Kaupunkien eläimet tutkimuksen kohteena

Espoolainen tutkijatohtori Mia Vehkaoja on tallentanut kahden vuoden ajan pääkaupunkiseudun eläimistöä 60:n riistakameran avulla.

Vehkaojan riistakamerat ovat lauenneet tutukimusjakson aikana satoja tuhansia kertoja, kymmenet tuhannet Espoon, Vantaan ja Helsingin eläimet ovat tallentuneet Vehkaojan kameroihin.

Nisäkäslajisto on runsainta Vantaan ja Espoon  alueilla, johtuen luonnollisesti näiden kaupunkien laajemmista metsäalueista.

Yleisimmät citynisäkkäät (ihmisen ohella) pääkaupunkiseudulla ovat metsäkauris, rusakko, supikoira, valkohäntäkauris, kettu ja orava.

Muita riistakamoiden edessä poseeraajia ovat kartoituksessa olleet mm. mäyrä, saukko, hirvi ja kärppä.

Pienet ruohikon seassa etenevät piipertäjät kuten siili harvemmin tallentuivat nähin riistakameroihin.

Vastaavia kartoituksia on Vehkaojan mukaan yritetty tehdä Tukholmassa, mutta siellä projekti meni pieleen kun yli puolet riistakameroista varastettiin.  Mikähän svenssoneita riivaa?

Meillä pääkaupunkiseudulla Vehkaoja menetti kahden vuoden aikana vain neljä kameraa, Espoossa ei pitkäkyntisten käsiin päätynyt yhtä ainutta riistakameraa.

Paitsi suureksi iloksi meille homo sapiens -lajille metsän eläimet muodostavat taajamissa haasteen: liikenne vaarantaa kummankin osapuolen, omakotitalojen istutukset ja pienviljelmät joutuvat eläinten ”parempiin” suihin monen mielestä kiusallisen usein.
Istutusten suojaaminen onkin välttämätöntä rauhallisen rinnakkaiselon turvaamiseksi.

Vahkaojan tutkimuksesta kertoi mm. Länsiväylä-lehti.

 

 

Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu