Valittamisen filosofiaa – koemmeko kaiken vain negatiivisesta näkökulmasta?

Valittamisen filosofiaa – koemmeko kaiken vain negatiivisesta näkökulmasta?

Uuden Suomen puheenvuorossa tapaa alituiseen vain valittamista ja epäkohtien oikaisuja, vaikka meillä on kaikki suhteellisen hyvin. En sitä sano, etteikö välillä olisi korjaamiseen varaa semminkin, jos kyseessä ovat todelliset epäkohdat ja ongelmat. Kun tarkastelee vanhempaa ikäpolvea, meidän vanhempiamme ja isovanhempiamme, ja vaikka heillä on ollut keskimäärin huomattavasti vaikeampaa (pienet eläkkeet, sairaudet yms.), niin osa heistä vielä sinnittelee. 

Tästä tuli mieleeni eräs tapahtuma, jota en hevillä unohda.

Tapasin eräänä päivänä vanhemman rouvan, hän juuri ja juuri kykeni kävelemään. Selkä oli pahasti kumarassa ja kyhmyssä, hänen päänsä oli syvällä painuksissa. Mutta kun hän oli ohittamassa minut, hän nosti päänsä ja sain kauniin ja herttaisen leveän hymyn hänen kasvoiltaan. Tämän lisäksi hän tervehti minua, vaikka emme tunteneet toisiamme. Hän oli selvästi sivistynyt rouva, puhetyyli ja ilmeet sai minut onnelliseksi, vaikka elämä oli kolhinut häntä. Silloin koin, että olen etuoikeutetussa asemassa ja pienet vaivat sai minut ajattelemaan, että onko tässä valittamisen kulttuurissa mitään järkeä.

Tämä nyt oli vain yksi esimerkki siitä, että myös vaikeassa elämäntilanteessa olevalla ihmisellä voi olla myös jotakin positiivista annettavaa. Aineellinen, mitä se on, jos ei ole kykyä omaksua henkistä syvyyttä, josta itse asiassa kaikki kumpuaa.

”Ihminen on osa kokonaisuutta, jota kutsumme maailmankaikkeudeksi. Ihminen kokee itsensä, ajatuksensa ja tunteensa erillään muusta, eräänlaisena tietoisuutensa optisena harhana. Tämä harhaluulo on eräänlainen vankila meille, joka rajoittaa meidät henkilökohtaisiin toiveisiimme ja vain muutaman lähimmän ihmisen kiintymykseen. Meidän tehtävämme on vapauttaa itsemme tästä rajoituksesta, laajentamalla myötätuntopiiriämme, jotta se kattaisi kaikki elävät olennot ja koko luonnon kauneudessaan.”

-A. Einstein

 

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu