaltoinfrapuna (MWIR): 3.0 – 8μm
- Pitkäaaltoinen infrapuna (LWIR): 8 – 15μm
- Kaukoinfrapuna (FIR): 15μm – 1mm
- Lähi-infrapuna (NIR): 780nm – 1400nm
Kuten visuaalisen spketrin informaatio, IR-alueen informaatio saadaan puhtaasti passiivisella tavalla. Emissiossa tarkkailtava kohde säteilee ja tämä johtuu siitä, että maan kaikkien kappaleiden (ja myös muun universumin) lämpötila on absoluuttisen nollan (-273.15°C) yläpuolella ja tämä lämpötila on havaittavissa säteilynä. Maapallon lämpötilaa mitattaessa kiinnostavaa on erityisesti lämpöinfrapuna (TIR), jonka aallonpituus on 3 – 14μm mikä vastaa mustan kappaleen lämpötiloja välillä -60°C ja 700°C.
Mikä on lämpöinfrapuna
Termisen infrapunasäteilyn (TIR) alue kattaa sekä keskiaallon (MWIR) että pitkän aallon infrapunan (LWIR). TIR säteilee lämpimistä esineistä, kuten maan pinnasta – joillakin alueilla paljon lämpimämpänä kuin toisaalla. Mutta TIR -etäkartoitus voi tarjota olennaisia mittauksia pintaenergiavirroista ja lämpötilan muutoksista – olennaisena osana maapallon prosessien ymmärtämistä. Koska TIR on pohjimmiltaan mitta siitä, kuinka kuuma Maan pinta on tietyissä paikoissa.
Maapallon keskilämpötila on n. 15°C – lämpötilat vaihtelevat välillä -25°C ja 45°C. Keski- ja korkeilla leveysasteilla (LST = Land Surface Temperature) voi vaihdella ympäri vuoden. Päiväntasaajan alueilla on kuitenkin taipumus pysyä jatkuvasti lämpimänä, missä Etelämanner ja Grönlanti pysyvät luonnollisesti jatkuvasti kylminä.
LST (Land Surface Temperature)
Maan pinnan lämpötila johdetaan mitatusta lämpöinfrapuna- tai TIR -säteilystä. Se voidaan määritellä erilaisten anturien avulla, joilla on eri ominaisuuksia. Monimutkaisimmat järjestelmät ovat yleensä jäähdytettyjä. Siksi ne tarjoavat mahdollisuuden erittäin tarkkoihin suhteellisiin ja absoluuttisiin lämpötilamittauksiin (laboratorio-olosuhteissa mK:n alueelle asti). Tämän tyyppisiä ilmaisimia käytetään kaikissa yleisissä TIR- satelliittijärjestelmissä – mukaan lukien ASTER, MODIS, BIRD ja Landsat 7:n ETM+.
Jääydin-näytteet (BAS = British Antarctic Survey)
Ilmastonmuutosta monien tuhansien vuosien ajan rekonstruoivien jääydintutkijoiden saavuttaman menestyksen kulmakivi, on kyky mitata aiempia muutoksia sekä ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuksia, että lämpötiloja. Kaasun koostumuksen mittaus on suora: syvissä jääytimissä on muinaisen ilman pieniä kuplia, joita voidaan poimia ja analysoida massaspektrometreillä. Lämpötilaa sitä vastoin ei mitata suoraan, vaan se päätellään jääytimien sulaessa vapautuvien vesimolekyylien isotooppisesta koostumuksesta.
Vesi koostuu molekyyleistä, joissa on kaksi vetyatomia ja yksi happiatomi (H2O ). Mutta se ei ole niin yksinkertaista, koska on olemassa useita hapen isotooppeja (kemiallisesti identtisiä atomeja, joissa on sama määrä protoneja, mutta eri määrä neutroneja ja siten massa) ja useita vedyn isotooppeja. Ilmastotutkimuksissa erityisen kiinnostavia isotooppeja ovat 16O (8 protonia ja 8 neutronia, jotka muodostavat 99.76% vedessä olevasta hapesta) ja 18O (8 protonia ja 10 neutronia) sekä 1H (yksi protoni ja ei yhtään neutroneja, joka on 99.985% vedystä vedessä) ja 2H (tunnetaan myös nimellä deuterium (D), jossa on yksi protoni ja yksi neutroni). Kaikkia näitä isotooppeja kutsutaan ”stabiileiksi”, koska ne eivät hajoa radioaktiivisesti.
Käyttämällä herkkiä massaspektrometrejä, niillä kyetään mittaamaan sekä hapen että vedyn isotooppien suhde jääytimistä otetuissa näytteissä ja vertaamaan tulosta keskimääräisen valtameren vesistandardin isotooppisuhteeseen, joka tunnetaan nimellä SMOW (Standard Mean Ocean Water). Jääytimien vesimolekyylit ovat aina loppuneet raskaammista isotoopeista (eli isotoopeista, joissa on enemmän neutroneja) ja ero standardiin ilmaistaan joko 18O:na tai D:nä.
Molemmat arvot kertovat olennaisesti samaa tarinaa – nimittäin, että 18O:ta ja D:tä on kylminä aikoina vähemmän kuin lämpiminä. Mutta miksi näin? Yksinkertaisesti sanottuna, raskaan isotoopin sisältävien vesimolekyylien haihduttaminen valtameren pinnalta vaatii enemmän energiaa, ja kun kostea ilma kulkeutuu napasuuntaan ja jäähtyy, raskaampia isotooppeja sisältävät vesimolekyylit menetetään ensisijaisesti sateen mukana. Molemmat prosessit, jotka tunnetaan fraktiointina, ovat lämpötilariippuvaisia.
Useilla paikoilla napa-aluetta on mitattu lähes lineaarinen suhde 18O:n ja D:n välillä useiden vuosien ajan otettujen nykyisten lumisateiden ja vuotuisen keskilämpötilan näytteissä. Tätä suhdetta voidaan käyttää isotooppisuhteen lämpömittarin kalibroimiseen, vaikka kalibrointi muuttuu hieman jääkauden ilmastoissa. Joko 18O tai D:n syvyys jääytimen pituudella paljastaa lämpötilan kausivaihtelut ja tutkijat voivat myös laskea vuotuisia kerroksia niiden päivämäärää varten.
Etelämantereen jääpeitteen syvimmistä yli kolmen kilometrin syvyyteen ulottuvista jääytimistä voidaan selvästi nähdä jääkausien tasaisen sykkimisen noin 100 000 vuoden ajanjaksolla. Äskettäin on rekonstruoitu Etelämantereen Dome C -nimisen alueen ilmasto, joka kattaa viimeiset kolme neljäsosaa miljoonaa vuotta, ja on osoitettu seitsemän jääkautta, joista jokaisen välissä on lämmin interglasiaalinen ilmasto, kuten se, jossa nykyään elämme.
Lyhyt yhteenveto
Sekä teoreettinen tarkastelu että havainnot ovat johtaneet siihen, että ilmaston nykyinen lämpeneminen voi muuttua hyvin pienistä muutoksista ja tekijöistä, ja myös yllättävän nopeasti. Mutta onneksi luonnon korjaava dynamiikka estää (tosin hyvin hitaasti) pahimmat kolhut, joita me huomaamatta ja tahattomasti aiheutamme.
Stefanin lain merkityksestä astrofysiikassa
L = AσT4
L = luminositeetti (säteilyteho, kirkkaus)
A = pinta-ala
σ = Stefanin – Boltzmannin vakio (5.67 x 10-8 Wm-2 K-4)
T = absoluuttinen lämpötila 0K (-273.15°C)
Mustan kappaleen kirkkaus on (L). Valoisuus on itse asiassa kohteen kokonaisenergiatuotannon mitta. Tavoite on ymmärtää sen taustalla oleva peruskäsite.
Miten aurinko voi olla musta kappale?
Itse asiassa auringolla ei ole kiinteää pintaa. Joten mikä tahansa säteily joka aurinkoon osuu, hajoaa ja absorboituu, kunnes se häviää kokonaan. Tämä tekee siitä täydellisen absorboijan. Mutta aurinko ei ole täydellinen säteilijä, sen voi tarkistaa auringon spektristä, kuvia löytyy runsaasti alan kirjallisuudesta. Joten aurinkoa voidaan pitää siis suunnilleen mustana kappaleena.
Auringon lämpötila
Tämän lain päätteli ensimmäisen kerran kokeellisesti Josef Stefan vuonna 1879. Ennen häntä toinen tiedemies nimeltä J. Soret suoritti kokeen, jossa hän otti lamellin (ohutlevyn) ja lämmitti sen noin 2 000 K:n lämpötilaan. Sitten hän piti lamellia etäisyydellä, jonka se alisti kulmaan, joka on sama kuin Auringolla.
Kokeestaan hän päätteli, että Auringon energiavuon tiheys (säteilytetty energia) on 29 kertaa lamellin tiheys. Stefan käytti näitä tietoja ja meni pidemmälle. Hän lisäsi toisen tekijän. Hän ennusti, että noin 1/3 Auringon energiasta absorboituu Maan ilmakehään. Todellinen energiavirta ei siis ole 29 kertaa, vaan 29 x 3/2 kertaa lamellin energiavirta.
Sitten hän liitti tämän arvon kaavaansa. Säteilevä energia (L) on 43.5 kertaa lamellin energiaa suurempi. Tämä tarkoittaa, että sen lämpötilan on oltava neljäs potenssijuuri 43.5 kertaa lamelliin verrattuna. Nyt (43.5)1/4 = 2.57 ja siten saatu lopputulos oli, että Auringon pinnan lämpötila on 2.57 kertaa lamellin lämpötila. Tarkka vastaus on 5 700 K.
Tämä oli merkittävä tulos. Se on vain 1.3 % sivussa nykyisestä hyväksytystä arvosta 5 778 K. Stefan myös oletti ilmakehän absorboiman energian olevan 1/3 säteilyenergiasta. Myöhemmin kävi ilmi, että hänen oletuksensa oli myös oikea. Tämä oli ensimmäinen järkevä arvio auringon lämpötilasta ihmiskunnan historiassa. Ennen tätä arvot vaihtelivat 1 800 °C:sta jopa 13 000 000 °C:seen.
Stefanin laki astrofysiikassa
Stefanin laki oli ensimmäinen kaava, jolla arvioitiin Auringon lämpötila. Auringon lisäksi, lakia voidaan käyttää myös tähtien pintalämpötilan laskemiseen. Kun tiedämme tähden kirkkauden ja mitat, voimme liittää arvot ja ratkaista lämpötila.
Tämä valoisuuden kaava on hyödyllinen myös galaksien tähtimassojen laskemisessa, mikäli tiedämme Auringon kirkkauden tarkasti (minkä me tiedämme). Kun tiedämme galaksin tähtimassan, voimme löytää myös sen tähtien muodostumisnopeuden. Stefanin lailla on erittäin tärkeä suhde astrofysiikassa, joka voidaan johtaa termodynamiikasta ja myös Planckin laista.
Moneskohan kerta tämä mahtaa olla, kun tästä laista on spekuloitu, kiistelty ja kirjoitettu. Mutta edelleen se pitää pintansa.
45 % ulosmenevästä infrapunasäteilystä menee FIR:nä, joka on yhteydessä troposfäärin yläosan jääpilviin.
Hiili, joka on saatu ns. fossiilisista polttoaineista kiertoon kannattaa ohjata maaperään, koska sillä tavalla ihmiskunta voi lisätä maaperän tuottavuutta eli turvata ruuantuotannon.
https://www.agric.wa.gov.au/sites/gateway/files/styles/original/public/SOM%20components.png
https://www.agric.wa.gov.au/sites/gateway/files/styles/original/public/Pattern%20of%20organic%20matter%20transformation%20in%20soil%203.png
”Kuva 4 Orgaaninen aine muuttuu muodosta toiseen, kun se hajoaa ja kiertää erilaisiksi maaperän orgaanisiksi jakeiksi (kuva mukautettu Minnesotan yliopiston laajennusjulkaisusta WW-07402)”
Ilmoita asiaton viesti
Googlen kääntäjä suosittelee volumelle suomennosta äänenvoimakkuus:
https://translate.google.fi/?sl=en&tl=fi&text=volume&op=translate
Toki volumen voi suomentaa myös tilavuudeksi, jos puhuu termodynamiikasta.
Tässä lähteitä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Termodynamiikka
https://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_thermodynamic_relation
https://en.wikipedia.org/wiki/Stefan%E2%80%93Boltzmann_law#Origination
Ilmoita asiaton viesti
Volumessa on tilavuus ja määrä. Ja voihan sitä volumea kääntää myös vähän pienemmälle..;)
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se lämpeneminen on jo muuttunut lieväksi kylmenemiseksi vaikka co2 pitoisuus jatkaa vielä nousemistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jääydin-näytteet
”on kyky mitata aiempia muutoksia sekä ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuksia, että lämpötiloja. Kaasun koostumuksen mittaus on suora: syvissä jääytimissä on muinaisen ilman pieniä kuplia, joita voidaan poimia ja analysoida massaspektrometreillä.”
Vai on se menetelmä muuttunut tässä muutamassa päivässä kaasukromatografista massaspektrometriksi.
Ja kaasukuplia vain poimitaan mitattavaksi, näin se Sinivirta tekisi tiedettä!
Ilmoita asiaton viesti
Molempia käytetään (kaasukromatografia ja massaspektrometriä). Miten niitä kaasukuplia muuten voisi käsitellä, levitoimalla?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä selityksiä nämä kommentoijan selityksen ovat, kun ne järjestäen menevät henkilöön?
Ilmoita asiaton viesti
Koittaa nyt vain tavata tuolta->
https://www.bas.ac.uk/polar-operations/sites-and-facilities/facility/cambridge-hq/ice-chemistry-laboratories/ice-core-gas-lab/
Core Instruments:
CO2, CH4 and N2O analysis
Shimadzu Nexus 2030 dual channel gas chromatograph with FID and BID detectors
https://www.researchgate.net/publication/40892579_A_single_gas_chromatograph_for_accurate_atmospheric_mixing_ratio_measurements_of_CO2_CH4_N2O_SF6_and_CO
Ilmoita asiaton viesti
Edellisessä kommentissa on linkki, missä kuvataan analysointia.
Ei ole BAS:n, mutta menetelmä on toteutettu kaasukromatografialla.
Tosin se olennaisin tieto, eli kaasukuplien ”poimiminen” ei ole selitetty.
Ilmoita asiaton viesti
Onko se poimimista, keräämistä, tai jotakin muuta, ilmakuplat poistetaan sulattamalla, murskaamalla tai raastamalla jää tyhjiössä. Ja sen tyhjiön tekeminen ei ole mikään haaste, paitsi ehkä Keskiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sinäkin kuvittelet, vaikka myönsit, että tyhjiön tekemiseen menee aikaa paljon (2 vrk).
Sen sijaan BAS ja kumppanit kuvittelevat tekevänsä analysointia jatkuvalla menetelmällä useita tunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä merkitystä sillä ajalla on, kun prosessit etenevät sillä vauhdilla mikä niihin menee.
Tyhjiö pumpataan kerralla, ei sitä välillä vapauteta ja pumpata jälleen uudelleen. Siinähän menisi viikkotolkulla aikaa.
Se miten analysointia voidaan jatkaa useita tunnissa, se onnistuu isommalla määrällä näytteitä, jotka ajallisesti ovat lähellä toisiaan.
Ja ei se ole mikään mahdottomuus, että näytteistä voidaan konstruoida aikasarja ja pitoisuudet. Sehän riippuu siitä, mistä kohtaa poratusta jäästä ja kuinka paksulti se näyte otetaan ja kun siinä vaiheessa on jo tieto sen iästä.
Ilmoita asiaton viesti
Vai että Sinivirralla on sellainen tyhjiö johon mahtuu näytteitä metri tolkulla ja sitä pidetään -35°C, että näytteet pysyy edes jotenkin tolkullisina. Kammiossa on vielä robotti, joka jakelee näytteitä. Ajalla nimen omaan on merkitystä.
Just! Käsittämätöntä, että joku joka väittää olleensa tyhjiötekniikan parissa, kuvittelee asioiden menevän noin.
Linkissä kuva, jossa asia on hoidettu Sinivirran ajattelemalla tavalla.
https://www.researchgate.net/figure/Photo-showing-the-sublimation-vessel-with-a-loaded-ice-sample-and-the-infrared-source_fig1_253089968
Ilmoita asiaton viesti
On tämä lopultakin huvittavaa, että yksi mies US:n blogissa haraa vastaan jäänäytteiden proseduureja, joita on tehty jo vuodesta n. 1950-lähtien ja hyvin onnistuneesti.
Lähdit alunperin väittelemään tyhjiötekniikasta ja kyllä nyt vaikuttaa siltä, että olet täysin kujalla. Linkkaamasi kuva ei todellakaan vastaa tyhjiössä tehtävää analyysiä ja joka ei myöskään vastaa mm. BAS:n täydellisiä proseduureja. Kuvassa sublimaatio tapahtuu normaalipaineessa ja se ei myöskään vastaa omaa käsitystäni, josta jääydinnäytteistä saatu informaatio syntyy.
Sublimaatio pitää tehdä tyhjiössä:
https://www.researchgate.net/figure/Schematic-view-of-the-vacuum-sublimation-extraction-The-sublimation-vessel-3_fig1_258478927
Ja täällä lisää (Laser-lämmitys) ja tyhjiössä (kuvat 1, 2 ja 3).
https://amt.copernicus.org/articles/16/355/2023/
Ilmoita asiaton viesti
On äärimmäisen huvittavaa, että linkkaat samaan laitteistoon, jonka laitoin ja väität ettei se ole tyhjiö yritelmä. Miksi sublimaatio edes tehtäisiin tuossa analyysissä, jollei kyseessä ole ”tyhjiö”.
Koska olet asennoitunut, et pysty suhtautumaan asiaan neutraalisti tekniikka keskeisesti. Olet niin vahvasti CO2 uskossa, että se menee tekniikan edelle.
Et ole esittänyt missään vaiheessa BAS:n proseduureja.
Ilmoita asiaton viesti
No lähettele sitten sellaisia kuvia, missä näkyy kokonaisuus, eikä vain osia siitä. Jollei tämä nyt selvinnyt tällä, niin millä sitten, kun samoja kuvia lähetellään. Ja en yhtään ihmettele, miksi tämä depatti ajelehtii kuin lastu laineilla, kun soudetaan ja huovataan selvän asian ympärillä.
Mitä niihin uskontoihin tulee, siitä olen satoja kertoja jo todennut, että jos haluat väitellä uskonnoista, tämän on väärä osoite. Piste!
Ei ole oikein viisasta takertua sellaisiin yksityiskohtiin, mistä ei mitään ymmärrä. Tulokset kertovat mistä on kysymys. Ja toisaalta, tulihan tuossa nyt sekin todistettua, että SB-laki voidaan johtaa termodynamiikan ensimmäisestä pääsäännöstä, joten hellurei!
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin Ice core case osoittaa miten huteralla pohjalla CO2 teoria keikkuu. Odottaa vain sitä hetkeä, kun se lopullisesti romahtaa.
Saat huovata ja soutaa teoriasi kanssa ihan niin paljon kuin lystää, minulle riittää faktat ja niissä pitäydyn jatkossakin.
Ice core aikasarjat on huijausta ja kusetusta, suoraan sanottuna.
SB-laista en viitsi enää vääntää, kun et sitäkään edes tajua vaikka muutkin yrittää sitä sinulle selittää.
Ilmoita asiaton viesti
Hevonkukkua. Kirjoita hyvä mies blogi aiheesta, silloin siitä tulee Keskisen julkinen. Katsotaan mihin se johtaa, kun ei niissä sinun jutuissasi ole koskaan ollut mitään tolkkua. Yrittäisit nyt edes vähän vaikkapa sitä matematiikkaa..;)
Useimmiten tulee ihmeteltyä, että miksi ihmeessä jaksan väitellä teikäläisten (harrastelijoiden) kanssa, kun te ihan vaan periaatteesta olette jatkuvasti eri mieltä! Kulutan vain turhaa aikaani!
Ilmoita asiaton viesti
Yrität ylentää itseäsi epätoivoisesti vaikka narahdat jatkuvasti kiinni tietämättömyyksistä ja osaamattomuudesta.
Sinun matematiikkasi on valmiita kaavoja, siis copy pastaaja.
No onhan se hyvä jos saat siitä tyydytystä, mutta arvostusta et saa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan miten vaan Keskinen haluaa ymmärtää. Minulle se on oikeastaan yhdentekevää.
Kun edes joskus kommenttisi olisi ollut rakentavaa, silloin depatti kanssasi olisi jossain määrin ollut myös älykästä.
Kirjoitteleppa niitä blogeja niin lukijat voivat niitä kommentoida. Ehkäpä minäkin olen siellä joukossa mukana, jos katson että se on järkevää ja sen arvoista.
Mutta kun kirjoitat, julkista samalla osaamisesi tai tittelisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka joku voi olla noin tittelien perään, kun se sinun tapauksessakin nähdään ettei se ole osaamisen ja etenkin ymmärtämisen tae.
Täällä jyllää kokemus ja analyytis-looginen ajattelukyky maustettuna matemaattisilla kyvyillä, extrana 3-uloitteinen hahmottaminen.
Tämä kombinaatio on lyönyt laudalta niin professorit kuin muut tittelit.
Ilmoita asiaton viesti
No mutta sittenhän sinulla on oiva tilaisuus todistaa se osaamisesi seuraavassa blogissasi. Jään mielenkiinnolla odottelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
1.Periaatteellinen detalji, miksi ilmakehän albedo on 0,3 edelleen, vaikka kasvihuonekaasut on poistettu. Eikö albedon pitäisi olla nolla tai melkein nolla, jolloin saadaan T=3..5C. Ja kasvihuoneilmiö olisi vain 10..12C.
2.Säteilyn energia lasketaan kaavalla E=sigmaT^4. Tämä pätee tyhjiössä. On pääteltävissä, että tässä absoluuttinen lämpötila T ei reaalisesti voi esittää ilmakehän lämpötilaa sillä ilmakehään pätee kostean ilman termodynamiikka paitsi jos ilma on absoluuttinen kuivaa, mitä se ei ole kuin paikallisesti jossakin erikoistilanteessa. Tarkoittaen, että lämpötilaan vaikuttaa ilman kosteus. Ilman lämpökapasiteetti kJ/kg ilmaa lasketaan yhtälöllä h= 1,005*t+×*(2510+1,85*t). Herää kysymys SB kaavalla lasketun ja vastaavan ilmakehän lämpötilan vertailukelpoisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Pieni korjaus blogiin. Jos luonnollista kasvihuoneilmiötä ei olisi. Muilta osin yhtälöt pätevät, vai onko Kivirauma Maxwellin kanssa eri mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
Maxwellin kanta näihin kysymyksiin on minulle tuntematon. Tiedän kuitenkin, että nämä kysymykset ovat vailla vastausta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä kysymykset ovat vailla vastausta ja mikä olisi Kivirauman mielestä parempi ratkaisu?
Otetaan nyt huomioon mistä tuo SB-laki alunperin on johdettu (Planckin laki ja nyt termodynamiikan ensimmäinen pääsääntö) ts. se kuvaa auringosta maahan tulevan ja maasta avaruuteen poistuvan energian suhdetta:
Ein = Eout
Missä säteilypakote ΔE = Ein – Eout
Kasvihuonekaasut => ΔE > 0 eli positiivinen pakote
Säteilypakote muuttaa lämpösisältöä H maapallon systeemissä:
dH/dt = ΔE – ΔTo / λ, joka lopulta johtaa vakaaseen tilaan tai tarkemmin:
dH/dt = Cp dT/dt = Fs (1 – α) 4 – (1 – 0.5f) σTo^4
Missä Cp on valtameren lämpökapasiteetti / takaisinkytkentä, Fs aurinkopakote, α on albedo / takaisinkytkentä, 0.5f on kasvihuoneen säteily (ihmisen interferenssi ja takaisinkytkentä) ja pelkkä f IR -absorbtio.
Vaikka SB-laki kuvaa ns. harmaan ilmakehän mallia, se on kuitenkin yksinkertaisin tapa kertoa, miten maapallon efektiivinen lämpötila muuttuu, missä emissiivisyydellä on ratkaiseva rooli, ja missä Kirchhoff laki määrittelee emissivisyyden ε (λ,T) = absorbtiokyvyn.
Ilmoita asiaton viesti