Vielä lyhyt historian katsaus ns. globaalista lämpötilapaussista 2000-luvulla, joka sitten lopulta torpattiin 2015

Vielä lyhyt historian katsaus ns. globaalista lämpötilapaussista 2000-luvulla, joka sitten lopulta torpattiin 2015

Hyvin lyhyesti:

Vuosina 1998 – 2012 valtameren keskimääräinen globaali lämpötila näytti pysyvän vakaana ja se näytti pysäyttävän vuosikymmeniä kestäneen nousun. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä ”globaali lämpötilapaussi”, ja se aiheutti sekaannusta ilmastotieteilijöille ja ilmastonmuutoksen skeptikoille aihetta hymistelyyn.

Tutkimus käynnisti poliittisen myrskyn. Teksasin republikaanien edustaja Lamar Smith, (edustajainhuoneen tiede-, avaruus- ja teknologiakomitean päällikkö) väitti, että tutkimus oli osa salaliittoa. Hän pyysi NOAA selvittämään, ”miksi he muuttivat tietoja saadakseen tarvittavat tulokset sen aikaisen hallinnon ilmastonmuutosohjelman edistämiseksi”, Smith sanoi tuolloin. NOAA kieltäytyi luovuttamasta asiakirjoja, ja tutkimus oli siitä lähtien ollut kiistanalainen.

Science Advances  -lehdessä julkaistussa uudessa riippumattomassa tutkimuksessa arvioitiin kuitenkin NOAA: n vuoden 2015 lämpötilan uudelleenkalibrointi ja todettiin, että niiden korjaukset olivat tarkkoja. ”Tuloksemme merkitsevät sitä, että olennaisesti NOAA teki sen oikein, että he eivät olleet peukaloineet asiakirjoja”, pääkirjoittaja Zeke Hausfather Kalifornian yliopiston Berkeleyn Energia- ja resurssiryhmästä sanoi lehdistötiedotteessa.

Tutkijat tutkivat valtameren lämpötilojen lisäksi myös poijuja, mutta myös satelliiteista saatuja tuloksia ja autonomisia poijuja (Argo-poijuja). Tämän analyysin tulokset olivat yhdenmukaisia NOAA: n uudelleenkalibroitujen tietojen kanssa vuoden 2015 paperista – kaikki osoittivat, että ilmaston lämpenemisessä ei ole taukoa.

0
HannuSinivirta
Sitoutumaton Helsinki

(el. vanh. tut. / FMI)

Työkokemusta (tietoliikenne, -atomivoima, -lääketiede, -avaruus) tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

Kantavia voimia mm. Albert Einstein.

(𝝏fA / 𝝏xA, 𝝏fA / 𝝏yA) / (𝝏fL / 𝝏xL, 𝝏fL / 𝝏yL) = ∇fA / ∇fL = paljon suurempi kuin 1 ts. antroposeeni dominoi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu