Koronarokotteet ja Suomen aktiivinen edunvalvonta
Tekniikan ylioppilas Tiina Ahva peräänkuuluttaa US-blogissa koronanyrkkiä tuskastuneena maamme koronarokotusohjelman verkkaiseen starttiin.
Rokotteiden saaminen on edunvalvontaa, siinä ei ”nyrkkiä” tarvita. Nyrkki on kollektiivi, edunvalvonta on tyypillisesti ketterää yksilötyötä.
Edunvalvonta on oma ammattinsa, se on vaikuttamista, kontakteja, läsnäoloa, aktiivisuutta, kaupanhierontaa.
Siksi mm. Israel on onnistunut rokotteiden hankkimisessa niin hyvin: he ovat luontaisia kauppamiehiä – nopeita, aktiivisia, rittävän röyhkeitä, mutta asiallisia. Ruotsalaisissakin on paljon enemmän kauppiasta kuin suomalaisissa.
Suomi on tuudittautunut passiiviseen ”näin on sovittu EU-porukassa” moodiin. Uskotellaan itselle että kun on sovittu, niin asiat hoituvat ja kaikki toimivat kuten Suomi. Uskotaan byrokratiaan, uskotaan kollektiiviin.
Silloin jää helposti ilman. Maailma ja ihmiset maailmassa toimivat toisella tavalla.
Yhteistä sopimista toki tarvitaan, mutta se ei pelkästään riitä. Pitää olla lisäksi itse pro-aktiivinen, luoda ja ylläpitää sopimusten rinnalla epävirallisia suhteita, ei vain reagoida siihen, mitä muut tekevät.
Suomen itsenäisyyden historiassa maallamme on ollut useita menestyksellisiä lobbareita. Ei kai tämä osaaminen ole kadonnut julkishallnnosta?
Yksi esimerkki menestyksellisestä edunvalvonnasta lähihistoriassa on valtion siivililentokaluston hankkiminen sotien jälkeen.
Sodan jälkeen Aerolla oli käytössään vain kaksi Junkers Ju-52-konetta, kaksi DC-2 -konetta ja yksi de Havilland Dragon Rapide. Aeron, myöhemmin Finnairin, lentokaluston rungoksi hankittiin 10 kappaletta DC-3 -koneita eli tarkemmin sanoen sen sotilasversioita (Douglas C-47) Normandian maihinnousun jäljiltä. DC-3 -koneita niistä tuli modifikaatioden jälkeen. Kaupat tehtiin hyvään aikaan, sillä näiden koneiden hinnat nousivat pian melko korkeiksi Korean sodan myötä. Koneet maksoivat 3 miljoonaa markkaa kappaleelta, ja viiden koneen muutostöihin meni myös viisi kertaa 3 miljoonaa markkaa. Uuden koneen hinta olisi ollut 20 miljoonaa markkaa kappaleelta.
F-securen Risto Siilasmaa pitää passiivisuutta suomalaisten helmasyntinä. Erityisesti vasemmistohallitukselle tuntuu aktiivinen busines-asenne olevan vierasta.
Ollaan paavillisempia kuin Paavi itse.
Hallituksella on valtava määrä kovapalkkaisia avustajia. Joukossa ei kuitenkaan taida olla yhtään busines-asenteella varustettua verkostoitujaa. Sitä enemmän on byrokraatti-valtioisihteereitä, ministereiden kavereita, poliittisessa kuplassa kelluvia turhakkeita.
Sama koske osaa julkishallinnoin toimijoista, ”neuvottelevista virkamiehistä” ja vastaavista – kaikki tehdään vain tiukasti byrokratian valjaissa. Virkavirheen pelosta tulee helposti työtä hallitseva keskeinen eetos yritteliäisyyden ja aktiivisuuden sijaan. Toki lakia pitää noudattaa, ei siitä ole kysymys. Kysymys on asenteesta siihen, miten asioita hoidetaan, mikä on organisaation kulttuuri.
Suomi tarvitsee ”hybridivaikuttamista” – julkisen sektorin edunvalvojia, joilla on liike-elämän kokemusta ja tulosvastuuta, ja samalla poliittista tuntemusta ja pelisilmää. Tämä on erityisen tärkeää alkaneella uudella vuosikymmenellä, kun yhteinen velanotto, ennen näkemättämät riskit ja velan määrä pyörittävät Euroopan yhteisöä.
Sanna Marinin erittäin suosittu hallitus taitaa ryssiä nyt tämän korona-rokotuksenkin, niinkuin on tehnyt jo työllisyys- ja talousasioissa.
Kunnollista rokotus suunnitelmaa ei näytä olevan, on vain toivomus siitä, että kaikki menisi nopeammin…
Työttömiä on hirmuiset 500 000, eikä hallitus ole siitä tietääkseenkään.
Vuonna 1975 Kekkonen runnasi kasaan Kansallisen Hätätilahallituksen, kun maassa oli 60 000 työtöntä! Kyllä tulee Kekkosta ikävä…
Suomen talous on velkavetoinen pyramiidihuijaus. Siinä höynäytetään Suomen kansa maksamaan aina vaan enemmän veroja ja valehdellaan, että kaikki saadaan korkojen kanssa takaisin!
Todellisuudessa hyvinvointimme maksetaan enenevässä määrin massivisella velalla, joka kaadetaan lastemme ja lastenlapsiemme niskaan!
Ei ole ihme, että Suomessa vallitsee nyt parhaitten yritysten ja osaajien maastapako!
Sanna tietenkin pelkää sitä, että Suomen kansa oivaltaa tämän huijauksen ja rankaisee jo kunnallisvaaleissa. Siispä on parempi siirtää noita vaaleja…
Viimeinen täysjärkinen SDP-johtaja Lipponen tokaisi: ”Nahkurin orsilla tavataan”
Ilmoita asiaton viesti
Meriteollisuudessa Helsingin telakalla varsinkin ostopuolella oli 80-luvulla aktiivisia oman edun valvojia.Loppu on historiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lähdin Wärtsilän Meriteollisuudesta vuosi ennen sen Pohjoismaiden suurinta konkurssia. Jokainenhan siellä jo silloin ymmärsi, että nurinhan se oli menossa!
Sen jälkeen olen toiminut 30+ vuotta riski-yrittäjänä ja työllistäjänä, viemässä suomalaista tekniikkaa 24/7, julmille globaalimarkkinoille.
Wärtsilä Marinen konkursiin oli syyllinen Valko-bisnessmies, SDPn johtaja Kalevi Sorsa, joka kielsi Wärtsilän ja Valmetin telakoiden yhdistymisessä niiden saneerauksen…
Sorsa oli kuitenkin jo lentänyt pois, kun piti täyttää lupaus avusta, jos konkurssi olisi tulossa tuosta väärästä päätöksestä johtuen.
Nyt koko Suomi on konkurssi-uralla ja ohjaimissa taas SDPn maxilais-johtaja, joka ei ymmärrä edes talouden alkeita.
Nyt olisi Suomelle parasta jos Sanna siirtyisi kokopäiväiseksi valokuvamalliksi, ilman rintsikoita tietenkin…
Isäni haavoittui sadassa 3 kertaa sen puolesta, ettei täällä punalippu liehuisi.
Nyt se lippu näyttää kuitenkin liehuvan Senaatintorin laidassa…
Loppu tulee olemaan historiaa…ja tällä menolla lapsemme taitavat tulla kusemaan haudoillemme…
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehti ( 12.06.2015):
Kansanedustajat ovat joka vuosi 18 viikkoa istuntovapailla. Käytäntöä moititaan älyttömäksi.
– Poistaisin tammikuun istuntovapaan kokonaan. Jos vapaita vertaa vaikkapa Euroopan parlamentin istuntovapaisiin – kesällä 5–6 viikkoa ja talvella joulun ja uudenvuoden pyhät – niin eduskunnan istuntovapaat ovat pitkät, Sari Essayah (kd) katsoo.
*** Lisäksi muistutan , että maanantait ovat vapaat sekä perjantaikin hyvin useilla ja loput vain puolipäivää. Lisäksi näitä ulkomaan matkoja on hyvin eksoottisiin paikkoihin….
Olisikohan syytä tehdä jo nämä ” lomat järkeviksi? Sari Essayahin mukaan vaikka ja ottaa maanantait työpäiviksi, paitsi 4 viikkoa ennen vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Edustajien lomat – sopivaa on käyttää teollisuuden lomakäytäntöjä ja myös tuntiseurantaa ja raportointia tehdystä työstä – myös työnjohdolle – äänestäjille tiedotusvelvollisuus toteumasta. Sairauslomat kontrolliin ja kulukorvaukset versus saavutettu tulos. Ja edustajan toimikauden pääättyminen työnantajan päätettäväksi 1 kk irtisanomisajalla . Näin saadaan ehkä ryhtiä toimintaan ja turha vääntö jää menneisyyteen …
Ilmoita asiaton viesti
Viime keväänä oli huoltovarmuuskeskuksessa pari erittäin vauhdikasta ja aktiivista toimijaa. Taisivat saada potkut.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Jari-Pekka – se pro-aktiivisuus, johon blogissakin viitataan, olisi huoltovarmuuskeskuksen tapauksessa tarkoittanut huoltovarmuustarvikkeiden, ml. maskien hankkimista etukäteen.
Ei surkeaa sähläämistä sitten kun on jo vetelät housuissa.
HVO:n asiantuntemattomuus kertoi pitkälle samaa tarinaa julkisen sektorin puutteellisesta hankintaosaamisesta kuin tämän hetken rokotepula.
On ilmeistä, että tuon em. ”surkean sähläämisen” taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön katteettomat lupaukset julkisuudessa ja sitten STM:n taholta tullut hätäpainostus HVO:n suuntaan.
Myös Mauri Lindgrenille: jos on taitamaton, on tosiaan turvallisempaa olla passiivinen – tulee vähemmän vahinkoa.
Ilmoita asiaton viesti
BionTech rokotteen ainoat ryntäilijät ovat UK ja Israel.Saksan hallitus rahoitti firmaa sadoilla miljoonilla.Eiköhän sen takaa jotain ehtoja löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Ryntäilystä puhuminen on potaskaa, yhdessä aiemmin sovitun mukaisesti Suomeen olisi pitänyt jo lauantaina saapua yli 150 000 rokotetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitä sovittua määrää ole tullut muihinkaan EU-maihin. Israel tilasi rokotteensa Pfizer-Biontechilta aiemmin kuin muut, siinä vaiheessa kun sen tehostakaan ei ollut täyttä varmuutta, ja maksaa rokotteesta ainakin 40% enemmän kuin EU.
Ilmoita asiaton viesti
Luepa blogini viimeinen kappale: varsinainen pihvi on siellä.
Siis: olisiko tämä hyvä muistutus siitä, että asioiden uskominen vain EU:lle ei riitä.
Pitää myös itse olla aktiivinen.
Suomi uskoi rokotteiden kollektiivisen hankkimisen EU:lle. Nyt on ilmeistä, että EU on epäonnistunut hankinnassa, mm. USA, UK ja Israel ovat vieneet markkinoilta rokotteita leijonan osan ohi EU:n. Lisäksi EU:n sisällä poiketaan yhdessä sovitusta.
Suomi ei voi eikä saa jäädä tumput suorina odottelemaan vain ja toivomaan parasta. Minkään kollektiivisen sopimuksen toteutumista. Ei voi jäädä talvilomalle, kesälomalle, tai millekään muulle tauolle odottelemaan, vaan maan asioita on hoidettava 24/7 ympäri vuoden.
Kun EU:n 750 miljardin euron tukihakemuksista päätetään, ja kun rahojen todellista käyttöä valvotaan, on Suomen oltava aktiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Karhunen. EU teki tilauksen Pfizer- Biontechille päiviä ennen Israelia. Israelin pääministeri vain soitti myöhemmin Pfizerin johtajalle kahteen kertaan tarjoten 40 % paremman hinnan EU: n tilaushintaan nähden ja meni ilmeisesti tällä jonon kärkipaikalle.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, EU teki sopimuksen 11.11. ja Israel 13.11. Jostain englanninkielisestä artikkelista jäi käsitys että asia olisi ollut toisin päin. Seison korjattuna.
Ilmoita asiaton viesti