Ministeri Pekonen – esimerkki Marinin hallituksen osaamisesta?

Tv:n pääuutisissa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) esitteli perjantaina valmisteilla olevan sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen askelmerkkejä.  Toimittaja haastattelupätkän aluksi kysäisi ministeriltä, että ”pajonkos ne sosiaaliturvan menot Suomessa nyt ovatkaan?”.

Ministeri pyöritteli silmiään ja kakisti: ”No nyt tuli niin detalji (!) kysymys, että pitäisi olla virkamies vastaamassa.”

Voi hyvät hyssykät!

Ministeri ei ole 8 kuukaudessa ehtinyt selvittää oman toiminta-alueensa perusteita, edes karkealla tasolla.

Tv-uutisten ruutuun tuli hätiin graafi, joka kertoi sosiaalimenojen olevan luokkaa 70 miljardia euroa.  Tuo luku ja menojen kehittyminen on jokaisen helppo selvittää vaikka ministeriön omilta verkkosivuilta, Tilastokeskuksen tai THL:n sivuilta.

https://stm.fi/talous-ja-toiminta/sosiaalimenot-ja-rahoitus

https://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_sosiaaliturva.html

https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/sosiaali-ja-terveydenhuollon-resurssit/sosiaaliturvan-menot-ja-rahoitus

Eipä arvon ministeriä tällaisten pikku taustatietojen selvittäminen ole kiinnostanut.  Ei myöskään ministerin kolme erityisavustajaa tai valtiosihteeri ole hänelle näistä perusasioista muistiota ehtinyt tehdä, tai sitten muistio on jäänyt ministerin oman sihteerin pöydälle tai tietokoneeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala nielaisee valtion budjetista leijonan osan, valtiovarainministeriön jälkeen veronmaksajien taakka sen rahoittamisessa on ylivoimaisesti suurin.

https://vm.fi/valtion-budjetti

Vasemmistoliiton Pekonen on paljon vartija, mutta ei tunnu vastuu painavan – ainakaan hänellä ei ole ollut halua opetella oman toimialansa perusteita.

Joku kommentoi, että ministerin ei tarvitse osata yksityiskohtia.   Kun ministeri esittelee oman toimialansa vuosisadan kokonaisuudistusta julkisuudessa, ja käytettävissä on koko avustajakoneisto, niin ainakin yksi luku pitäisi ministerin opetella, vähintään miljardin tarkkuudella: mitä järjestelmä tällä hetkellä maksaa.  Jos ei sitä osaa sanoa, on vähän sama kuin jos asuntoesittelijä ei osaisi kertoa myytävän kohteen hintatasoa, vedoten, että ”se on niin eksakti kysymys”.   Anna mun kaikki kestää.

Ansaitseeko Suomi tällaisia ministereitä?

 

Harri Erämetsä

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto) Data / Viestintä/ Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu