Vesihöyryn positiivinen takaisinkytkentä – Nobelisti Syukuro Manabe

Vesihöyryn positiivinen takaisinkytkentä – Nobelisti Syukuro Manabe

Aiheesta kiinnostuneille: Nobelisti Syukuro Manaben esitys vesihöyryn palautteen roolista häiritsemättömässä ilmaston vaihtelussa ja ilmaston lämpenemisessä.

Vapaa suomennos Abstraktista

TIIVISTELMÄ

Jotta ymmärrettäisiin vesihöyryn takaisinkytkennän rooli häiriöttömässä pintalämpötilan vaihtelussa, Geophysical Fluid Dynamics Laboratoryn kytkemän valtameri -ilmakehän mallin versio on integroitu 1000 vuodeksi kahdessa kokoonpanossa, joista toisessa on vesihöyryn takaisinkytkentä ja toisessa ei. 

Vesihöyryn takaisinkytkentäisellä mallilla on kaikissa tila-asteikoissa enemmän matalan taajuuden pintalämpötilan vaihtelua kuin ilman. Näin ollen vesihöyrypalaute on positiivista mallin häiriöttömän vaihtelun yhteydessä. 

Lisäksi vesihöyryn takaisinkytkentä on sitä tehokkaampaa, mitä pidempi pintalämpötilan poikkeavuuden aikaväli ja mitä suurempi sen alueellinen mittakaava on. 

Ymmärtääksemme vesihöyryn takaisinkytkennän roolin ilmaston lämpenemisessä, suoritettiin myös 2500 vuoden integraatioita, joissa CO2 kaksinkertaistui molemmissa mallikokoonpanoissa. 

Lopullinen pinnan ilmaston lämpeneminen mallissa, jossa on vesihöyryn takaisinkytkentä, on 3.388°C, kun taas ilman sitä se on vain 1.058°C. 

Mallin vesihöyryn takaisinkytkennällä on kuitenkin suurempi vaikutus pintojen lämpenemiseen, kun se kaksinkertaistuu CO2:een verrattuna sisäisesti syntyneisiin, matalataajuisiin, maapallon keskimääräisiin pintalämpötilan poikkeavuuksiin. Vesihöyryn takaisinkytkennän vahvuus riippuu siksi sen vaikutuksesta lämpötilapoikkeamaan. 

Kirjoittajat havaitsivat, että pintalämpötilan poikkeavuuden tunkeutuminen troposfääriin on kriittinen tekijä siihen liittyvän vesihöyryn takaisinkytkennän tehokkuuden määrittämisessä. Mitä enemmän poikkeama tunkeutuu, sitä vahvempi palaute. 

On myös osoitettu, että vesihöyryn palautteen näennäinen vaikutus muuttuu muiden takaisinkytkentämekanismien, kuten albedo- ja pilvipalautteen vaikutuksesta. 

Kokeessa ilman vesihöyryn takaisinkytkentää ei ole riittävästi maailmanlaajuista vaihtelua toistettavan havaitun globaalin keskiarvon vaihtelun suuruuden toistamiseksi riippumatta siitä, poistetaanko viime vuosisadalla havaittu lämpenemiskehitys vai ei. 

Sitä vastoin vesihöyryn takaisinkytkennän vaihtelun määrä on verrattavissa maailmanlaajuisen keskiarvon ennätykseen, jos havaittu lämpenemiskehitys poistetaan. Siten kirjoittajat eivät pysty simuloimaan havaittuja vaihtelutasoja ilman vesihöyryn takaisinkytkentää.

Oletukseni on, -että ne jotka hallitsevat jonkin verran Englantia ja matematiikkaa sekä kärsivällisyyttä-, pääsevät kyllä perille, mikä on vesihöyryn positiivinen takaisinkytkentä.

Olkaa hyvä!

Lähde: Atmospheric and Oceanic Sciences Program, Princeton University, Princeton, New Jersey

SYUKURO MANABE 

Geophysical Fluid Dynamics Laboratory, Princeton, New Jersey

(Manuscript received 6 November 1997, in final form 9 June 1998)

https://www.researchgate.net/publication/52009254_The_Role_of_Water_Vapor_Feedback_in_Unperturbed_Climate_Variability_and_Global_Warming

+1
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu