Näin minä muutan Suomen lainsäädäntöä

Monet vaahtoavat somessa vaatien muutoksista ja päivityksistä lakeihin. Tuntuu, että intoa olisi vaikka kuinka, mutta puuttuuko ihmisiltä tieto siitä, että meillä on ollut kansalaisina mahdollisuus esittää lakialoitteita jo useiden vuosien ajan? Tein aiheesta myös videon niille, jotka mieluummin kuuntelevat kuin lukevat.

Kansalaisaloite.fi -portaali on hyväksynyt uusia lakiesityksiä eduskunnan käsittelyyn jo vuodesta 2013. Aloitteiden ei tule olla lakimuotoisia, mutta uskottavuuden ja käytännöllisyyden vuoksi se olisi suotavaa.

Vaikka ensimmäiset aloitteet on viety eduskunnan käsittelyyn jo vuonna 2013, on outoa, että palvelun käyttö ei ole juuri lisääntynyt, ja tähän päivään mennessä vain 28 aloitetta on saanut riittävän kannatuksen sivuston käyttäjiltä.

Uskon, että suoralle demokratialle ei löydy markkinoijaa, jolla olisi suuri kuulijakunta. Syy tähän on selvä: suora demokratia on kaikkein voimakkain kansalaisen vaikuttamismahdollisuus, eikä juuri kukaan vallassa jo oleva halua jakaa omaa valtaansa muille.

Outoa on myös se, että olen havainnut kaikkein vähiten tykkäyksiä ja kommentteja saaneiden somepäivitysteni olevan linkkejä kansalaisaloite.fi -sivustolle. Epäilyni siitä, että somepalvelut estävät aloitteiden näkyvyyttä, sai vahvistusta seurattuani kk2020 -aloitteen taistelua saada mitään mainoksia Facebookiin. Siis kansalaisaloiteprojektin raha ei kelpaa Facebookille.

Monet aloitteista ovat moraaliselta pohjaltaan hyviä. Toisin sanoen monet aloitteet ovat vaatimuksia niistä muutoksista, joita poliitikot lupailevat vaalien aikaan. Luulisi, että jos näillä aiheilla ja ajatuksilla päästään eduskuntaan, niin myös kansalaisaloite-portaalin suosio kasvaisi.

Pyydänkin sinua nyt ottamaan puheeksi tämän aiheen. Koska sosiaalinen media rajoittaa keskustelua, käy sitä kasvotusten myös läheistesi tai työkavereidesi kanssa. Kysy vaikka, että ovatko he koskaan edes käyneet tuolla sivustolla. Vain keskustelun avaamisen kautta voidaan kansalaisaloitteille tuoda näkyvyyttä ja siten voimaa.

Käy toki itse nyt heti katsomassa uusimmat aloitteet ja tukemassa piakkoin umpeutuvia hyviä aloitteita. Voit vaikka itse kokeilla, miten linkkisi kansalaisaloite.fi -portaaliin saa näkyvyyttä ja tykkäyksiä sinun somessasi.

Portaali voisi parhaimmillaan toimia meidän poliitikkojemme moraalisena kompassina. Tähdätään siihen!

Kiitos, kun luit.

 

Hansi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu