Vain yksi yhtälö kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ilmaston lämpenemisestä osa 1.

Vain yksi yhtälö!

Ilmaston lämpeneminen johtuu pääasiassa kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin (CO₂), metaanin (CH₄) ja vesihöyryn (H₂O) lisääntymisestä ilmakehässä. Nämä kaasut vangitsevat Maahan tulevaa auringon säteilyä, jolloin osa siitä heijastuu takaisin maapallon pinnalta. Tämä johtaa kasvihuoneilmiön voimistumiseen ja globaalin keskilämpötilan nousuun.

Ilmiön kuvaamiseen voidaan käyttää lämpötilan ajallista kehitystä kuvaavaa osittaisdifferentiaaliyhtälöä, kuten lämpötilan diffuusion yhtälöä:

∂T/∂t = κ2 T + S (t, x)

Missä:

  • T = lämpötila (funktio ajasta t ja sijainnista x).
  • κ = lämmönjohtavuus.
  • 2T = lämpötilan Laplacen operaattori, joka kuvaa lämpötilan spatiaalisia muutoksia.
  • S (t, x) = kuvaa säteilyn (auringonsäteily ja kasvihuonekaasujen vaikutukset) lähteitä ja nieluja.

Tässä yhtälössä ajan myötä lämpötila muuttuu johtuen diffuusiosta ja ulkoisista lämpösäteilyn lähteistä, mikä liittyy ilmaston lämpenemiseen kasvihuonekaasujen vaikutuksesta.

Mikä termi tässä yhtälössä dominoi?

Dominoiva termi riippuu siitä, tarkastellaanko prosessia paikallisesti vai globaalisti sekä siitä, mihin aikajänteeseen keskitytään.

Yleisesti voidaan todeta:

1. Säteilylähdettä kuvaava termi S (t, x):

  • Tämä termi on yleensä dominoiva ilmaston lämpenemisessä, koska se kuvaa ulkoisia säteilylähteitä, kuten auringon säteilyä ja kasvihuonekaasujen vaikutusta.
  • Kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon lämpöä jää vangiksi maapallon pinnalle ja ilmakehään. Tämä tekee S (t, x) -termin merkittäväksi tekijäksi ilmaston lämpenemisessä.

2. Diffuusiota kuvaava termi κ 2T:

  • Tämä termi kuvaa lämmön siirtymistä paikasta toiseen johtuen lämpötilaeroista (lämpötilagradientit).
  • Se on tärkeä alueellisten lämpötilavaihteluiden ja lämmön jakautumisen kannalta, mutta ei yksinään selitä ilmaston globaalin lämpenemisen suuntausta. Se on enemmän merkityksellinen lämpötilan tasaantumisessa paikallisesti (esim. valtamerien ja ilmakehän välillä), mutta ei dominoi globaalin lämpenemisen ilmiötä.

Yhteenvetona voidaan siis sanoa, että lämpötilan muutoksen pääasiallinen syy ilmaston lämpenemisen yhteydessä on säteilylähdettä kuvaava termi S(t, x), joka kuvaa kasvihuoneilmiön voimistumista.

Lopuksi

IPCC ei edelleenkään tee eikä ole koskaan tehnyt varsinaista ilmastotutkimusta, vaan sitä tekevät tuhannet tutkijat ympäri maailmaa. Jos haluaa kritisoida ilmastotiedettä, silloin kritiikki tulisi kohdistaa niihin tuhansiin tutkimuksiin, ja yksittäisen tutkijan tulisi todistaa omat teoriansa ja havaintonsa niiden tuhansien tutkimusten kautta oikeiksi.

HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(FMI)

el. vanh. tut. ava.tek.elektr. ins. fys.

Teoriat ja mielipiteet ovat omiani, ne eivät edusta instituutteja tai organisaatioita. Ajalla ei ole partikkelia (toistaiseksi) valolla on.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu