Faktan tarkistuksia ilmastonmuutoksesta – jatkoa: terminologiaa ja määritelmiä

Faktan tarkistuksia ilmastonmuutoksesta – jatkoa: terminologiaa ja määritelmiä

Lyhyitä määritelmiä 

Mikä on virallista ilmastotutkimusta?

Virallinen ilmastotutkimus on tutkimusta, joka on kansakuntien parlamenttien ja eduskuntien päätöksellä nimettyjä instituutteja. Niiden lakivelvoite on tuottaa luotettavaa ja mahdollisimman kattavaa tietoa säästä, ilmastosta ja ilmastonmuutoksesta, sekä antaa niistä tiedotteita kansalaisille. Näiden instituuttien johtoon nimitetään henkilöitä pätevyyden perusteella. Ja kuten Suomessa, hakemukset näihin virkoihin lähetetään liikenne- ja viestintäministeriöön. Vastaava menettely on kansainvälisesti yhtenevää.

Mikä on epävirallista ilmastotutkimusta?

Epävirallinen ilmastotutkimus kattaa joukon tutkijoita, jotka ovat yksityisiä, eli täysin riippumattomia eri instituuttien organisaatioista. Osa heistä on ansioituneella eläkkeellä edellisistä viroistaan, mutta heissä on myös sellaisia, joilla ei ole varsinaista ilmastoon liittyvää koulutusta, osaamista ja kokemusta. Osa heistä on myös alan harrastelijoita, jotka ottavat osaa ilmastonmuutokseen liittyvään keskusteluun.

Mikä on ilmastotutkimuksessa epävirallista ja vääristeltyä terminologiaa?

Sosiaalisessa mediassa ja US:ssa tulee vastaan sellaisia määritelmiä kuten:

”Ilmastoelitismi”

Ilmastoelitismiä ei ole olemassa, se on lähinnä sosiaalisen median ja US:ssa keksittyä terminologiaa. Ilmastotutkimus perustuu pitkään kokemukseen ja korkeaan koulutukseen. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvitaan tutkimustietoa ja ymmärrystä siitä, mitä maan pinnalla, ilmakehässä ja koko planeettamme ekosysteemissä tapahtuu.

”Kanonisointi (kanonisoida)”

Virallinen määritelmä:

”Kanonisointi tarkoittaa henkilön julistamista pyhimykseksi, uskonnollisen kirjoituksen ottamista pyhien, ohjeellisten kirjojen kokoelmaan tai uskonnollisen dogmin julistamista ohjeelliseksi. Kanonisointi on myös yleisemmin jonkin asian asettamista ohjeelliseksi, julistamista esikuvaksi.”

”Varsinkin (uskonnollisessa kielenkäytössä) kaanoniin kuuluva, sen mukainen, ohjeellinen, esikuvallinen. Esimerkiksi: Raamatun kanoniset kirjat. Kanoninen säännös. Kanoninen oikeus katolinen kirkon oikeusjärjestelmä.”

Tämä on selvä viittaus Katoliseen kirkkoon ja raamattuun. Ilmastotutkimus ei ole Katolinen kirkko, tai mihinkään varsinaiseen uskontokuntaan kuuluva. Ne yksityiset ihmiset, jotka toimivat ilmastotutkimus-instituuttien sisällä, heillä on täysi oikeus harjoittaa mitä tahansa uskontoa. Toisaalta, kun ilmastotutkimusta tehdään, henkilökohtainen usko johonkin, ei sisälly itse tutkimusaineistoon. Siihen on olemassa teologinen tiedekunta.

Väitteitä kansainvälisten toimijoiden rikoksista tai vääristelystä?

Kansainvälisillä toimijoilla tarkoitan erilaisia organisaatioita, jotka on perustettu tukemaan ilmastonmuutoksesta saatavaa informaatiota. On esitetty väitteitä, että nämä toimijat ja uutisjärjestöt kieroilevat tai vääristelevät ilmastonmuutokseen liittyvää materiaalia. Näitä olisivat mm. NOAA, NASA, Met Office, Climate Central, Berkeley Earth, Carbon Brief jne. Jos virheistä on syyttäminen, ne yleensä korjataan välittömästi, jos niihin on aihetta. Tuomioistuimet viime kädessä päättävät, kuka tai ketkä ovat tehneet virkarikoksia tai johdonmukaisesti antaneet vääristeltyä informaatiota, joka loukkaa ja vaarantaa kansalaisille jaettua tietoa ilmastonmuutoksen todellisesta tilasta.   

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) eli hallitustenvälinen ilmastopaneeli tekee jatkuvasti virheitä?

Kukapa ei tekisi virheitä? Onko olemassa täysin virheetöntä ihmistä tai kuka määrittelee, mikä on virhe ja missä vaiheessa oletettu virhe tuli tehtyä? Entä ne, jotka eivät koskaan tee virheitä, ovatko he todellisuudessa niitä, jotka eivät ymmärrä:

”Että kukaan, joka ei ole koskaan tehnyt virhettä, ei ole yrittänyt mitään uutta”.  

”Kuka tahansa voi tehdä virheitä, mutta vain hölmö pitää kiinni erehdyksestään”. 

Tai lopulta: 

”Ihminen, joka ei tee virheitä, ei yleensä tee mitään.”

Vähän kevennystä

Me kaikki teemme virheitä ja hyvä niin. Olkaamme siis inhimillisiä olentoja. Itse asiassa ainut mikä on lähes täydellinen ja virheetön, on koskematon luonto.

***

Muilta osin pyrin tutkimaan ja oikomaan (mikäli niihin kaikkiin kykenen) ilmastonmuutokseen liittyviä faktoja.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu