Tekeekö hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC virheitä?
Faktan tarkistuksia
Hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) on laaja tieteellinen elin, joka koostuu ilmastotutkijoista ja asiantuntijoista eri puolilta maailmaa. Se on perustettu vuonna 1988 tarkoituksenaan arvioida ilmastonmuutoksen tieteellistä tietoa ja tarjota tieteellistä neuvontaa hallituksille ja kansainvälisille päättäjille. Vaikka IPCC:n työ on laajalti kunnioitettua ja sen arviot perustuvat laajaan tieteelliseen konsensukseen, siinäkin voi olla virheitä ja puutteita, kuten millä tahansa monimutkaisella tieteellisellä prosessilla.
Muutamia löytämiäni esimerkkejä IPCC:n toiminnasta liittyen virheisiin ja puutteisiin löysin vain kolme pääasiallista virhettä:
- Himalajan jäätiköt: Vuonna 2007 IPCC:n neljännessä arviointiraportissa esitettiin virheellinen väite siitä, että Himalajan jäätiköt voisivat sulaa kokonaan vuoteen 2035 mennessä. Tämä tieto oli virheellinen ja se myöhemmin myönnettiin ja korjattiin.
- Climategate-sähköpostit: Vuonna 2009 julkisuuteen tuli joukko sähköposteja, jotka liittyivät IPCC:n ilmastotutkimukseen. Ne antoivat aiheen spekuloida, että tiedemiehet olivat manipuloineet dataa ja harhauttaneet julkisuutta. Useat tutkimukset ja riippumattomat arvioinnit kuitenkin osoittivat, että sähköposteissa ei ollut merkittävää tieteellistä vilppiä.
- Raportoinnin kiire: IPCC:n arviointiraportit ovat valtavia ja monimutkaisia hankkeita, ja niiden laatimisessa on aina kiire, jotta tieto saataisiin ajantasaiseksi. Tämä voi johtaa virheisiin tai puutteisiin raporteissa.
On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka IPCC:ssa on voinut esiintyä virheitä ja puutteita, ne eivät ole muuttaneet laajaa tieteellistä konsensusta ilmastonmuutoksen olemassaoloa ja ihmisen toiminnan merkittävästä roolista siinä. IPCC:n työ perustuu satoihin tuhansiin tutkimuksiin ja satojen tieteellisten asiantuntijoiden arviointiin, ja se on edelleen keskeinen lähde ilmastonmuutoksen ymmärtämisessä ja ilmastopolitiikan suunnittelussa.
Henkilökohtaisen arvioni mukaan kaikkiin tieteellisiin arvioihin liittyy epävarmuutta, mutta IPCC:n työ on edelleen alan ”kultainen standardi” ja perustuu laajaan ja tiukkaan tieteelliseen vertaisarviointiin. Se on luonnollista, että virheitä ja puutteita pyritään jatkuvasti korjaamaan ja parantamaan, mutta ne eivät ole muuttaneet perustavaa tieteellistä käsitystä ilmastonmuutoksesta ja sen vakavuudesta.
Jos virheet olisivat fysiikan lakien vastaisia, fysiikan lakien vastaisuuksien havaitseminen tieteellisissä tutkimuksissa olisi erittäin poikkeuksellinen tilanne, koska fysiikan lait ovat perustana kaikelle fysiikan tutkimukselle ja teorioille. Jos jokin tutkimus antaisi viitettä siitä, että havaitut ilmiöt rikkoisivat tunnettuja fysiikan lakeja, se herättäisi jo suurta kummastusta tieteellisessä yhteisössä.
Tieteelliset tutkimukset käyvät yleensä läpi useita vaiheita ja tarkastuksia ennen julkaisuja:
- Tutkimus ja kokeet: Tutkijat suorittavat kokeita tai tekevät havaintoja tarkasti suunnitelluissa olosuhteissa.
- Vertaisarviointi: Tutkimusartikkeli lähetetään tieteelliseen lehteen, ja se käy läpi vertaisarvioinnin. Tässä vaiheessa riippumattomat asiantuntijat tarkastavat tutkimuksen, sen menetelmät, tulokset ja tulkinnat. Jos tutkimus on epätavallinen tai väittää fysiikan lakien vastaisia asioita, se herättäisi erityistä huomiota ja keskustelua vertaisarvioijien keskuudessa.
- Julkaistu tutkimus: Jos tutkimus läpäisee vertaisarvioinnin, se julkaistaan tieteellisessä lehdessä. Tämä tarkoittaa, että tutkimus on läpäissyt tieteellisen yhteisön ensimmäisen tarkastuksen.
- Replicaatiotutkimukset: Muiden tutkijoiden on mahdollista yrittää toistaa alkuperäiset kokeet ja saada samanlaisia tuloksia. Jos tulokset ovat toistettavissa ja ristikkäisiä tuloksia saadaan, se herättää lisää huomiota ja keskustelua.
- Jatkokeskustelu ja tarkastukset: Tieteellinen yhteisö keskustelee jatkuvasti uusista tuloksista ja teorioista. Jos havaitaan merkkejä fysiikan lakien rikkomisesta, se johtaisi laajaan keskusteluun ja tarkastuksiin.
Tieteellinen yhteisö on erittäin itsekriittinen ja vaativa. Jos jokin tutkimus vaikuttaisi rikkovan fysiikan lakeja, se vaatisi erittäin vahvoja todisteita ja huolellista tarkastelua ennen kuin se hyväksyttäisiin tieteelliseksi konsensukseksi. Tällainen tilanne olisi hyvin harvinainen ja huomattava tapahtuma tieteellisessä maailmassa.
On tietenkin olemassa joukko tutkijoita jotka eivät varsinaisesti ole ilmastotutkijoita, ja vaikka he kirjaimellisesti noudattaisivat kaikkia fysiikan lakeja, ilmastotiede on monitieteinen tutkimusala. Se yhdistää useita eri tieteenaloja kuten fysiikkaa, kemiaa, biologiaa, geologiaa, maantiedettä ja sosiaalitieteitä. Ilmastotiede on erityinen ja kriittinen tieteenala monista syistä.
Matemaattiset menetelmät
Yksi ehkä yleisin menetelmä on differentiaaliyhtälöiden numeerinen ratkaisu: Ilmastomallit perustuvat usein osittaisdifferentiaaliyhtälöihin, jotka kuvaavat ilmakehän, valtamerien ja maapallon muiden osien dynamiikkaa. Nämä yhtälöt voivat olla liian monimutkaisia ratkaistaviksi analyyttisesti, joten ne ratkaistaan numeerisesti tietokoneilla käyttämällä menetelmiä, kuten Eulerin menetelmää tai Runge-Kutta -menetelmää.
Eulerin menetelmä
Eulerin menetelmä on yksinkertainen numeerinen menetelmä ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen. Se perustuu differentiaaliyhtälön approksimoimiseen pienillä askeleilla ja edellyttää alkuperäisen arvon (alkuarvon) tuntemista.
Yleinen ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälö on muotoa:
y’ (t) = f (t, y (t) )
Missä y (t) on etsittävä funktio ja f (t, y(t)) on annettu funktio. Eulerin menetelmässä differentiaaliyhtälö approksimoidaan seuraavasti:
yn + 1 = yn + h x f (tn , yn)
Missä yn on arvo y (t) arvosta aikapisteestä tn, ja h on aikasolun koko, sekä f (tn , yn) on differentiaaliyhtälön funktio tietyssä aikapisteessä ja arvossa.
Runge-Kutta menetelmä
Runge-Kutta -menetelmä on monimutkaisempi ja tarkempi numeerinen menetelmä differentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen. Siinä käytetään useita vaiheita ja väliaikaisia arvoja differentiaaliyhtälön arvioimiseksi. Yleinen ensimmäisen kertaluvun differentiaaliyhtälö on sama kuin Eulerin menetelmässä:
y’ (t) = f (t, y (t) )
Yksi yleisimmistä Runge-Kutta -menetelmistä on neljännen kertaluvun menetelmä (RK4), joka lasketaan seuraavasti:
k1 = h x f (tn , yn)
k2 = h x f (tn + h/2, yn + k1/2)
k3 = h x f (tn + h/2, yn + k2/2)
k4 = h x f (tn + h, yn + k3)
yn + 1 = yn + 1/6 (k1+ 2k2 + 2k3 + k4)
Tässä ki ovat väliaikaisia muuttujia, jotka lasketaan eri vaiheissa, yn on arvio y (t) arvosta aikapisteessä tn , h on aikasolun koko ja f (t, y) on differentiaaliyhtälön funktio.
Runge-Kutta menetelmä on yleisesti ottaen tarkempi ja vakaampi kuin Eulerin menetelmä, ja sitä käytetään usein monimutkaisempien differentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen, kuten ilmastomalleissa, joissa on monia vuorovaikutteisia muuttujia.
Eli minun mielestäni IPCC ei voi tehdä fysiikan lakien vastaisia virheitä, mutta kun kyse on tulevaisuuden skenaarioista, ei kukaan pysty 100%:lla tarkkuudella kertomaan, mitä silloin tapahtuu. Tässä kuitenkin pelataan todennäköisyyksillä, vähän samaan tapaan kuin kvanttimekaniikassa.
Tekee!.Kaivaa maat metallista tyhjäksi ja jättää sotkut jälkeensä.
Ilmoita asiaton viesti
Pari havaintoa rönsyilevästä kirjoituksesta
Mitähän tekemistä Runge-Kuttalla on IPCC:n virheetömyyden kanssa. Jos kirjoitus on näin sekava, niin eipä kuulosta vakuuttavalta.
Jos kirjoittaja on kerran sitä mieltä, että IPCC ei voi erehtyä tai tehdä virheitä, niin mitenkä siihen sopii havainnot, että se teki jo virheitä.
Johtopäätös on, että kyllä IPCC tekee virheitä.
Suurin ongelma ei ole tieteessä vaan moraalissa. IPCC jätii tietoisest raportissaan AR6 auringon säteilyn voimakkaan lisäyksen pois, koska se olisi osoittanut, että 2019 lämpätila ylitti jo 2,0 astetta. Näyttö on yksisellitteinen.
.
Ilmoita asiaton viesti
Lähtökohtaisesti teikäläisen ajattelussa on vinossa, että jos tuo 2,0 °C pitäisikin paikkansa, joka näkyisi muuallakin kuin UAH-mittausten datasarjoissa ja myös tuntuisi, niin ainostaan siihen mikä on ihmisen aiheuttamaa ihminen kykenee niin halutessaan ylipäätään vaikuttamaan ja piste. Mikäli nyt tuollaisia ohimeneviä piikkejä yllättäen syntyisikin niin ilman sitä ihmisen aiheuttamaa lämmön nousua ei oltaisi jatkuvasti uhan alla. Vai väitätkö, että tuo esittämäsi, sanotaan nyt vaikka todella kyseenalainen, auringon säteilyn lisäys olisi vieläpä jatkuvaa hamaan ikuisuuteen asti?
Vai olisiko kenties harras toiveesi se, että denialistijengi saisi tarvittavan äänestysmassan uskomaan tähän väittämään, jolloin syntyisi hälläväliä asenne: Turha enää yrittää rajoittaa yhtään mitään koska IPCC:n esittämä 1,5 °C on ylittynyt jo ajat sitten?
Ilmoita asiaton viesti
Ollila. Blogikirjoitus on erittäin looginen. Johan siellä todetaan, että tieteellisiin arvioihin liittyy epävarmuutta ja IPCC tekee virheitä. Mutta se että IPCC tekisi fysiikan lakien vastaisia virheitä, se on kyllä hyvin kaukaa haettua. Jokainen tutkija tekee virheitä, myös Ollila, ja juuri sen vuoksi on olemassa periaatteet, missä tieteelliset tutkimukset käyvät yleensä läpi useita vaiheita ja tarkastuksia ennen julkaisuja.
Ilmastotutkimuksessa Runge-Kutta -menetelmä on yksi yleisimpiä nuumeerisia menetelmistä mm. ilmastomallinnuksissa.
Kuka muu on Ollilan lisäksi ottanut huomioon auringon säteilyn voimakkaan lisäyksen?
Ilmoita asiaton viesti
Vasenkätisen työkyvyttömyys eläkkeellä olevan kirvesmiehen näkemys on:Ostoleipä elättää virtoja toisiakin.
Normi elämän kanssa ajatuksilla ei ole mitään tekemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Paneelit eivät tee virheitä vaan ne jotka paneloivat 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Kuka nyt virheitä tekisi?
Ilmoita asiaton viesti
Vertaisarviointiin roolini ovat olleet a) vertaisarvioija, b) vertaisarvioitsijoiden valitsija/ehdottaja, neuvottelija ja c) aika ajoin vertaisarvioitu luulen omaavani jonkinlaisen näkemyksen pelin politiikasta.
Kollegiaalinen tuki ja opastus = hieno juttu.
Vertaisarviointi järjestelmänä = hanurista ellei vielä syvemmältä.
Yliopisto on pönöttynyt omaan tärkeyteensä. Järjestelmästä on tullut itsetarkoitus.
Vertaisarvioitsijoiden valinta = sillä määritetään kovin paljon.
Edesmennyt Turun oikeustieteen dekaani Hannu Klami kirjoitti aikoinaan teokseensa: ”Dekaanina toimiessani olisin pystynyt hyväksyttämään väitöskirjaksi vaikka vessapaperirullan” (ei aivan sanantarkka, mutta sisältö noin).
Päätelmä: Luulen vertaisarvioinnin, ehkä, toimvan paremmin ”science” -puolella kuin humanistis-kulturellisella puolella.
– Kummassakin lohkossa siihen uskotaan liikaa. Se on pelin politiikkaa ja ”vastavuoroisuuksien” jakamista, toki toisinaan tieteellistä ohjausta myös parhaimmillaan.
– Mutta turhan usein myös tiedepolitiikkaa ja ”sopivien” suosimista!
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on vain yhden dekaanin ulostulo, mikä ei tarkoita sitä, että kaikkien muidenkin dekaanien ulostulo olisi sama.
Ilmoita asiaton viesti
Varilalle. Kokemukseni vertaisarvioinnista ovat samansuuntaisia. Prof. Judith Curry on ilmaissut saman kokemuksensa, että mikä tahansa tutkimustuloksen julkaisu voidaan estää vertaisarvioinnin avulla.
Sen vuoksi hän ei ole enään edes yrittänyt laittaa tutkimustuloksiaan arvostettuihin lehtiin, koska niitä ei hyväksytä kuitenkaan..
Ilmastonmuutos tiede on jo löytänyt täydellisen totuuden. Ja näinhän IPCC:n raportit todistavat. Ei mitään oleellista muutosta esim. CO2:n lämmitysvaikutuksessa, joka on ratkaiseva tekijä IPPC:n tieteessä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ilmastonmuutostiede on löytänyt täydellisen totuuden, niin määrittele ensin, mikä on se täydellinen totuus?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikeinta on todistaa ja verifioida syy ja seuraus todelliseksi.
Matematiikka ei ole kausaalista. XY-käyrillä voidaan yrittää todistella mitä vaan oikeaksi tai vääräksi. Graafit eivät kuitenkaan todista syitä ja seurauksia. Totta kai voidaan aina huolestua, kun matematiikka antaa korrelaation. Hiilidioksidin konsentraatio voi toimia hyvänä lämpömittarina, mutta se ei välttämättä tarkoita, että hiilidioksidi aiheuttaisi lämpenemisen.
Ilmoita asiaton viesti
Prof. Judith Curry onkin aivan täydellinen esimerkki puhuttaessa puolueettomista arvioinneista:
Vuonna 2006 Curry lähetti Yhdysvaltain kongressin energia- ja kauppakomitealle kirjallisen lasunnon ja esitti myös julkisesti olevansa yhtä mieltä nk. Wegman raportin (Ad Hoc Committee Report on ”Hockey Stick” Global Climate Reconstruction) sisällöstä.
Myöhemmin, haastattelun yhteydessä haastattelija pyysi Currya kertomaan näkemyksensä siitä mikä raportin sisällössä oli tärkein asia joka viittaisi Stephen McIntyren ja Ross McKitrickin olevan oikeassa, Curry lipsautti ettei ollut vielä ehtinyt tutustua em. raportin sisältöön.
Heittämällä kolikkoa ennen lausunnon antamista kongressin komitealle hänellä olisi ollut 50% sauma olla nolaamatta itseään täysin. Paperin lukeminen ei olisi auttanut mitään, se nimittäin kumottiin.
Ainoastaan pitämällä kiinni vakiostaan myös McIntyren & McKitrickin ehdottaman kohdalla eli korostamalla niihin liittyvän niin paljon epävarmuuksia ettei niiden pohjalta voisi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä Curry olisi ollut kuivilla, eikä häneltä olisi kyselty myöhemmin asian tiimoilta enää mitään.
Arvioidaanpa vuorostaan prof. Currya:
Vuonna 2006 toimiessaan professorina Georgian Teknillisessä Institutuutissa maa- ja ilmakehätieteiden koulun johtajana Curry perusti yhdessä Peter Websterin kanssa Climate Forecast Applications Enterprise nimisen yhtiön oppilaitoksen suojissa. Suurin piirtein samoihin aikoihin Curryn linja alkoi muuttumaan suhtautumisessa tieteelliseen tutkimuksen ja hän alkoi antamaan julkisesti lausuntoja tutkimustulosten epävarmuudesta ja esittämään kantanaan ettei em. tulosten pohjalta voida tehdä poliittisia talouteen vaikuttavia päätöksiä. Tämä linja on pitänyt, kaikki epävarmuus on kadonnut, lieneekö yhteys evankelikaaliseen liikkeeseen auttanut häntä pääsemään kaikesta epäilyistään.
Vuonna 2022 Dr. Curry kertoi Climate Forecast Applications Enterprisen toiminasta tehdyssä selvityksessä, että yhtiön asiakkaita olivat öljy-yhtiöt (mm. ExxonMobil), sähkölaitokset ja maakaasuenergian kauppiaat joilta hän laskutti 400 dollaria/tunti konsulttipalveluistaan. No eihän tässä mitään kovin ihmeellistä, Curry teki arvokasta työtä tieteen parissa tai vähintää ainankin sen lomassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen vuoksi hän ei ole enään edes yrittänyt laittaa tutkimustuloksiaan arvostettuihin lehtiin, koska niitä ei hyväksytä kuitenkaan..”
Tätä kuulee paljon, myös tieteen ulkopuolella. Jos julkaisija ei julkaise jotain, vikaa on silloin yksin julkaisijassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkijan pitäisi vakuuttaa muut näkemyksillään, että vertaisarviointiin vaan. Jos sitä vertaisarviointia ei haluta vaan tarkoitus on mölistä eikä vakuuttaa muita niin tutkijan näkemykset ovat ennemminkin niin perseestä, että eivät kestä tarkastelua.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedeyhteisöissä toimivia tutkijoita ja professoreita rajoittaa heidän oma eduntavoittelunsa, joka on sisäänrakennettu ”systeemiin”.
Mitä enemmän julkaiset, sitä enemmän rahaa, mainetta ja kunniaa saat.
Siksi useimmat uudet ideat hylätään ja torpataan, kuluisihan niiden pohtimiseenkin ”liian paljon aikaa”. On helpompi hyväksyä ”vessapaperia”, bulkkitavaraa tieteelliseen lehteen, kun ainutlaatuisia ideoita.
Yksityiset yritykset ovat tutkimuksen metodeissaan eri asemassa, ja siksi ne monin tavoin ovat menneet yliopistovetoisen tutkimuksen ohi. Tämä tulee esille esimerkiksi tekoälyn hankkeissa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityistä bisnestä ovat harjoittaneet eräätkin nimekkäiden Yliopistojen professorit käyttäen surutta hyväkseen instituutin tarjoamaa sekä arvovaltaa että resursseja pyörittäen tärkeimmäksi tulolähteekseen muodostunutta sivubisnestään instituutin suojissa laitoksen maksamalla ajalla. Näistä tieteen runollisista tulkitsijoista tulikin jo mainittua Dr. Judith Curry.
Toinen hyvä esimerkki on vaikkapa Dr. William Happer joka on yksi niistä tunnetuista amerikkalaisista yliopistoprofessoreista, jotka olivat valmiita ottamaan rahaa vastineeksi ilmastonmuutosta koskevien tieteelisten tutkimusten tuloksia kyseenalaistavien artikkeleiden julkaisemisesta. Professori Happer, joka on pikemminkin fyysikko kuin ilmastotieteilijä, oli halukas tuottamaan tutkimusta hiilidioksidin hyödyistä 250 dollarin tuntipalkalla. Hän halusi, että rahat maksettaisiin ilmastoskeptiselle kampanjaryhmälle, CO₂Coalitionille, jonka hallituksen jäsen hän on. Happer alkoi työskentelemään fossiilisia polttoaineita tuottavien yrityksien hyväksi ja suostui julkaisemaan artikkeleita, laatimaan tutkimustuloksia sekä antamaan asiantuntijalausuntoja maksua vastaan ja tekemään sen paljastamatta, kuka rahoitti myyräntyötä. Lopulta hän ei kuitenkaan onnistunut peittämään totuutta.
Trumpin hallinnon ajan ympäristö- ja ilmastonsuojelupolitiikaa ajavan propagandakoneiston osana näiden kahden professorin toimia voisi aivan täydellä syyllä luonnehtia rikolliseksi toiminnaksi.
Mitä tulee yksityiseen yrityspohjaiseen toimintaan ilmastontutkimuksen alalla niin tuskin ovat ohi ajaneet. Vuonna 2022 fossiilisia energialähteitä tuottavat yhtiöt syytivät avoimesti jenkkiyliopistolle about $850 miljoonaa tutkimukseen tukemaan innovaatioita joiden kautta löytyisi ratkaisuja joiden avulla vähintään päätöksentekijät saataisiin ymmärtämään, että fossiilisten energialähteiden käyttöä voitaisiin jatkaa hiilenkiertoa rasittamatta uusien tekniikoiden kehittelyn myötä.
Nyt jos kelataan esim. sitä ratkaisua johon Exxon (nyk. ExxonMobil) konsernin ylin johtoryhmä päätyi 80-luvun alussa ympäristötukimuksen osalta ja nimenomaan koskien CO₂:n vaikutusta ilmastokemiaan elikä salaamaan tutkimustulokset, jäädyttämään jatkotutkimukset ja ryhtymään 40 vuotta kestäneeseen massiiviseen valehtelu/vähättely kampanjaan on aika mahdotonta uskoa, että yhtiö esim. aloittamalla uudelleen oman ympäristötutkimusohjelman tai ostamalla tutkimustietoa ulkopuolisen yksityisen yrityspuolen taholta tulisi saavuttamaan yleisön luottamuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisi otsikon kysymyksen vastaus on: KYLLÄ!
Millaisia ja kuinka suuria onkin se toinen kysymys.
Todennäköisyyksistä puhuttaessa ilmasto ja sen ennustaminen on ihan samanlainen asia, kuin lotossa 7 oikein tuloksen ennustaminen.
Jos mielestäsi IPCC ei voi tehdä fysiikan lakien vastaisia virheitä, niin sitähän on aika vaikea arvioida, jos fysiikkaa ei tunneta riittävän tarkasti!
IPCC on poliittinen elin, ei tieteellinen!
IPCC kerää haluamansa datan ja muodostaa siitä itse valitsemiaan raportteja haluamallaan tavalla ja omista lähtökohdistaan.
IPCC:tä ei kiinnosta absoluuttinen totuus, vaan heidän omat lähtökohtansa ja siihen viittaavat asiat.
Ilmoita asiaton viesti
No identifioi ne fysiikan lakien vastaiset virheet, kun vaikutat olevan niistä niin tavattoman tietoinen? Ja toiseksi, määrittele absoluuttinen totuus?
Ilmoita asiaton viesti
Clausius-Clapeyronin yhtälöä käytetään tieteellisenä perusteena veden positiiviselle takaisinkytkennälle, vaikka se toimii vain 100 prosentin suhteellisessa kosteudessa ja se tarkoittaa, että suhteellisen kosteuden pitäisi ilmakehässä olla vakio. Mittaukset osoittavat, että tilanne ei ole ollenkaan näin. Mutta IPCC:n mielestä se on niin, koska 99 % ilmastotutkijoista on ”kuulemma” tätä mieltä. Siis konsensus. Pulinat pois, IPCC:n tiede on puhunut.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila. Mikäli olet tutustunut Carnot’n sykliin:
Lähde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Carnot_cycle
Se on suunniteltu testaamaan termodynamiikan lakien pätevyyttä ja Clausius-Clapeyron yhtälö sen kyllä läpäisee termodynamiikan 1. ja 2. lain soveltamisessa. Se on todistettu jo aikoja sitten:
Lainaus!
”Massachusetts Institute of Technology (MIT)”.
”The fact that all known substances in the two-phase region fulfill the Clausius-Clapeyron equation provides the general validity of the 1st and 2nd laws of thermodynamics!”
Lähde:
https://web.mit.edu/16.unified/www/FALL/thermodynamics/notes/node64.html
Niin onko silloin perusteita hylätä C-C yhtälö veden positiivisen takaisinkytkennän määrittämiseksi?
Ja sitten oli vielä se kysymys, että ketkä muut Ollilan lisäksi ovat ottaneet huomioon auringon säteilyn voimakkaan lisäyksen?
Ilmoita asiaton viesti
On vedettävä jälleen kerran aika ikävä johtopäätös kyvystäsi pysyä aiheessa ja ymmärtää kommenttini sisältö. En millään tavalla kyseenalaistamut C-C:n yhtlön oikeellisuutta. Sehän toimii 100 %: n suhteellisessa kosteudessa. Uskon, että sinulle ei tarvitse todistaa, että ilmakehässä ei ole kyseisiä olosuhteita, joten siellä C-C:n yhtälön soveltaminen rikkoo tieteen periaatteita.
Kirjoitat jatkuvasti näitä olkiukkojasi, joita muut joutuvat polttamaan. Lopetan tällä kertaa tähän, koska keskustelu jatkuu samanlaisena höpö-höpö tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila. Vedäppä tuosta johtopäätöksiä ja mitähän jos pysyisit todellakin asiassa ja kiitos yritä välttää noita ”olkiukko” väittämiäsi. Kirjoittiko Nobelisti Manabe olkiukkoja?:
https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/12/8/1520-0442_1999_012_2327_trowvf_2.0.co_2.xml
https://climate-dynamics.org/wp-content/uploads/2016/06/manabe67.pdf
Ja vielä kolmannen kerran se kysymys, että ketkä muut Ollilan lisäksi ovat ottaneet huomioon auringon säteilyn voimakkaan lisäyksen?
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin vain C-C:n yhtälöstä ja sen soveltamisesta. Koska esittämiäni tosiasioita ei voi kiistää, niin vastineessasi puhuit jostain aivan muista asioista.Todistit jälleen kerran keskustelukykysi. Kanssasi keskustelusta ei tule mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Yritä nyt tässä keskustella, kun et kommentoinut tuota tutkimusta laisinkaan? Oletko sitä mieltä, että tuo tutkimus ei kiistäisi sinun esittämiäsi tosiasioita?
Ilmoita asiaton viesti
Jos ilman suhteellinen kosteus olisi vakio, niin tällöin ilman lämpötila olisi CC yhtälön funktio ja siksi ennalta määrätty. Ilmastomalleja tarvittaisiin vain lämpenemisen aikataulun määritmiseen.
Sitäpaitsi CC yhtälö on voimassa millä tahansa vakio suhteellisuuden kosteuden arvolla – ”HR×CC”
Ilmoita asiaton viesti
Olet siis eri mieltä MIT:n kanssa (ja Carnot syklin)? Ehkä olemme Kiviraumassa menettämässä vuosisadan tutkijan suht. kosteuden ja veden nollas-takaisinkytkennästä, täysin uutena ilmiönä.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen hyvä mies, otin kantaa vain siihen mitä tapahtuisi jos HR olisi vakio, mikä pätee tunnetun termodynamiikan mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis RH ei tietenkään ole vakio siinä mielessä, kuin miten vakio yleensä ymmärretään. Mutta RH voi olla hetkellinen vakio.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirran käsitys vakiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Minun ymmärrykseni mukaan vakio on arvo, joka on pysyvä. RH:sta voidaan ottaa myös näyte, joka on hetkellisesti ajasta riippuva vakio. Ei tässä minusta ole mitään ihmeellistä. Toinen pysyvä vakio on luonnollisesti R eli yleinen kaasuvakio.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC itsessään työllistää vain pienen määrän paperinpyörittäjiä. Raporttien sisältö tulee samoilta tutkijoilta, jotka tutkimustakin tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
Se suurin virhe on tehty siinä että on perustettu mukatieteellinen elin jonka tehtävänä on osoittaa ilmastonmuutoksen johtuvan ihmisestä.
Tiäde ei nyt mene ihan sillaiten että annetaan tehtäväksi todistaa epätosi ja sillä työllistää tutkijat.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin virhe on se, että hallitukset ovat palkanneet ja sen päälle vielä jopa lahjoneet porukkaa jotka ainoastaan kusettavat hallituksia..? 😵💫🥴🤭😄😂🤣🤪😜
Ilmoita asiaton viesti
Nea todistikin tässä tiäteellisesti ettei laaja-alaiset kusetukset ole mahdollisia.
Laaja-alainen kusetus kylläkin mahdollistuu jos se tarjoaa riittävälle joukolle mahdollisuuden päteä ja saada hyötyjä.
Onpa näitä nähty. Jopa edellinen epätieteellinen tiäteellisyys, rotutiede toteutti monia hyödyllisiä tavoitteita niille jotka sitä tiädettä ajoivat.
Sama pätee marksismi-leninismiin. Voimakas tiäteellinen agenda joka hyädytti monia heille läheisiä tahoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä rotuskeidan & vähemmistöjen valtaväestöön kohdistaman kuvitteellisen uhkan syöttämisessä lyömättömiä mestareita olivat nimenomaan Aatu & Co. ydinjengi. Näitä poliittista hevonpaskaa suoltavia vihapuhemiehinä nuijaa heiluttelevia mestareita on liikkeellä yhä edelleenkin.
Trump hallintoineen todisti täysin yksiselitteisesti ettei IPCC sanele yhtään mitään oli sitten aivan miten tieteellistä tahansa. Äijän eräs helmiä oli, että väitti saaneensa tietoa jonka mukaan tuuliturbiinit voivat aiheuttaa syöpää. American Cancer Society ei ainakaan tiettävästi antanut tukea oranssicucsen käsitykselle.
Hauskinta oranssin McCyverin ilmastopolitiikassa oli, että genius nimitti William Happerin kansalliseen turvallisuusneuvostoon editoimaan hallinon omia ilmastoraportteja jolloin Happerin saatua vapaat kädet The White House ei hyväksynyt Happerin ulosteita koska äkkäsivät niiden olevan niin paksua skeidaa, että ne jo sinällään veisivät oranssicukselta saumat tulla valituksi uudelleen 😁
Ilmoita asiaton viesti
Kyyllä ilmastonmuutoksesta on ihan samanlainen konsensus kuin rotutieteestäkin oli.
Turha siihen on Aatua vetää. Ei rotutiedettä Saksassa keksitty. Siitä oli yleismaailmallinen konsensus, turha Nean on sitä kieltää. Eri maissa toki eri painotuksia, USA:ssa rotupainotukset olivat mustissa ja Saksassa juutalaisissa ja Pohjoismaissa saamelaisissa ja suomalaisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän nämä kaksi asiaa ole edes vertailukelpoisia. Täysin erilaiset menetelmät. Ei pidä sekoittaa vellejä ja puuroja jälleen keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Aatu ei oikeastaan keksinyt yhtään mitään itse, ei edes natsien rotuoppia jota huuhaata jalosteli muuan Alfred Rosenber. He kuitenkin saavuttivat määrä per käytetty aika listimistahdin jolla ei ole edes lähellekään vastaavaa vertailukohtaa historiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Aika alkeellista päättelyä.
”Tieteellinen yhteisö on erittäin itsekriittinen ja vaativa.”
IPCC on valtioiden välinen paneeli, siis poliittinen elin (rahoittajat), joten sillä on oma lehmä ojassa. IPCC ei ole tieteellinen yhteisö.
Sinivirta kirjoittaa: ”Johan siellä todetaan, että tieteellisiin arvioihin liittyy epävarmuutta ja IPCC tekee virheitä. Mutta se että IPCC tekisi fysiikan lakien vastaisia virheitä, se on kyllä hyvin kaukaa haettua.”
NASA:n tutkimukset näyttävät toista, koska ovat puolueettomia. He toteavat ja hyväksyvät ilmastontutkimuksen (Earth System Science-tieteenala) vaativuuden. Ei ole keinoja mitata kuin tiettyjä hiloja maapallon ilmakehästä, joten tarkkuus jää kehnoksi, eikä maapallon sisälle päästä. Auringon tila nyt ja tulevaisuudessa on suuri kysymysmerkki. Aurinko ei ole kone, eikä se ole ikiliikkuja, kuten eivät maapallon meret ja tulivuoretkaan. Ne eivät toimi matematiikalle alisteisesti.
Epävarmuuksia on kaikkialla, ja jos IPCC:n fysiikan tutkimuksen osuus ja höttöinen differentiaalilaskenta julistettaisiin ”pyhäksi”, samaan tapaan kuin katolinen kirkko julisti pyhäksi sen, että maapallo on aurinkokunnan keskus, saatettaisiin ajautua järjettömyyksiin. Fysiikan tutkimuksella on aina tietty input, jonka perusteella se saa outputtinsa. Samalla tapaa matematiikalla on aksioomat. Jos yksikin aksiooma on valittu väärin, saadaan vääriä tuloksia (paitsi vahingossa).
Kuka ymmärtää koko maapallon tilan? Jos ilmoittaudut minulle, lainaan mielelläni ajatuksiani tulevaan kirjaani Kaikenteoria. Sen kantava ajatus on systeemitiede. Kybernetiikan osa-alueita ja tutkimusaiheita ovat tunnetusti fysiikka ja luonnon lait, elolliset systeemit, teknologia, yhteiskunta ja kognitiiviset systeemit.
Ymmärtääkseen kokonaisuutta pitää ymmärtää osa-alueet ja niiden välisen emergenssin eli yhtenäisvaikutukset. Pitää myös ymmärtää tieteentekijöiden rajallisuus, koska yleensä heitä rahoittaa bisnes tai poliitikot, joille oma etu on tärkeintä.
Ilmoita asiaton viesti
Todellakin, IPCC ei ole tieteellinen yhteisö, vaan sen on tieteellinen elin, missä oma lehmä ei ole ojassa (YK:n perustama), vaan joka kerää tieteellisen yhteisön saamia tuloksia ja tekee niistä yhteenvedon. Pitää osata ymmärtää, mitä blogissa kirjoitetaan. Onko se alkeellista, se on selvää Suomen kieltä.
Lainaus:
”Kuka ymmärtää koko maapallon tilan? Jos ilmoittaudut minulle, lainaan mielelläni ajatuksiani tulevaan kirjaani Kaikenteoria. Sen kantava ajatus on systeemitiede, jonka osa-alueita ovat fysiikka ja luonnon lait, elolliset systeemit, teknologia, yhteiskunta ja kognitiiviset systeemit”.
Minun tietääkseni kaiken teoriaa ei ole vielä todistettu. Lähimmäksi on päässyt Stephen Hawking.
Stephen Hawking ei kehittänyt ”kaiken teoriaa” yksin, mutta hän oli merkittävä teoreettinen fyysikko, joka teki tärkeitä töitä kosmologiassa ja mustien aukkojen fysiikassa. Yksi hänen kuuluisimmista saavutuksistaan oli Hawkingin säteilyteoria, joka liittyi mustiin aukkoihin ja kvanttimekaniikkaan.
Hawkingin säteilyteoria ehdotti, että mustat aukot eivät ole täysin ”mustia” vaan ne voivat säteillä hieman energiaa, mikä tunnetaan nyt nimellä Hawkingin säteily. Tämä teoria oli tärkeä askel kohti yhdistämistä yleisen suhteellisuusteorian (kuvaus gravitaatiosta) ja kvanttimekaniikan (kuvaus mikroskooppisista hiukkasista) välillä, vaikka täydellinen yhdistävä teoria, ”kaiken teoria,” ei ole vielä täysin kehittynyt.
Hawking kannatti tutkimusta ”kaiken teorian” löytämiseksi, ja hän oli kiinnostunut etsimään yhtenäistä teoriaa, joka selittäisi kaikki fysiikan perusvoimat ja ilmiöt. Kuitenkin Hawkingin työ jäi enemmän yleisen suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan vuorovaikutuksen tutkimiseen kuin täydellisen kaiken teorian kehittämiseen.
Ja minulle on syntynyt sellainen vaikutelma, ettei kaiken teoriaa keksitä vielä pitkiin aikoihin, vaikka meillä olisi minkälainen tekoäly käytettävissä tai Siriuksesta haettu matematiikka.
Tällä hetkellä ehkä Edward Witten (supersäikeet) on pisimmällä.
https://www.ias.edu/sns/witten
https://www.ias.edu/sites/default/files/Witten%20CV%20Updated%20May%202023.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Laurilalle ja Ollilalle, tärkeitä kannanottoja. Vertaisarviointi= pelin politiikkaa!
Toki sillä myös saavutetaan laadun muodollinen varmistus.
Sen piilofunktioksi vain lienee muodostunut a) tieteenalan sisäinen valtakamppailu, b) koulukuntien mittelö sekä c) arvostuksen hakeminen vertaisarviointityön kautta.
Mielestäni tutkijan ammattitaidon tekninen puoli sekä eettinen puoli voitaisiin kehittää kuntoonsa toisenlaisessa ohjauksessa paremmin.
Ps. Sanomani soveltunee tieteenteon humanitas – puolelle. Science – puolesta en osaa lausua.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en henkilöhtaisesti oikein jaksa ymmärtää näin negatiivisia kannanottoja. Ikäänkuin joka puolella vallitsisi jonkinlainen ”tieteellinen korruptio” tai ”jokin omituinen sisäänrakennettu kilpailuvietti” ja pelaamista omaan pussiin. Ei tällainen tiede tulisi koskaan onnistumaan missään tiedeyhteisössä. Sellainen olisi kuihtunut jo ajat sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään mieltä lähteä QAnon skeidan analysointiin 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on teidän kokemuksenne tiedeyhteisöstä? Oletteko työskennelleet yliopistouralla?
Taisi olla rikospsykiatri Hannu Lauerma joka siirryttyään yliopistovirastaan Kakolan vankimielisairaalan ylilääkäriksi totesi suunnilleen: tämä on miellyttävän väkivallaton työyhteisö yliopistolaitoksen jälkeen.
Ps. Tuo siis muistikuvana noin kolmen vuoden takaisesta lehtijutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä luulisit, jos tutkit profiiliani?
Ilmoita asiaton viesti
Yliopistokokemusta palkkatyön näkökulmasta ei taida olla.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se palkkatyö ja missä tähän liittyy? Olen työskennellyt ~50 vuotta erilaisissa tutkimushankkeissa, niin yksityisellä kuin valtion palveluksessa, jossa yliopistot ovat olleet yhteistyökumppaneita.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti ette ole toiminut tiedeyhteisön jäsenenä leipätulon näkökulmasta. Ette ole päässyt siten perille tiedeyhteisön sisäisistä käytänteistä, erityisesti niiden julkilausumattomista mutta silti vaikuttavista käytänteistä.
– Olette lähinnä asiakkaan tai enintään yhteistyöorganisaation työntekijänä tehnyt hankepohjaista työskentelyä?
Minä tein katkeamattomasti 40 vuotta palkkahommia yliopistoille eritasoisissa tutkijan ja opettajan tehtävissä. Luulen tuntevani yliopisto-instituution tutkimukselliseen ”meritoitumiseen” liittyvät juonittelut tai käytännöt suhteellisen hyvin.
– mukaalukien myös vertaisarvionnin järjestelmät.
Arvioin siis teidän tarkastelevan järjestelmää ulkopuolisena ja kovin sinisilmäisenä tarkastelijana. Lievennyksenä väitteeseeni totean, etten kuitenkaan tunne tieteenalojen ”science” -puolen vertaisarviointien käytänteitä.
– Voivathan ne siellä paremmin palvella niitä käytänteitä, joiden vuoksi ao. järjestelmä on alun perin rakennettu.
Ilmoita asiaton viesti
Olen eri mieltä tuosta ”sinisilmäisyydestä”. Kysymys on ihan puhtaasti henkilökohtaisista pitkällisistä käytännön kokemuksista ja siitä, miten informaatio liikkuu eri yhteisöjen välillä. Minun kokemukseni mukaan, minulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia niin yksityisellä kuin valtiolla (liikenne- ja viestintäministeriön alaisuudessa oleva IL) ym. tutkimuslaitokset ja yliopistot, kuten teknillinen korkeakoulu (A!), VTT, Suomen akatemia, kansainvälisyys ESA, NASA avaruustutkimus jne. yhteistyössä.
Ilmoita asiaton viesti
Organisaatioilla on myös ”yksityisiä” asioita. Niistä harvoin ulkopuolisille kerrotaan.
Teillä ei ilmeisesti ole palkkatyökokemusta yliopistosta. Tunnutte silti tietävän paremmin instituution sisäiset käytännöt kuin minä 40 -vuoden keskeytymättömän palkkatyökokemuksen perusteella.
– Päätän keskustelun osaltani tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, siis olin eri mieltä, siinä kaikki. Kaikilla meillä on omat kokemuksemme, ja niitä tulisi myös kunnioittaa. Kyse on minun mielestäni lopultakin vain siitä, miten me kommunikoimme keskenämme ja miten luomme luottamuksen ja miten se luottamus saadaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tammi-elokuussa 2013 amerikkalainen tiedetoimittaja ja tiedemies John Bohannon lähetti tarkoituksella väärennettyjä tieteellisiä artikkeleita 304:lle maksullisen avoimen pääsyn julkaisijoiden omistamalle lehdelle. Bohannon runoili papereihin niin vakavia ja ilmeisiä tieteellisiä puutteita, että toimittajien ja vertaisarvioijien olisi pitänyt hylätä ne välittömästi.
60 % lehdistä hyväksyi runoelmat.
Asian tilan ollessa näin niin estikö tämä käytäntö esim. Judith Curryn artikkeleita/papereita tulemasta julkaistuksi, vai olisikohan käynyt niin, että tämän ja tästä myöhemmin syntyneiden peer review ja nk. ”papper mill” skandaalien jälkeen tapahtuneiden eräiden kustantajien omistamien journaalien toimittajien ns. omaehtoisten eroamisten myötä vertaisarviointiin alettiin kiinnitää todella huomiota jolloin Judith Curry huomaskin yllättäen etteivät hänen tieteelliset ehdotelmansa tule enää hyväksytyksi heittämällä jolloin hän lopetti niiden lähettämisen arvostettuihin tidejournaaleihin ja keskittyi julkaisemaan omia stoorejaan omalla sivustollaan, jolloin niihin on helpompi upottaa myös uskonnollista aspektia kylkeen, kommentoiden välillä esim. WUWT:n tai CO₂Coalition saiteilla and so on…
Ilmoita asiaton viesti
IPCC on perustettu ”todistamaan”, että pääasiassa lisääntynyt hiilidioksidi lämmittäisi maapalloa. Siis ei tutkimaan.
Ja sillä tiellä ollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta entä ne kymmenet tuhannet tutkimukset? Valitseeko IPCC niistä vain ne, jotka johtavat ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Onko WMO ja sen alainen IPCC keskenään sopineet salaliiton, että vain näin pitäisi toimia?
Ilmoita asiaton viesti
Vois aatella, että ipcc valikoi juuri ne, jotka tähän alan ”laajaan konsensukseen” kuuluu, sillä heiltä loppuu rahoitus ja työt sillä hetkellä kun tai jos todettaisiin, että ihminen ei välttämättä kykenekään niin kauheasti vaikuttamaan ilmaston muutoksiin jääkausien välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän sitä vois ”aatella” vaikka mitä. Mutta jos olisit IPCC:n paneelissa, mitä silloin tekisit? Valitsisit vain ne harvat tutkimukset, jotka ovat marginaalissa ja eivät noudata täyttä yksimielisyyttä ja hylkäisit ne tuhannet muut, jotka ovat yksimielisiä, koska paneelissa oleville ei muutenkaan mitään makseta?
Ilmoita asiaton viesti
IPCC ei maksa raporttien kirjoittajalle.
Ilmoita asiaton viesti
CCCP’n alkuaikana neuvostotalous teki paljon, mutta huonolaatuista.
Lenin käänsi asian päälaelleen toteamuksella: määrä on laatu sinänsä.
Ilmoita asiaton viesti