EU-raportti: Suomessa 14-kertainen määrä huumekuolemia Portugaliin verrattuna

Kuvaajassa Suomi asettuu jaetulle kuudennelle sijalle eteläisimmän pohjoismaan Tanskan kanssa.

Vuoden 2019 Euroopan huumeraportin mukaan Suomessa on vuosittain 1375% suurempi huumekuolleisuus kuin huumeiden käytön dekriminalisoineessa Portugalissa. Huumekuolleisuutemme on kaksinkertainen Euroopan keskitasoon nähden.

Kuolleisuuden kolmen kärki muodostuu naapurivaltioistamme Viro, Norja ja Ruotsi.

Portugalin ihme

Vuonna 2001 säädetyn lain toimeenpanon jälkeen Portugalin huumekuolleisuus ja HIV-tartuntojen määrä romahti. Vuonna 2000 HIV oli 52%:lla suonensisäisistä käyttäjistä, vuonna 2015 enää vain 7%:lla. Kaikkea huumausaineiden käyttöä käsitellään nykyään lähtökohtaisesti sosiaalipoliittisena asiana, ei rankaisulaitoksen asiana.

Ennen uutta lakia vangeista yli 40 prosentilla oli huumausainetuomio. Nyt enää vain hiukan yli kaksikymmentä prosenttia vangeista istuu vankilassa huumeisiin liittyvien tekojen vuoksi. 

Haastatteluiden perusteella huumeiden keskimääräisen käyttäjämäärän voidaan sanoa lisääntyneen, mutta tilastotutkijat arvelevat, että stigman purkautumisen vuoksi ihmiset antavat haastatteluissa aikaisempaa rehellisempiä vastauksia.

Suomen tilanne

Suomi sijoittuu huumekuolleisuutta mitatessa korkealle. Kuitenkin esimerkiksi Helsingissä on edistytty käyttäjien turvallisten käyttöpaikkojen luomisessa. Lisäksi Suomessa on toimittu melko hyvin HIV:n leviämisen välttämiseksi.

Suomen eduskunnassa ei olla käsitelty lakien huojennuksia, vaikka niin Eurooppalaiset raportit, WHO kuin THL:kin tällaista suosittelevat.

Maltilliset huojennukset käytön dekriminalisoimiseksi ja käyttäjien saattamiseksi hoidon piiriin voidaan aloittaa kannabiksesta. Siitä on saatu nyt jo kymmenittäin onnistuneita esimerkkejä eri puolilla maailmaa.

Italian ja Espanjan kannabiksen käytön dekriminalisoimistoimet eivät ole lisänneet kannabiksen käyttöä siinä määrin, etteikö sekin voisi olla stigman purkautumisesta johtuvaa tilastoharhaa. USA:ssa nuorten kannabiksen käyttö on laskenut alueilla, joilla kannabis on dekriminalisoitu.

Suomessa on meneillään lakimuotoinen kansalaisaloite kannabiksen dekriminalisoimiseksi. Jotta voisimme jatkaa kohti inhimillistä haittoja vähentävää päihdepolitiikkaa, ja tuoda huumekuolleisuus ja huumesyrjäytyminen alas Suomen valtiossa, tätä maltillista aloitetta olisi syytä kannattaa eduskunnan käsiteltäväksi. Voit lukea aloitteen ja antaa kannatuksesi sille osoitteessa www.kk2020.fi/aloite .

 

Hansi

 

Lähteitä:

1. http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/11364/20191724_TDAT19001ENN_PDF.pdf

2. https://www.rikosseuraamus.fi/material/attachments/rise/julkaisut-tilastollinenvuosikirja/JNMJb7iPv/Nordisk_statistik_2013-2017.pdf

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal

4. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4360

5. https://www.nettavisen.no/nyheter/norge-i-toppen-blant-narkododsfall-i-europa/3423833761.html?fbclid=IwAR1UY1bIfVtuHCPZIab4msOzL6dpHfOWUdRgN-BmG9u4nfDYvLYQpfAU6Wc

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu