Troposfäärin lämpeneminen ja stratosfäärin jäähtyminen 2000-luvulla vahvistaa ihmisen vaikutuksen

Kaukokartoitusmenetelmä
Radio okkultaatiotiedot (RO) eli kaukokartoitustekniikka osoittaa, että 2000-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana maapallon alin ilmakehän kerros – troposfääri – lämpeni merkittävästi, jopa 0.5 K vuosikymmenessä, kun taas sen yläpuolella oleva kerros – stratosfääri – jäähtyi suunnilleen saman verran.
Ilmakehän tarkkailu (GNSS-RO)
GNSS-RO-tekniikan periaate perustuu radioaaltojen vaihe- ja amplitudimuutosten mittaamiseen, kun ne etenevät ilmakehän läpi noin 20 000 km:n korkeudessa lentävästä GNSS-satelliitista polaariradalla kiertävässä satelliitissa olevaan vastaanottimeen korkeudella 300km ja 1300 km välillä. Vastaanottimen näkökulmasta GNSS- satelliitin nähdään asettuvan tai nousevan maan rajaan. GNSS-radiosignaalin vastaanottaminen noin kahden minuutin ajan riittää tekemään ilmakehän skannauksen läheltä pintaa selvästi neutraalin ilmakehän yläpuolelle (~100 km). Tällaisen pyyhkäisyn aikana voidaan laskea säteen taittumisen – tai taivutuksen – määrä vaihesiirroista ja määrittää ilman taitekerroin korkeuden funktiona. Yläilmakehässa, jossa kosteus on alhainen, taitekerroin on verrannollinen ilman tiheyteen. Näin ollen yhdestä peittämistapahtumasta voidaan määritellä lähes pystysuora lämpötilan, paineen ja tiheyden profiili keskimmäisestä troposfääristä ylempään stratosfääriin.
(ks. GNSS-RO periaate)
Noin 1850-luvulta lähtien troposfäärin alimpien kerrosten lämpötiloja on mitattu maassa sijaitsevilla lämpömittareilla. Nämä aikasarjat ovat kuitenkin varhaisina vuosikymmeninä melko epävarmoja ja antavat mittauksia vain lähellä pintaa. 1940-luvulta lähtien kerättyjen harvalukuisten ilmapallomittausten lisäksi yksityiskohtaisen kuvan saaminen yläilmakehän lämpötiloista joutui odottamaan satelliittiaikakauden alkua.
1970-luvun lopusta lähtien maapallon kiertoradalla lentäneet satelliittivälitteiset instrumentit ovat havainneet säännöllisesti yläilmakehän lämpötiloja. Tällä hetkellä on olemassa useita satelliittipohjaisia tekniikoita näiden lämpötilojen mittaamiseen. Useimmat tekniikat perustuvat Maan ilmakehän säteilymittauksiin infrapuna- tai mikroaallonpituuksilla, kuten ne, jotka on johdettu Metop-satelliittien IASI- ja AMSU-A- instrumenttien mittauksista.
Ohessa IASI level 1 dokumentaatio ja sivulta 21 spektriset kaistat:
https://www.eumetsat.int/media/44030
Eli koko spektrisen kaistan leveys on 645 cm-1 – 2760cm-1, mikä vastaa 3.62μm – 15.50μm. Jos tarkastellaan FIR (Far infrared) aluetta (15μm – 1mm), oheinen graafi osoittaa radianssin voimakkaan vaimenemisen jo 3.62μm:ssa.
https://navigator.eumetsat.int/product/EO:EUM:DAT:0758
Tämän vuosituhannen alussa otettiin käyttöön suhteellisen uusi tekniikka, nimeltään GNSS Radio Occultation . Tämä tekniikka johtaa ilmakehän lämpötilaprofiilit GNSS-signaalien taipumiseen ilmakehässä. Näiden profiilien ainutlaatuinen pitkän aikavälin stabiilisuus tekee niistä erinomaisesti soveltuvia tutkimaan troposfäärin ja stratosfäärin lämpötilojen muutoksia pitkällä aikavälillä. Siten ne auttavat lisäämään luottamustamme ilmakehän reaktioon, lisääntyneinä kasvihuonekaasu-pitoisuuksina.
Ilmakehän profiilin matemaattinen käsittely
Okkultaatiotapahtuman aikana, GNSS-radiosignaalin aikaviive (vaihesiirto) ja amplitudi mitataan ja muunnetaan taitekulmien tai taivutuskulmien pystysuoraksi profiiliksi. Olettaen, että okkultaatiopisteen ympärillä on paikallinen pallosymmetria, voimme käyttää Abel-muunnosta taitekertoimen n pystyprofiilin laskemiseen taivutuskulmista:
Missä a on iskuparametri ja x = nr, missä r on radiosignaalin säteen polun pisteen säde.
Viite r:stä:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/97JD01569
Mikroaaltojen taitekerroin on paineen p, lämpötilan T ja vesihöyryn osapaineen e funktio:
Missä N:ää kutsutaan taittokyvyksi. Kuivassa ilmakehässä taittokyky on suoraan verrannollinen ilman tiheyteen, ja paineprofiili voidaan hakea integroimalla taitekykyprofiilin vertikaalinen integrointi, oletuksena hydrostaattinen tasapaino. Vastaava lämpötilaprofiili saadaan tilanyhtälöstä, esim. ideaaliselle kaasulle. Tämä niin kutsuttu ”kuiva” approksimaatio on pätevä oletus troposfäärin yläosassa ja koko stratosfäärissä.
Linkki aiheesta kiinnostuneille
(EUMETSAT)
https://www.eumetsat.int/tropospheric-warming-and-stratospheric-cooling-21st-century
Vastaavaa tutkimusta 1979 – 2018
Lähde: AMS (American Meteorological Society)
https://journals.ametsoc.org/view/journals/clim/33/19/jcliD190998.xml
Troposfäärin lämpeneminen
Stratosfäärin jäähtyminen
Tulihan tämäkin lopulta vahvistettua!
Viitteeni:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihminen-muuttaa-ilmastoa-paivitys-25-1-2023/
En löytänyt tästä jutusta mitään uutta tietoa. Troposfäärin lämpeneminen ja stratosfäärin kylmeneminen on ollut tiedossa jo pitkään. Onkin sitten toinen juttu, mistä ne ovat johtuneet ja sitähän kirjoittaja ei valaissut edes yhdellä sanalla. Arvatenkin ihmistä epäillään syylliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Radio okkultaatiotiedot (RO) eli kaukokartoitustekniikka osoittavat, että 2000-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana maapallon alin ilmakehän kerros – troposfääri – lämpeni merkittävästi, jopa 0.5 K vuosikymmenessä, kun taas sen yläpuolella oleva kerros – stratosfääri – jäähtyi suunnilleen saman verran.
Tämä johtuu lisääntyneistä kasvihuonekaasuista.
Kannattaisi myös lukea blogi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi juttua: ”merkittävästi”, siis oikeesti tuntuuko siltä että meret kiehuu tyhjiin any time soon?
”Jos ihminen on stratosfäärin kylmentänyt, pitää ihmisen se myös lämmittää takaisin”, sarkasmia.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mikä tahansa, jos se karkaa käsistä, voi aiheuttaa äärimmäisiä ilmiöitä. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi tupakan polttaminen. Jokainen tietää, mitä siitä seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastouskovaisilta on karannut käsistä jo kauan aikaa sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä täytyy kommentoijan otsaluun takana olla muurahaisia, kun selvä radioluotaus osoittaa ihan jotakin muuta, kuin ilmastouskovaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Merkittävää on, että lämpeneminen troposfäärissä, olipa syy sitten vaikkapa valaiden ummetuksessa 🥴, on johtanut ko. ilmakehän alimman kerrostuman laajenemiseen sekä samalla sen yläpuolisen kerroksen, stratosfäärin
kutistumiseen.
Tutkijat ovat havainneet em. muutoksen olevan v. 1980 lähtien tähän päivään asti varsin merkittävää. Syynä tälle he pitävät nk. GHG kaasujen pitoisuuksien kasvua troposfäärissä joka heidän mielestään johtaa siihen, että maasta takaisin päin heijastuva lämpösäteily ei pääse entisessä mitassaan poistumaan stratosfääriin vaan se heijastuu osin takaisin maahan. Näin ollen stratosfääri viilenee ja troposfääri lämpenee.
Lähes jokainen on varmaan ainakin kuullut puhuttavan ilmiöstä jota kutsutaan nimellä lämpölaajeneminen joka pätee myös kaasuihin.
Lämmetessä siis kasvaa ja kylmetessä kutistuu, joka ilmiö tulee tutuksi jokaiselle miespuoliselle heidän saattaessaan esim. alapäänsä kosketuksiin kylmän veden kanssa, näin ainakin kerrotaan 😉
Ilmoita asiaton viesti
Nea kärsii valasfetissistä.
Neaa pitäisi valasta että ei se stratosfäärin kutistumien ole niin paha juttu.
Olen kuullut että kutistuminen ei olisi pysyvää. Ette viittis ottaa pulttia ihan tavallisesta vaihtelusta.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöjä. Stratosfääri kutistuu niin kauan kun troposfääri lämpenee lisääntyneinä kasvihuonekaasuina.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän minä sanoin että ihmisen on lämmitettävä se minkä on kylmentänytkin. Se on ihan helppoa. Sinivirta voi aloittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muurahaiset vain lisääntyvät otsalohkosi takana. Joskus ihmettelen, että miksi ylipäätään jaksan ottaa kantaa näihin idioottimaisiin kommentteihisi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Sinivirta puhuu kyllä joutavia.
Joka-asiantuntijamme
otsalohkon takana ei lisäänny yhtikäs mikään muu kuin lainehtivuus.
Ilmoita asiaton viesti
Se mitä nämä tutkijat esittävät antaa olettaa, että muutos nykyisestä päinvastaiseen vaatisi pikaista muutosta GHG:n syytämisessä ilmakehään ja erityisesti juuri CO2:n osalta koska sen tiedetään leijuvan em. kaasuista kaikkein pisimpään ilmakehässä.
Valaisiin en ole tuntenut koskaan mitään erityistä, ainakaan seksuaalista vetoa, ovatten jo kaliiberiltaan sen verran järkyttävää kokoa. Enkä ole koskaan mitenkään muutenkaan ollut suuntautunut eläimiin.
Tämä valaskohu liittyen niiden ulosteeseen tai oikeastaan ko. kaman puutteeseen luonnon hiilenkierron pyörteissä on nyt viimeaikoina noussut kovasti esille myöskin us blogeissa ettei sitä yksinomaan voi vain sivuuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
CO2 pitkään leiju ilmakehässä. Hiilidioksidi on vesiliukoista ja liukenee sateisiin. Auton pakoputkesta tuleva hiilidioksidi on jo valmiiksi yhteydessä vesimolekyyliin ja häviää samalla kun vesikin maaperään/vesistöihin.
Pelkästään seuraamalla vuotuista hiilidioksidin pitoisuuden vaihtelua pitäisi käydä selväksi että ei sama hiilidioksidimolekyyli tupsahda ilmaan kun pitoisuus uudelleen nousee. Se hiilidioksidimolekyyli joka pitoisuuden pienetessä ilmakehästä poistuu, on hyvin pitkäksi aikaa menetetty ilmakehästä.
Kyllä monen mielestä valaat on kivoja. Meidän soutajakin Atlantilla vallan innostui kun näki valaan.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikossa esiintyvät puhtaat dataviittaukset eivät ole uutta (ovat objektiivisia). Johtopäätös on subjektiivinen, ja sen lopputulemasta olen eri mieltä. Alla linkissä on satelliittikauden dataa. Tällä vuosituhannella alemman troposfäärin lämpötila on nousut (n. 0,5 C).
https://www.nsstc.uah.edu/climate/
CO2-pitoisuuksia ilmoitetaan amerikkalaiseen tapaan PPM eli mg/kg. Nykyinen n. 415 ppm tarkoittaa siis 415 mg/kg. Tässä tapauksessa kg on ilmakilo.
Ilman tiheys (NTP) on 1,2754 kg/m3, jossa hiilidioksidia on n 529 mg eli 0,012 mol/m3.
Ilman tiheys stratosfäärissä vaihtelee, mutta käytetään 1/10 maanpinnan tiheyttä, jolloin saadaan stratosfäärin CO2 pitoisuudeksi 0,0012 mol/m3.
Tietenkin lämmitettävä massa on samassa suhteessa pienempi, mutta riittääkö CO2 absorptio/emission muutos viilentämään stratosfääriä, niin epäilen.
UV-c säteilyn hajottama O2 lämmittää rajusti stratosfääriä (UV-c muuttuu kineettiseksi energiaksi ja sitten lämmöksi). Myös otsonin hajoaminen hapeksi on eksoterminen reaktio, mikä lämmittää systeemiä (kokemusta on: haponkestävä teräsputki oli huonosti peitattu ja kun pantiin O3-syöttö päälle, niin putki muuttui heti punahehkuiseksi otsonin hajotessa).
Eli veikkaan edelleen otsonikatoa, jolloin UV-b säteily siirtyy lämmittämään valtameriä ja ilmakehää valtamerien yläpuolella. Samalla stratosfääri viilenee.
Ilman otsonikerroksen luomaa tropopaussia konvektio jatkuisi avaruuden rajoille asti, jossa vesihöyry hajoaisi suurenergisen säteilyn vuoksi haihtuen lopulta avaruuteen.
God save the ozone layer.
Ilmoita asiaton viesti
Roskaa. Mielenkiintoista, vaikka suora radioluotaus osoittaa troposfäärin ja stratosfäärin välisen lämpötilasuhteen, silti epäillään jotakin aivan muuta. Täytyy olla joko sokea tai sitten muuten venähtänyt omiin fantasioihinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen!
Tässä ei ole epäilty mittaustietoja. Kahdella eri menetelmällä on saatu samat tulokset, mikä mielestäni vahvistaa mittausten oikeellisuutta.
Ne fantasiat muutoksen syistä taitavat olla siellä päässä?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan vain sitä, että tuo radioluotaus todistaa selvän yhteyden ihmisen aiheuttamiin nouseviin kasvihuonepäästöihin, jotka troposfääriä lämmittävät ja supistavat stratosfääriä. Siitä ei ole epäilystäkään.
Ja mitä tulee UAH -dataan, luotan vain kolmen tunnetun satelliitin tekemiin koherentteihin mittauksiin, ja siihen ei kuulu UAH.
Ilmoita asiaton viesti
Pillkuja nussit, ppm eli parts per million on täysin sama asia kuin mg/kg eli mg on miljoonasosa kg.
Ja todellakaan asian tola ei ole uusi. 1980 luvun alusta tähän päivään mennessä tapahtunut troposfäärin lämpeneminen ja vastaavasti stratosfäärin jäähtyminen on ollut merkittävää johtukoon se sitten vaikka valaanpaskan vähäisyydestä luonnollisessa hiilenkiertosysteemissä ja piste.
Ilmoita asiaton viesti
Ja joissakin julkaisussa käytetään PPM(v) sitä erikseen kertomatta. Pitää laskea auki.
Troposfäärin lämpeneminen tietyllä ajanjaksolla on faktaa. Vaikkapa vuodesta 2000 alkaen. Faktaa on myös viimevuosien viileneminen.
Taitaa Nealla olla viikonloppu lähestymässä?
Ilmoita asiaton viesti
Pitkällä aikavälillä, viilenemisen trendi jää pahasti jälkeen lämpenemistrendistä. Lämpenemisen nousunopeus on suurempi kuin viilenemisen laskunopeus.
Tästäkään ei ole mitään epäselvyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa. Trendit pitää olla pitkiä.
12000 vuotta sitten tässä paikalla, jossa kirjoitan, oli 1500 m jäätä.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä voit lukea mistä trendeistä on kyse: https://climate.nasa.gov/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
Ilmoita asiaton viesti
Hernesniemelle. Sanotaanko näin, että sinulla on aika-syklit aika lailla hakusessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta ei ole tietoinen, että tutkimukset osoittavat viime vuosikymmenien kylmenemisen johtuneen pääosin siitä, että meillä on ollut otsonikato. Otsoni on se aine, joka nostaa stratosfäärin lämpötilan korkeammaksi kuin troposfäärissä. Jos otsonin määrä pienenee, niin stratosfääri hieman kylmenee. Stratosfäärin lämpötilavaihtelut johtuvat nykytiedon mukaan pääosin otsonin määrän vaihteluista, joista Sinivirta ei puhu mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin satelliitti-kontribuutiossa IASI ja AMSU-A (EUMETSAT) on hyödynnetty lukuisia mittauksia ja nyt tämä suora kahden minuutin radioluotaus. Niin miten ihmeessä Ollila selittää sen, että troposfäärin lämpötilan nousu on lähes 1:1 stratosfäärin jäähtymisen kanssa. Sitä ei kyllä selitetä otsoni-muutoksilla. Olisi hyvin omituinen sattuma, että juuri nyt tämän periodin aikana otsonimuutokset säätäisivät tuon lämpötilan muutosnopeuden. Joten väitteesi on vähintäänkin hatara, ellei täysin perusteeton.
Ilmoita asiaton viesti
”tutkimukset osoittavat viime vuosikymmenien kylmenemisen johtuneen pääosin siitä, että meillä on ollut otsonikato”
Saamani käsityksen mukaan CO2 on tässä kyllä merkittävämpi. Joten kiinnostaisi nähdä, mihin tutkimuksiin viittaat.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen väliä sillä on, että noinkin ohuessa ilmassa lämpötila muuttuu (~ -40°C) hiukan, jossa lämpökapasiteetti on maan pinnan ilman mitättömään kapasiteettiin verrattuna ”nothing”.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ihmeestä oikein puhut? Kyse on 2:n min. radioluotauksesta, eli radioaaltojen vaihe- ja amplitudimuutosten lämpötilan tangenttikulman mittaamisesta!
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan juuri sitä mitä kirjoitin kommentissani, mitä merkitystä?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä merkitystä, että radioluotauksen avulla on saatu lähes täydellinen pystyprofiili lämpötilasta, paineesta ja kosteudesta, missä troposfäärin lämpötilan nousunopeus on lähes 1:1:een stratosfäärin lämpötilan laskunopeuden suhteen, joka käytännössä tarkoittaa, että troposfäärissä olevat kasvihuonekaasut sitovat lämpöä, joka näkyy stratosfäärin jäähtymisenä. Mikään muu ei tätä ilmiötä selitä, niinkuin METEOSAT kontribuutio IASI ja AMSU-A satelliititit sen käytännön havaintona tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
Stratosfäärin tiheys on noin 0,02 maanpinnan ilman tiheydestä. Siis 50 osa. Jos Stratosfääri sen takia jäähtyy 0,5°C, niin se maan pinnalla vastaa 0,01°C.
Eli kysymys kuuluu edelleen, mitä merkitystä? Kysyn niin kauan kunnes vastaat kysymykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin loppuun lisätty ”Ilmakehän profiilin matemaattinen käsittely”. Tyydyttikö vastaus?
Ilmoita asiaton viesti
Uskomaton on tuo sinun väärin luetun ymmärtämisen määrä.
Ilmoita asiaton viesti
Keskisen ei nyt ymmärrä, mistä GNSS-RO tekniikassa on kysymys. Se perustuu noihin blogiin lisättyihin pariin yhtälöön, mistä selviää sekä lämpötila, paine että kosteusprofiili. Jos olisit ottanut kantaa noihin yhtälöihin, mitkä ratkaisevat tuon radioluotauksen, se olisi ollut kokonaan toinen kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Koska aina tiedän mikä aiheuttaa eniten tuskaa teorialle.
Ilmoita asiaton viesti
Mille ihmeen teorialle, kun kyseessä on radioluotauksen signaalin käsittely.
Ilmoita asiaton viesti
Kun on ollut juuri tuossa linkin tutkimuksessa kritiikin kohteena tuo ”Tämän vuosituhannen alussa otettiin käyttöön suhteellisen uusi tekniikka, nimeltään GNSS Radio Occultation”, mistä kirjoitit blogissasi, eli pahasti pieleen on mennyt nimenomaan FIR:n kohdalla. Mikäli se on ollut tarkoituksellista, pitäsi häkki heilahtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ennenkuin höpöttelet, niin olisit nyt ensiksi ottanut selvää, mitä sillä GNSS – RO tekniikalla mitataan.
https://www.eumetsat.int/iasi
https://www.eumetsat.int/amsu-a
Ja voisit nostaa näppisi sieltä mullasta ja opetella myös hieman matematiikkaa..😂
Ilmoita asiaton viesti