Korona on uutisleipää

Kirjoituspöydän ääressä istuu varsin onneton ja väsynyt toimittaja tummassa nahkaisessa työtuolissaan. Edessä on valtavan iso tietokoneen näyttö. Toimittaja on korona-asioiden terveysturvallisuuden erikoisuutistoimittaja.

Aika etätyössä on ollut hankalaa kotona. Työvälineinä ovat vain tietokone, kännykkä, sähköposti ja Facebookin messenger, lähikontakteja haastateltaviin ei ole ollut lainkaan yli puoleen vuoteen, eipä ihme, jos ahdistaa ja masentaa.

Uutisrieskaa on koronasta tosiaan riittänyt, kun joka päivä kerrotaan, kuinka monta on koronavirustartuntaa, kuinka monta on teho-osastolla, kuinka monta on kuollut, kuinka monta henkilöä on rokotettu kunakin päivänä, kuinka monta on rokotettu kaikkiaan.

Mitä vielä

tuleekaan?

Joskus kerrotaan koronamuunnoksista siellä ja täällä. On kiinalaista, brittiäläistä, eteläafrikkalaista, brasialaista…mitä vielä tuleekaan.

Välillä haastatellaan ihmisiä siitä, mitä mieltä he ovat suosituksista, rajoituksista, pakotteista. Joskus haastatellaan ihmisiä siitä, mitä ja miten he ovat kokeneet, kun ovat sairastaneet koronan. Miltä on tuntunut olla teho-osastolla nukutettuna kaksi viikkoa? Koronanrajoituksista ja purkamisesta voi kirjoittaa kommentteja ja itse viruksesta vaikka pakinoita.

Lähes päivittäin medioissa kerrotaan ja toistetaan terveysturvallisuudesta: kasvomaskeista, käsienpesusta, turvaväleistä, hybridistä sekä asiantuntijoiden skenaarioista. Televisiossa äänessä ovat yleensä samat etelän kasvot, jotka ottavat kantaa joka risaukseen, vaikka juuri etelässä tauti on pahiten lehahtanut.

Maskisoppa

Kaikki ei ole mennyt kuitenkaan aina putkeen, varsinkin viestinnässä. Muistissa on kasvomaskisoppa, niiden hyödyistä tai hyödyttömyydestä. Yksi paha sammakko on ollut asiantuntijoiden ennustus 11 000 koronatartunnasta huhtikuussa, ei varmaan luo luottamusta viranomaisiin. Myös yhtä ja kohta rokotetta on alettu kyseenalaistamaan niiden turvallisuuden suhteen ja ihmiset alkavat epäillä koko rokotusta.

Uutispuuroa on syntynyt suosituksista, rajoitteista, velvoitteista, pakotteista, oikeuksista, perustuslakivaliokunnan kannanotoista.

Viimeksi uutisvelliä on synnyttänyt keskustelu rokotusjärjestyksestä. Erilaisia mielipiteitä on niin etelän miehellä kuin Savon ukolla.

Koronapandemia on ollut varsinainen uutisleipä uutiskanaville, myös ei perinteiselle medialle, joissa liikkuu monenlaisia salaliittoteorioita, pandemiasta, koronasta ja rokotteista. Hurjimpien kannanottojen mukaan koronaa ei ole ollenkaan.

Aallolla,

laineella

Nyt puhutaan , että on  yhden ja kahden rokotuksen aallolla olevaa kansaa, millä laineella ovat sitten  rokottamattomat. Kohta ei pysy kukaan perässä, kun kaikenmaailman ilmaantuvuus- ja tarttuvuuslukua tulee uutena aivan päivittäin.

Mitä sitten tapahtuu, kun pandemia loppuu? Loppuuko uutisleipä koronasta työpaikalla ja milloin korona loppuu vai loppuuko milloinkaan, vaikka koko kansa saadaan rokotetuksi?

Miten paljon tartuntoja on esimerkiksi vuoden päästä 20.4.2022? Miten kauan rokotukset tehoavat, terveysviranomaisten ja asiantuntijoiden uusia ennusteita ja ennen kuulumattomia skenaarioita odotellessa? Oikeita kysymyksiä on paljon, mutta oikeita vastauksia aivan vielä liian vähän. Vakava tarttuvatauti on edelleen varsin tuntematon.

 

+2
harmalainen17
Sitoutumaton Joensuu

ex-editor, toimittaja, journalisti, kirjoittaja,
eläkeläinen,
puolueeton, riippumaton, sitoutumaton

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu