Tunne vie järkeä kuin pässiä narussa – ilmastonmuutoksesta saatava data

Itsehillintää

Suhteellisen usein näillä foorumeilla mennään liiaksi tunteet edellä ja se monasti kaivattu järki unohtuu jonnekin. Kuinka ollakaan niinkin vaikea laji kuin ilmastonmuutos on kätevä kasvualusta tunteiden purkamiselle. Koska tieto siitä, että kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma, ei se ilmeisesti muuta herätä kuin tunteita ja mielipiteet vellovat vain tämän ympärillä.

Toisaalta jos tunteita ei olisi, ei olisi myöskään vastavoimia, jotka pyrkivät hillitsemään liiallisia tunteita, jolloin järki astuu kuvaan. Tasapaino niin tunteiden kuin järjen välillä voi joidenkin kohdalla olla hyvinkin haastavaa. Vaikka en ole psykologi, siinä lienee kyse epävarmuudesta, luonteen piirteistä ja riittävän tiedon puutteesta, sekä sen laadusta ja lopulta omaksutun tiedon ja datan jäsentämisestä.

Ilman ilmastonmuutoksesta saatavaa dataa voi tunteilla loputtomiin

Datalla yleensä (myös avoimella) tarkoitetaan digitaalisesti tallennettua, merkeistä ja symboleista koostuvaa koneellisesti luettavissa olevaa informaatiota, joka voi muodostaa esimerkiksi dokumentteja, tietokantoja, kuulemisten transkripteja ja audiotallenteita. Ketkä tätä ilmastodataa keräävät ja analysoivat ovat tutkijat, ja siihen tehtävään on olemassa perusteellinen koulutus, eli erilaiset teknilliset kuin muut yliopistot. Heillä on se osaaminen mutta myös vastuu, että kaikki sujuu ja toimii olemassa olevien tieteellisten metodien mukaisesti. Mistään ”nysväämisestä” ei siis ole kysymys.

Hallitsematon väestönkasvu ja ilmasto

Jossakin väitetään, että ”hallitsematon väestönkasvu voi johtaa lopulta maapallon tuhoutumiseen”. Ensinnäkin tämä lause on ristiriidassa sen vuoksi, sillä samaan lauseeseen tulisi yhdistää myös ilmasto, se ei ole mikään erillinen saareke mihin ihmisellä ei olisi vaikutusta. Joten tuo lainauksissa oleva kursivoitu väittämä on vähintäänkin ontuva, mutta myös yliampuva.

Noin vuodesta 2014

Kaikki on suhteellista (myös aika) paitsi valon nopeus joka on vakio

Oheinen paperi jota välillä tulee mainostaneeksi on kirjoitettu vuonna 2014 ja siinä pohdin ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ilmastonmuutokseen. Se perustuu luonnollisen kasvihuoneilmiön muutokseen ja aurinkoon, eli ihmistoiminnan aiheuttamaan muutosnopeuteen, suhteessa luonnon dynamiikkaan, mutta myös positiiviseen visioon.

Viitteeni

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/ihminen-muuttaa-ilmastoa-nopeammin-kuin-luonnon-korjaava-dynamiikka-ehtii-siihen-vastaamaan/

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(FMI)

el. vanh. tut.

Teoriat ja mielipiteet ovat omiani, ne eivät edusta instituutteja tai organisaatioita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu