Tiedevastaisuus leviää sosiaalisessa mediassa

Tiedevastaisuus leviää sosiaalisessa mediassa

Määritelmällisesti, tiedevastaisuus on kanta, jossa vastustetaan tiedettä. Tiedevastaisuudessa hylätään tiede ja tieteellinen menetelmä. Tiedevastaisuus on eri asia kuin tiedektritiikki. Tiedevastaisuuteen liittyy se, että ihminen on epärationaalinen eläin jota totuus ei kiinnosta. Ihminen ei ole luontaisesti rationaalinen olento. 

Arkiajattelu hylkii tiedettä ja ihmisen arkiajattelun mukaan esimerkiksi ilmasto ei lämpene kun on kylmä talvipäivä.

Analyyttinen ajattelu on elämän säilymisen kannalta toissijainen. Se on liian hidasta, jotta se pitäisi hengissä. Tiedevastaisuutta aiheuttavat myös ideologia, uskonto ja kapea taloudellinen etu.

Sosiaalisessa mediassa tiedevastaisuudesta voisi kirjoittaa novellin. Mutta koska en ole novellisti, ja jotta novelli olisi riittävän lyhyt luettavaksi yhdellä kertaa, en siihen ryhdy. Se on liian haastava ja jopa mahdoton tehtävä.

Tiede ei ole lyhyttä kerrontaa. Joskus se on äärimmäisen vaikeaa luettavaksi ja vielä vaikeampaa sitä on ymmärtää. Se on polveilevaa, etsivää ja harvemmin se herättää ahaa-elämyksiä, jotka johtavat merkittäviin läpimurtoihin.

Tiedettä tekevät ovat sellaisia, että suurimman osan ajastaan he vain ajattelevat, unelmoivat, ovat suorastaan puoliunessa. Mitä levollisempi mieli ja ympäristö mahdollisimman vähän häiritsevä, sitä vapaammin mielikuvitus liikkuu ja voi syntyä historiallinen idea, joka sitten lopulta hioutuu kulumattomaksi.

Käytännössä idea on käyttökelpoinen, jos se kokein todennetaan. Koejärjestelyt pyritään luomaan siten, että ne tukevat ideaa. Mutta siten, että koejärjestelyjä voi olla monia erilaisia ja jos tulokset ovat vertailukelpoisia ja osoittavat samaan suuntaan, silloin idea on todistettu oikeaksi. Tiede myös korjaa itseään jatkuvasti, sillä absoluuttiseen totuuteen ei koskaan tulla pääsemään. 

Kun jokin idea on testattu ja oikeaksi todennettu, silloin se on käyttökelpoinen totuus, joka vastaa sitä todellisuutta, jota kutsutaan arkitodellisuudeksi. Ilmasto lämpenee ihmisen vaikutuksesta.

Todellisuutta ”tuolla puolen” on myös olemassa, sitä ei vain ole vielä toistaiseksi löydetty.

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI) Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Kantavia voimia mm. Albert Einstein. (𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu