Blokkipolitiikka myös Suomen eduskuntavaaleihin

Keskiviikkoiltana vahvistui Ruotsin parlamenttivaalien tulos: oikeistoblokki saa valtiopäiville 3 paikan enemmistön (176-173).

Oikeistoblokin edustaja kokoomuksen Kristersson aloittaa viralliset hallitusneuvottelut, sosialidemokraattinen nykyinen pääministeri Andersson eroaa huomenna torstaina.

Suomessa äänestäjä ei tiedä millaiselle hallitukselle hän äänensä antaa, kun uurnilla valitsee puolueen ja sen edustajan.  Vielä vähemmän äänestäjä tietää etukäteen millaiselle  hallitusohjelmalle hän äänensä antaa.

Missä muussa ”transaktiossa” on näin huono kuluttajansuoja?

Ostetaan sika säkissä ilman palautusoikeutta.

Tuntuu järjettömältä – ja vielä järjettömämmältä se, että äänestävä kansalainen ei tunnu tästä epäkohdasta suomalaisessa demokratiassa välittävän mitään.  Kaikki on kunnossa, kansa on puhunut. Puolueet saavat sumplia lopputuloksen kuten taitavat, mieleisekseen.

Blokkipolitiikassa hallituskumppanit (jos blokki voittaa) on etukäteen äänestäjälle kerrottu.  Samoin blokin ajama hallitusohjelma on julkistettu.

Blokkipolitiikka onkin hyvin lähellä kaksipuoluejärjestelmää.

Äänestäjän kuluttajasuojan nimissä transparenttia blokkipolitiikkaa pitäisi Suomessa ainakin kokeilla.  Blokeissa on omat huonot puolensa, kuten Ruotsikin on indikoinut, mutta myönteisiä puolia selvästi enemmän.

+3
Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu