Telluksen säteilyenergia ja lämpötila kulkevat vuositasolla eri tahdissa – matemaattisfysikaalinen malli!
Vastaus A. Ollilan puheenvuoroon, missä hän aprikoi otsikossa olevaa ongelmaa. Vastaus löytyy seuraavasta lyhyestä yhteenvedosta.
Matemaattisfysikaalinen malli
Maan lämpötilan ja säteilyenergian eritahtisuutta voidaan mallintaa käyttäen energiatasapainoyhtälöitä ja lämpökapasiteetin käsitettä. Tällaiset mallit perustuvat siihen, että Maa saa säteilyenergiaa Auringosta ja säteilee sitä takaisin avaruuteen. Lämpötila reagoi näihin energiansiirtoihin hitaasti johtuen Maan komponenttien, kuten merten ja ilmakehän lämpökapasiteetista.
Auringon säteilyenergia (aurinkovakio)
Aurinko säteilee energiaa kohti Maata ja Maan pinnalle saapuva säteilyenergia voidaan ilmaista kaavalla:
QIN = (1 – α) S0 πR2/4
- S0 = Aurinkovakio (≈ 1361Wm-2)
- α = Maan albedo (≈ 0.3)
- R = Maan säde
Tässä energiamäärä kuvaa Auringosta tulevaa säteilyä, mutta tämä energia ei suoraan määrää Maan lämpötilaa hetkellisesti.
Maan ulos-säteily (Stefanin – Boltzmannin laki)
Maa säteilee lämpöä takaisin avaruuteen Stefanin–Boltzmannin lain mukaisesti:
QOUT = εσT4 4πR2
- ε = Maan emissiivisyys (≈ 0.612)
- σ = Stefanin-Boltzmannin vakio (≈ 5.67 x 10-8Wm-2K4)
- T = Maan pintalämpötila
Lämpötilan dynamiikka
Maan lämpötilan muutokset eivät tapahdu välittömästi, vaan siihen vaikuttavat lämpökapasiteetti ja systeemin terminen vaste. Mallissa otetaan huomioon viive, joka johtuu erityisesti valtameristä, ilmakehästä ja maanpinnan ominaisuuksista, kuten lämpökapasiteetista.
Yksinkertaistetusti lämpötilan muutosta voidaan kuvata seuraavalla differentiaaliyhtälöllä:
C dT/dt = QIN – QOUT
- C = Maan lämpökapasiteetti, joka kuvaa systeemin kykyä varastoida lämpöä
- QIN = Saapuva säteilyenergia Auringosta
- QOUT = Maan säteilemä energia
- T(t) = Maan lämpötila ajan funktiona
- dT/dt = Lämpötilan muutosnopeus ajan funktiona
Tämä yhtälö kuvaa, kuinka säteilyenergian ja lämpötilan välillä on viive, koska Maan lämpötila ei reagoi välittömästi energian vaihteluihin, vaan se riippuu lämpökapasiteetista ja energian varastoinnista maaperään ja valtameriin. Viive tarkoittaa, että vaikka Auringon säteilyteho on suurimmillaan esimerkiksi pohjoisen pallonpuoliskon kesäpäivänseisauksen aikana, suurimmat lämpötilat saavutetaan vasta viiveellä (esim. heinä-elokuussa).
Lämpökapasiteetin vaikutus
Maan lämpökapasiteetti, erityisesti merien suuren lämmönvarastointikyvyn ansiosta aiheuttaa viiveen. Meret ja ilmakehä tasoittavat lämpötilavaihteluita, mikä hidastaa lämmön kertymistä tai vapautumista. Voidaan siis todeta, että vaikka auringonsäteily vaihtelee säännöllisesti, lämpötila seuraa perässä hitaammin, koska energia varastoituu ja vapautuu ajan kuluessa.
Ps. tästä voidaan kirjoittaa myös hieman vaikeampi matemaattisfysikaalinen versio, mutta jätän sen toistaiseksi myöhempään ajankohtaan.
Päivällä: C dT/dt = QIN – QOUT
Yöllä QIN =0: C dT/dt = – QOUT
Lasketaan yhteen yhtälöt saadaan:
C dT/dt = QIN/2 – QOUT
sijoitetaan QIN, QOUT:
C dT/dt = (1 – α) S0 πR^2/8 – εσT^4 4πR^2
=> C dT/dt = 4πR^2[(1 – α)S0/32 – εσT^4]
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilä ja Sinivirta kommentoivat edellistä juttuani pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon lämpötiloista.
Totesin jutussani saman, minkä molemmat toistivat, että kyse on dynaamisista viiveistä. En vain ole löytänyt yhtään tutkimusta, jossa asia olisi matemaattisesti esitetty ja ratkaistu.
Totesin, että olen omalla yksinkertaisella ilmastomallillani simuloinut onnistuneesti globaalia lämpötilanmuutosta. Tässä on linkki elokuussa olleeseen juttuuni, jossa olen simuloinut maapallon lämpötilaa sekä IPCC:n tieteen että oman tieteeni mukaan:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/ipccn-mukaan-pilvet-ja-aerosolit-ovat-laskeneet-lampotilaa-mutta-yle-on-toista-mielta/
Esityksessäni on kuva, joka osoittaa havainnollisesti, miksi IPCC on jättänyt huomioonottamatta pilvisyyskadosta (HS:n termi) johtuvan auringonsäteilyn absorption dramaattisen lisääntymisen ja siitä johtuvan lämpötilan nousun. Esityksessäni on viite julkaisuuni, josta selviää ilmastomallini tieteelliset perusteet ja mm. ne aikavakiot.
Tapansa mukaan Sinivirta esittää muutaman differentiaaliyhtälön, mutta niiden ratkaisua ei ole koskaan nähty kuten ei nytkään. Numeerinen ratkaisu vaatii nimittäin hieman dynamiikan osaamista ja miten se tehdään z-muunnoksella, kun sisäänmeno muuttuu joka askeleella, niin kuin se ilmastoa simuloitaessa tapahtuu. Differentiaaliyhtälö ei vielä johda numeeriseen tulokseen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/ipccn-mukaan-pilvet-ja-aerosolit-ovat-laskeneet-lampotilaa-mutta-yle-on-toista-mielta/
Ilmoita asiaton viesti