Tällaista on antaa väärä positiivinen huumetesti liikenteessä

Kerron koko tarinan videossa, johon pääset TÄSTÄ LINKISTÄ. Lyhentelen kuitenkin tarinan seuraavassa tekstissä.

Olin toukokuussa matkalla isäni luokse Rovaniemeltä Utsjoelle. Ivalon kirkonkylällä poliisi pysäytti minut. Kun kysyin, teinkö jotain väärin, minulle vastattiin, että tarkistetaan vain ajokunto. Puhalsin nollan. Tämän jälkeen kieltäni ja sisäposkiani pyyhittiin huumetestitikulla, joka hetken päästä näytti posiitiivista amfetamiinille. Olin hämilläni.

Minua pyydettiin nousemaan autosta, ja minulle sanottiin, että minun ei tarvitse sanoa mitään, mutta täytyy lähteä mukaan verikokeisiin. Poliisi tutki taskuni ja pisti minut maijan takakonttiin. Sitten ajettiin Ivalon terveyskeskukselle.

Siellä käsivarrestani otettiin verikoe. Näytettä otettaessa ei käsivartta saanut puhdistaa. Lieköhän siinä joku sellainen syy, että näyte voi puhdistusaineesta vaurioitua? En tiedä. Sitten ajettiin poliisiasemalle, minne myös autoni oli poliisin toimesta ajettu.

Minulle kerrottiin, että nyt he tekevät autooni etsinnän ja voin katsoa muutaman metrin päästä vierestä. Poliisit kävivät tarkkaan läpi autoni ja autossa olleet tavarat, ja kaikkien vaatteiden taskut.

Puolessa välissä vanhempi konstaapeli siirtyi enemmänkin juttelemaan kanssani yhteiskunnallisista asioista, kun nuorempi kävi yhä innokkaasti lävitse vaatteitani ja auton lokeroita.

Mitään ei tietysti löytynyt, ja olin vapaa lähtemään. Minulle tosin sanottiin, että jos nyt lähden ajamaan, minut voidaan jälleen pydäyttää, tikuttaa ja viedä terveyskeskukseen verikokeisiin.

En tiennyt yhtään, miksi tikku oli näyttänyt positiivista, mutta muistin vuosia sitten lukeneeni, että jotkin lääke- ja ruoka-aineet saattavat aiheuttaa virheellisiä huumetestituloksia. En halunnut käydä koko kolmen tunnin rumbaa uudelleen läpi, ja oli jo yö, joten soitin ystävälleni Ivalossa.

Nukuin ystäväni luona, ja illalla sekä aamulla ihmeteltiin, että mistäköhän tässä on kyse. Pyysin tätä ystävääni ja erästä toista ystävää viemään minut ja autoni bensarahaa vastaan Utsjoelle, jotta varmasti pääsisin sinne ongelmitta.

Palasin joitain päiviä myöhemmin Rovaniemelle. Lähdin vielä samana iltana kauppaan. Yhdessä liikenneympyrässä vastaani ajoi ensimmäinen poliisi sitten Ivalon tapahtumien. Auto lähti perääni ja pisti vilkut päälle Prisman parkkipaikalla. Mietin, että teinkö jonkin sääntövirheen ajaessani.

Poliisimies tuli ovelleni ja kertoi, että tarkistetaan ajokunto. Hän sanoi tikkua esiinottaessa, että ”tämä on sulle jo tuttu juttu”. Kymmenen minuuttia myöhemmin minulle toivotettiin illanjatkot, ja pääsin käymään kaupassa.

Tämän jälkeen en ajanut autolla viikkoihin, koska auton rattiin meneminen ahdisti. Ivalon labratuloksista poliisi sanoi soittavansa minulle kolmen viikon päästä. Kesti kuitenkin viidestä kuuteen viikkoa, kun poliisi viimein soitti varmistaen, että verinäyte oli puhdas.

Olin tässä vaiheessa tutkinut nettiä sen verran, että tiesin tikkujen näyttävän melko useinkin virheellistä positiivista amfetamiinille. Silti poliisi vannoi puhelimessa, että väärä positiivinen on erittäin harvinainen.

Tapahtuman jälkeen olen ajanut autoani hiukan yli kahden kuukauden ajan, ja liikenteessä olen kohdannut yhden poliisiauton Turussa. Tässä yhteydessä ajokuntoani ei tarkistettu.

Yhteensä minut on tikutettu nyt kahdeksan kertaa ajourani aikana. Joka kerta näytteeni on ollut negatiivinen lukuunottamatta tätä seitsemättä virheellistä tikkutulosta. En tiedä, miten viranomaiset jatkossa aikovat kanssani toimia, mutta luulisin, että kahdeksan puhtaan näytteen jälkeen alkaisi olla selvää, että en ole mikään huumekuski. Jää nähtäväksi.

Jos sinulle on tullut väärä positiivinen liikenteessä, haluaisin kuulla siitä ja sen seurauksista kommenteissa. 

 

Hansi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu