Todellisuus kasvihuonekaasujen lisääntymisen vähentämisen välttämättämyydestä

Todellisuus kasvihuonekaasujen lisääntymisen vähentämisen välttämättömyydestä

Kasvihuonekaasuista: H2O, CO2, CH4, N2O ja O3 (otsoni) pitävät maapallon pinnan lämpimänä. Aikasarjojen mukaan, näistä kaasuista CO2, CH4, N2O ovat jyrkässä kasvussa, jolloin lämpötila nousee. Stratosfäärissä oleva otsonikerros estää UV-säteilyä pääsemästä maan pinnalle. Vuodesta 1979 vuoteen 2020 stratosfäärin otsonikerros on vähentynyt noin 100DU:ta (Dobson Unit), joka on tasaantumassa. Kiitos CFC-yhdisteiden (freonit) rajoittaminen. Kuitenkin auringosta maan pinnalle saapuva UV-säteilyn määrä on lisääntynyt.

Globaaleja luotettavia aikasarjoja lienee turhaa esitellä, niitä varmasti löytyy tarvittaessa. Mutta ehkä globaalista CO2:sta (hiilidioksidista) voisi esittää kansantajuisen allas-mallin, kuinka ilmakehässä oleva globaali CO2 lisääntyy.

[ks. video / Dr. Peter Carter (IPCC)]

https://www.youtube.com/watch?v=IOgXmuNnijQ

Otetaan vielä mukaan Keeling-käyrä, mistä sama havainto voidaan esittää käyrän muodossa. 

Siinä vuotuinen CO2 -vaihtelu syntyy eri vuoden aikojen kasvillisuuden kasvusta (ilmakehässä oleva CO2 -pitoisuus sitoutuu kasvillisuuteen ja näin ollen vähenee) ja toisaalta kasvillisuuden maatumisena (ilmakehässä olevan CO2 -pitoisuuden lisääntymisenä). 

Käyrässä oleva nouseva trendi osoittaa, kuinka esiteollisesta ajasta lähtien, globaali CO2 -pitoisuus on ollut jyrkässä kasvussa, joka syntyy ihmisen tuottamana globaalina lisänä.

(ks. Keeling-käyrä)

 https://en.wikipedia.org/wiki/Keeling_Curve

Mikäli  inflow = outflow, käytännössä se tarkoittaisi, että globaali CO2 -pitoisuus asettuisi nykyiselle tasolleen. Jos ihmisen tuottama lisä lopetettaisiin kokonaan, suunnilleen sama aika menisi, kunnes globaali CO2 -pitoisuus asettuisi esiteolliseen aikaan. Mikä olisi tämän jälkeen eksakti pitoisuus, se ei kai liene oleellista, se kuitenkin asettuisi normaaliin kiertoon.

Tämä on tehtävissä, mikäli miettimiseen ja spekulointeihin ei menisi niin paljon aikaa. Saman ajan voisi hyödyntää tekemällä nopeita päätöksiä kasvihuonekaasujen vähentämiseksi, sillä niiden trendit ovat huolestuttavan jyrkässä nousussa. Eli riskit globaalin lämpenemisen seurauksista ovat olemassa.       

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu