Lainarahan jakamisen makuun päässyt hallitus ei osaa priorisoida

Saas nähdä missä kohtaa taivaltaan hallituksen on pakko luopua leikkimästä joulupukkia.

Lainarahan jakamisen makuun päässyt holtiton hallitus ei näytä osaavan/uskaltavan priorisoida, vaan kaikille jaetaan.

”Korona” perusteena jatkuvalle budjettiraamien ylittämiselle ja lisäbudjettien lisäbudjeteille alkaa olla tiensä päässä.

Hallitseminen olisi helppoa jos käytettävissä olisi pohjaton rahasäkki. Taloudenpidossa rahan kohdistaminen johonkin tarpeeseen yleensä merkitsee sitä, että jostain toisesta kohteesta on tingittävä. Onko Marin keksinyt ikiliikkujan?

Poliisit valittivat  rahapulaansa kunnes hallituksen hermot pettivät.  Valtiovarainministeri Saarikko kiirehti lupaamaan poliisien pyytämät 30 mijoonaa euroa, mutta, kappas vain, ei kertonut mistä budjetin kohteesta vastaava summa nipistetään.

Joulupukin säkki on pohjaton. Vai onko?

Kurvinen uutena ministerinä ei  vielä ehtinyt sisäistää  hallituksen toimintamallia, vaan erehtyi kertomaan kulttuurialan  leikkauslistoista julkisuudessa.

Marin pelästyi: tuollainen realismi, että budjetointi tarkoittaa sitä, että tietty määrä rahaa on saatava riittämään, eikä sitä voi taikoa lisää, ja tämä vaatii priorisointia, eli sitä että tarpeet on asetettava tärkeysjärjestykseen – joku jää vähemmälke jotta toisen kohteen rahoitus turvataan – ei sovi hallituksen pirtaan.

Hallitus on keksinyt mielestään ovelan juonen: mällätään koronarahalla kuin viimeistä päivää, lisätään myös valtion meno-sitoumuksia eli jatkuvia menoautomaatteja tuleville vuosille, puhutaan myös veronalennuksista  mutta ne luvataan vasta vuodelle 2023.

Marinin hallitus koettaa siis  kerätä äänestäjien pisteet jakamalla rahaa oman toimikautensa ajan, mutta supistuvat valtion tulot ja kasvavat menot – mukaanlukien velanhoito – sälytetään seuraavan hallituksen kontolle.

Tiukka budjetinpito ja välttämättömät tulevat leikkauslistat ovat sitten oiva väline nostattaa vihaa seuraavaa hallitusta kohtaan.

Mahtaako tuo juoni onnistua?

 

+8
Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu