Onko hybridistrategia epärealistinen rusinat pullasta -strategia?

Olen näihin päiviin asti kannattanut asteittaisen, hallitun yhteiskunnan toimintojen avaamisen politiikkaa, ollut siis tässä suhteessa kutakuinkin hallituksen linjoilla.

Viime aikoina epäilys on alkanut kalvaa – pitäisikö Suomen valita sittenkin toinen tie. Kaksi uutista on vaikuttanut tähän erityisesti: viikon alussa tuli julki 50 akateemisen huippuammattilaisen vetoomus viruksen tukahduttamisen puolesta.  Aiemmin olen pitänyt tukahduttamipolitiikkaa epärealistisena, liian kalliina.
Toinen uutinen liittyy suomalaisten virustutkijoiden aloitteeseen kotimaisen koronarokotteen lanseeraamisesta. Miksi hallitus ei ole tarttunut tähän tarjoukseen – eihän kyseessä ole mitään tiedemaailman hörhöjä, vaan arvostettuja tutkijoita.

Voisiko Suomen politiikka olla sittenkin kaksivaiheinen: 1. Rajojen sulkeminen (kiinni pitäminen) noin vuodeksi, sisältäen maan sisäisiä rajoituksia, 2. väestön rokottaminen noin 8-12 kk kuluttua valmistuvalla kotimaisella rokotteella?

Olisiko tämä kuitenkin vähiten kärsimyksiä ja myös kustannuksia tuottava tie?  Tie nopeaan normaaliin palaamiseen.

Hallituksen valitsema politiikka on näyttäytynyt linjattomalta. Herää epäilys: ajetaanko tässä sammutetuin valoin.

IL kertoo tänään:
”Sosiaali- ja terveysministeriön koronatoimista vastaava johtajan Pasi Pohjolan mukaan viruksen on levittävä väestössä, jotta poikkeustoimien oikeudelliset perusteet säilyisivät.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Pohjolan kommentti ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua.

– Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa ja siksi rajoitustoimia on tehty ja on edelleen voimassa. Vahvistamme testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, jotta virus ei leviäisi.”

Kuulostaa siltä, että Pohjola meni möläyttämään ulos epämielyttävän faktan?

Realistia päävaihtoehtoja onkin vain kaksi: viruksen leviäminen tai viruksen tukahduttaminen, mukaan luettuna rokote.

”Hybridistrategiassa”koetetaan poimia rusinat pullasta, joka ei tule onnistumaan?

Onko hallitus kertonut puolitotuuksia realiteeteista?  Onko hallitus sulkenut silmänsä muilta vaihtoehdoilta kuin ”hybridistrategialta”, arvovaltasyistä?

Harri Erämetsä

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto) Data / Viestintä/ Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu