Gulakkien perilliset ja itärajan shoppailijat
Tänään Ylen aamu-tv:n jälkiviisaat pohtivat, onko oikein vapauttaa Suomen itäraja venäjän kansalaisille tulla ja mennä. Anna Perho oli sitä mieltä, että on outoa, että hyökkäysotaa ja joukkotuhontaa Ukrainassa harjoittavan maan kansalaiset voivat tehdä shoppailumatkoja Suomen kaupunkeihin kuin mitään
ei ole olisi Venjällä tapahtunut. Perhon mukaan viisumeja ei pitäisi venäläisille myöntää kuin tiukan seulan kautta.
Toinen jälkiviisas Janne Saarikivi argumentoi vastaan: ei ole yksittäisen venäläisen vika, että Ukrainassa murhataan siviilejä. Putin on diktaattori, jolle yksittäinen kansalainen ei voi mitään. Saarikivi oli sitä mieltä, että samalla periaatteella olisi pitänyt Trumpin presidenttikautena kieltää USA:n kansalaisten tulo Suomeen.
Tuo jälkimmäinen argumentointi on minusta outoa. Paitsi Trumpin ja Putinin suora rinnastaminen, myös se, että kansalaisella ei olisi mitään vastuuta maan harjoittamasta politiikasta, ei tunnu oikealta. Ei diktatuuritkaan tyhjästä nouse. Joutuivathan saksalaisetkin nöyrtymään ja tekemään tiliä historiansa kanssa Hitlerin jälkeen. Venäjällä sen Stalinin ajan tilinteon sijaan isä aurikonkoisen ”kultaisia aikoja” haikaillaan jopa virallisten valtiollisten tahojen toimesta.
Voiko Venäjä jatkaa vuosikymmeniä ja satoja häirikkömaana, ja kaikki 144,1 miljoonaa venäläistä ovat täysin syyttömiä ja kädettömiä sen edessä, mitä maassa tapahtuu?
Mistä tämä venäläisten avuttomuus epädemokraattisten hallitsijoiden edessä johtuu? Euroopan keskeisissä maissa feodalismi ja yksinvaltius kasvoi demokratiaksi, osin kasvukipujen kautta. Yhden selityksen mukaan ”Venäjä jäi kesken” 1917 Leninin kommunistisen vallankumouksen takia, eikä päässyt kehittymään kansanvaltaiseksi maaksi. Tämä selitys tuntuu heppoiselta. Voiko tämä selittää kansan luonnetta ja valtiojärjestelmää vuonna 2022?
Yle Teema on näyttänyt kolmisosaisen dokumentin Neuvostoliiton vankileirijärjestemästä.
Dokumentti on karmaiseva kuva terrorista ja jättää jopa Natsi-Saksan keskitysleirit varjoonsa, ainakin määrällisesti.
Gulakeihin, ”ojennusleireihin” passitettiin vuosina 1917-1957 arviolta 17–18 miljoonaa neuvostokansalaista, näistä poliittisia vankeja oli noin 14 miljoonaa.
Toisen maailmansodan, ”suuren isänmaallisen sodan” jälkeeen myös liittoutuneet naiviudessaan edesauttoivat Stalinia toteuttamaan tätä hirmuhallintoa. Nimittäin littoutuneet sitoutuivat toimittamaan Neuvostoliittoon kaikki Euroopan muissa maissa asuneet Stalinin määrittelemät neuvoskansalaiset – pelkästään Saksasta rahdattiin yli 4 milijoonaa kansalaista Neuvostoliittoon, jossa he välittömästi joutuivat Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin NKVD:n tiukkoihin kuulusteluihin. Stalinin mielestä länsimaissa asuneet kansalaiset olivat ”saastuneita”, eli saaneet vääriä vaikutteita. Satoja tuhansia tuomittiin suoraan gulageihin, puhdistumaan näistä vääristä vaikutteista.
GULAG (isoilla kirjaimilla) eli Glavnoje upravlenije lagerei oli NKVD:n hallinnoiman organisaatio, johon kuului noin 30 000 leiriä. Venäläiskirjailija Aleksandr Solženitsyn on tehnyt gulagin maailmankuuluksi muun muassa kirjoillaan Ivan Denisovitšin päivä (1962) ja Vankileirien saaristo (1973–1976).
Vankileirit eivät ole pelkkää historian hämärää. Valitettavasti ne ovat lähempänä kuin toivoisimme.
Älkäämme jääkö historian statistin rooliin, seisomaan tumput suorina kun uusia vankileirejä syntyy ympärillämme.
Meillä jokaisella on vastuu. Aivan jokapäiväisessä arjessa meidän tulee olla tietoisia siitä, mitkä tekomme ja puheemme edistävät diktatuuria ja hivuttavat
meitä lähemmäksi terroria – ja mikä tekomme ja puheemme toimivat tätä kehitystä vastaan.
Me voimme vaikuttaa siihen, mikä on Suomen ja Euroopan tulevaisuus.
Sieltähän ne ovat Venäjän kansantaloudesta pois Suomeen kärrätyt rahat, että tervetuloa vaan!
X
Ilmoita asiaton viesti
Näkemys tuokin.
Itse olen sitä mieltä, että paras tapa auttaa venäläisiä on tehdä näkyväksi
arjen tasolla se, että emme hyväksy Venäjän toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi taitaa olla ihan kädetön jos Venäjältä tullaan maastopuvussa ja ylpeillen Venäjän lippua olkavarressa kantaen.
Herrakansaa jota nöyristelemme siinä toivossa että saisimme kuparilantin.
Ilmoita asiaton viesti
Sukulaiset käyvät ostoksilla, ei siinä mitään sen ihmeellisempää,heh:
” Samoin myös Aleksandr Herzenin tapaiset isovenäläiset ovat aina silloin tällöin todenneet, ettei sukulaisuus suomalaisiin ja tataareihin ole millään tavalla venäläisten arvoa vähentänyt.
Tässä asiassa taidamme olla venäläisten kanssa samoilla linjoilla. Kansan ja valtion arvoa ei vähennä eikä lisää sen polveutuminen joistakin toisista kansoista. Se, mikä jotakin merkitsee, on valtion noudattama ja sen kansan kannattama politiikka. Venäläisillä on juuri nyt paljon syytä hävetä, mutta ei raakalaismaisten esi-isiensä, vaan raakalaismaisten aikalaistensa takia. Erityisesti asia tietysti liittyy johtajiin.”
Kirjoittaa prof Vihavainen tänään kirja-arvostelun yhteydessä
” Sukua ei voi valita
Sukuloimassa”
https://timo-vihavainen.blogspot.com/2022/07/sukua-ei-voi-valita.html
Ilmoita asiaton viesti
Luin Vihavaisen jutun.
Teet kommentissasi
saman asioiden ulkoistamisen virheen jota näkee melko usein.
”Venäläisillä on juuri nyt paljon syytä hävetä, mutta ei raakalaismaisten esi-isiensä, vaan raakalaismaisten aikalaistensa takia. Erityisesti asia tietysti liittyy johtajiin.”
Ensinnäkin, häpeä ei auta venäläisiä, vaan teot.
Toisekseen: johtajaa ei voi syyttää, jos toistasataa vuotta maa on ollut sivuraiteella suhteessa kansanvaltaan.
Kyllä venäläisen pitää itse ottaa vastuu, ei ulkoistaa sitä.
Lahjakas kansa joka on tuottanut mm. upeaa musiikkia, taidetta ja kirjallisuutta ei voi olla näin sokea ja kädetön poliittisten johtajien, oikeusvaltion ja demokratian osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisiä myös muuttaa maasta koko ajan Suomen kautta. Sitä ei pidä estää.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton aikana, maasta ei saanut poistua, paitsi loikkaamalla.
Putinin hallinnon aikana, saa matkustaa, mutta on hyvin todennäköistä, että vaikutusvaltaiset, Putinin arvostelijat eivät ole turvassa missään.
Ilmoita asiaton viesti
Shoppailijat ovat eri porukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Unto Parvilahden kirjoittama Berijan Tarhat – kannattaa lukea.
Kirjassa avautuu koko Neuvosto systeemin mielipuolisuus ja ainakin omasta mielestani asiat ei naapurissa ole tuosta muuttuneet.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Berijan_tarhat
Ilmoita asiaton viesti
Kirja ”Berijan tarhat” on yksi mielenkiintoisimmista kirjoista, joita olen koskaan lukenut. Se olisi sopinut ”oppikirjaksi” suomalaisille yritysjohtajille ennen kuin he lähtivät ”kultaa vuolemaan” itänaapuriin.
Kaksi muuta kirjaa ovat Aleksandr Solzhenitsynin ”GULAG. Vankileirien saaristo” ja Edvard Radzinskin ”STALIN”.
Nyt on edessä ”miljardineuvosten” aikaan saama ”miljardisavotta.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Venäläiset ovat aina kunnioittaneet sitä kovinta tyyppiä, ei se siitä miksikään muutu. Luu kurkkuun Putinille ja systeemille olisi vaihtoehto, mutta sitä vaihtoehtoa ei ole Venäjän sisällä. Paineen pitää tulla maan rajojen ulkopuolelta.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä kyllä olet oikeassa, on turha toivoa systeemin muuttumista, Putinin tilalle on luultavasti tulossa samanlaisia heppuja ihan jonoksi asti.
Ilmoita asiaton viesti
”Paineen pitää tulla maan rajojen ulkopuolelta.”
Niin, mitä tapahtuisi, jos Venäjän kansa nousisi kapinaan?
Yksi mies, Putin, on tehnyt järjestelmän palvelemaan itseään.
Venäläisiä on pitkälti toistasataamiljoonaa, jotka joutuvat tanssimaan Putinin pelottelun tahtiin.
”GULAG (isoilla kirjaimilla) eli Glavnoje upravlenije lagerei oli NKVD:n hallinnoiman organisaatio, johon kuului noin 30 000 leiriä.”
Nuo leirithän olivat Venäjän omille kansalaisille, joten on hyvä olla tietoinen, että sama toimintamalli jatkuu Putinin johdolla.
Ilmeisesti ukrainalaisia on jo kuljetettu kymmeniä tuhansia leireihin, jotka vastaavat Gulagelaista toimintamallia.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisistä ei ole ”kansalliseen kansannousuun”, koska sitä ei ole perinteisen isänmaallisuuden merkityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan siellä ollut monta kapinaa ja vallankumousta viimeisten 200 vuoden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus Harri Erämetsältä!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitän.
Ilmoita asiaton viesti