Miksi Britannia lähti?

Historiaa ja Britanniaa tuntentevat tietävät, että brexit-kansanäänestyksen tulos oli seurausta sekä ns. euroskeptisyydestä (Euroscepticism) että paljon syvemmällä historiassa ja brittien tajunnassa olevasta epäluulosta Eurooppaa kohtaan (jolle voidaan antaa nimike anti-Europeanism).

Euroskeptisyys Britanniassa kohdistuu nimenomaan Euroopan poliittiseen liittoumaan, joka on realisoitunut sotien jälkeen perustettavissa Hiili- ja teräsyhteisössä, EEC:ssä ja EU:ssa. Euroopan poliittis-taloudellisia yhteisorganisaatioita kritisoiva euroskeptisyys, joka on konkretisoitunut mm. Winston Churchillin, Margaret Thatcherin, Nigel Faragen ja Boris Johnsonin politiikassa, on siis paljon uudenpaa perua kuin anti-eurooppalaisuus.

Anti-eurooppalaisuus on syvällä brittiläisen tajunnassa, luokka-asemasta riippumatta sillä on runsaasti kannattajia. Siinä sekoituu aineksia vuosisatojen takaa: mm. Ranskan vallankumouksen tasavalta-aatteen inhosta, Napoleonin modernisaatiohankkeista metrijärjestelmästä lähtien, Viktoriaanisen ajan ajatuksesta Euroopasta turmeluksen pesänä ja monesta muusta epäluulosta.

Asuessani Englannissa, aluksi keskiluokkaisen perheen vieraana, muistan ihmetelleeni muutoin hyvin ystävällisen perheenäidin silmiin tulevaa antipatiaa, kun hän puhui ”of those who live overseas”.
Huomasin itsekin olevani ”foreigner”, joka sana sisältää englannin kielessä paitsi merkityksen ”ulkomaalainen”, myös merkityksen ”vieras”.
Lähellä olevia sanoja (merkityksiä) ovat ”outlandish” ja ”alien”.

Tämä on paradoksi, koska laajimmillaan imperiumi ja sittemmin Commonwealth, oli kansanyhteisö , jonka maiden yllä aurinko ei koskaan laskenut, ja briteillä, jos joillakin, on omakohtaista kokemusta asumisesta eri kansallisuuksien parissa. Kuitenkin: britit ovat saarelaisia, erilaisia (omasta mielestään).

Osoittaa siis suurta historiattomuutta luulla että brexit johtui vain EU:sta ja sen kritiikistä, tai että se olisi välttämättä edes päätekijä brittiäänestäjien maailmankuvassa.

Harri Erämetsä

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto) Data / Viestintä/ Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu