Kuntavaalit 2021 testaa oikeistoyhteistyötä

Kirjoitin jokin aika sitten blogin ”Oikeisto kiperien valintojen edessä keväällä 2023”.

Näyttää siltä, että Halla-ahon kuntavaali- ja pormestariehdokkuus Helsingissä ennakoi juuri blogissa mainittuja eduskuntavaaliasetelmia.

Vapaavuoren ratkaisu siirtyä syrjään perustuu sekä todennäköisyyslaskentaan että ilmeiseen viihtymättömyyteen nykyisten apulaispormestarien esimiehenä.

Kokoomus ja vihreät ovat vuosikymmeniä tehneet yhteistyötä Helsingissä.  Vihreiden välistävedot kuluvalla valtuustokaudella ovat osaltaan rapauttaneet luottamusta. Nykyinen hallituskoalitio on vienyt vihreitä lähemmäksi vasemmistoa – hallituksen punavihreää naissuoraa näytetään tavoiteltavan nyt myös Helsingissä.

Ei ihme, että moni pääkaupunkilainen poliitikko ja kuntalainen kokee asetelman epätyydyttävänä – onhan Helsinki perushengeltään sijoittunut mielummin oikeisto- kuin vasemmistolaitaan perinteisellä poliittisella akselilla.

Koordinaatisto on kuitenkin menossa uusiksi, ainakin keskipitkällä aikavälillä.

Perussuomalaiset ovat olleet outolintu helsinkiläisessä kuntapolitiikassa. He ovat jääneet perinteisten yhteistyöakselien ulkopuolelle.  Asetelmat ovat nyt muuttumassa.

Tänään 14.11. Yle 1 Ykkösaamussa sisäministeri Maria Ohisalo sai pitää mainospuheen vihreiden kuntavaaliehdokkaille ja omalle pormestariehdokkaalle Anni Sinnemäelle. Tämä oli sinänsä outo veto Yleltä näin kuntavaalien alla.

Kaupunkilaisten tulisi tehdä ennen äänestyskoppiin menemistä hieman kotiläksyjä, miettiä millaisia johtajia, millaisia painotuksia ja kehitysnäkymiä he äänellään todellisuudessa tukevat.

Kokoomuksen tulisi hyväksyä se tosiasia, että he eivät ole enää kaupungin kingejä.  Politiikka on mahdollisuuksien taidetta – nyt pitää osata nähdä vähän pidemmälle.

 

0
Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu