Mystinen ”valvontamalli” nostaa sähkölaskuasi

Tänään on näyttävästi uutisoitu Ylen teettämä sevitys, jonka tulos kertoo sähkön siirtohintojen nousseen keskimäärin 38 % vuodesta 2016.

Sinänsä ansiokkaaseen journalismiin sisältyy eräs ajalle tyypillinen piirre, nimittäin tärkeiden yksityiskohtien  jättäminen selittämättä.

Aikaisemmin eduskuntaa myöten kyselijöille on vastattu hinnannousun johtuvan verkkoyhtöiden investoinneista, joilla ehkäistään myrskytuhoja. Nyt kuitenkin selvisi, että ko. investointien osuus hinnannoususta on vain keskimäärin 4 %.

Loput hintojen noususta on valunut verkkoyhtiöiden voittojen kasvuun. Esim. Caruna Lännen sijoutetun pääoman tuotto on ollut huimat 30 %.  Samaan aikaan ko. yhtön investoinnit ovat lisääntymisen sijaan supistuneet.

Omistajat ja verkkoyhtön johto voivat paksusti.

Mutta sitten tulee uutisen mystinen, uutisoinnissa avaamatta jätetty osa: julkistetun selvityksen mukaan syynä rajusti nousseille siirtohinnoille ja sitä kautta verkkoyhtöiden katteille on valvontamallin muutos.

Kukaan asian uutisoineista toimittajista ei vaivautunut selittämään (tai ottamaan ehkä edes itse selvää), mitä tuon mystisen termin ”valvontamalli” taakse kätketyy.  Todettiin vain, että ”viranomainen muutti valvontamallia vuonna 2016 mahdollistaakseen verkkoyhtöiden investoinnit”.

Mikä hemmetin valvontamalli?

Ohessa Energiaviraston sivulta löytyvä selitys asiaan:

”Energiavirasto valvoo verkkoyhtiöiden hinnoittelua kokonaisuutenaneljän vuoden jaksoissa. Virasto on vahvistanut etukäteen kahdeksaksivuodeksi sähkö- ja maakaasuverkkoyhtiöille menetelmät, joiden perusteella valvontaa suoritetaan. Valvonta perustuu sähkö- ja maakaasumarkkinalainsäädäntöön sekä Energiaviraston näiden perusteella vahvistamiin kohtuullisen hinnoittelun valvontamenetelmiin sekä oikeuskäytäntöön.”

https://energiavirasto.fi/hinnoittelun-valvonta

Jokainen voi lukea dokumentoinnin yksityiskohdat.

Lainsäätäjä ja viranomainen on siis mokannut, moka on jo tähän mennessä maksanut kuluttajille satoja miljoonia euroja.

Voimmeko odottaa ylihinnan palautuksia, tai edes ylihinnoittelun lopettamista?  Pelkään pahoin, että poliittinen koneisto ja viranomainen ei kunnolla edes halua korjata virheettään, se ei ole näiden instanssien luonteen mukaista.

 

Harri Erämetsä

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto) Data / Viestintä/ Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu