Nykyihmisen evoluutio: luvassa isot aivot ja pitempi penis?

Ihminen on noin 7 miljoonaa vuotta sitten kädellisten nisäkkäiden alalajista homineista evoluutiossa eriytynyt alalaji.

Homo sapiens, ihminen, on ainoa evoluution kilvoittelussa tästä homo-suvun alalajista selviytynyt laji.  Tosin on syytä muistaa, että eri alalajit ovat pikemminkin fuusioituneet kuin irronneet toisistaan evoluutiossa.  Ihmisiä on maan kamaralla tassutellut noin 2 miljoonaa vuotta.

Tärkeä harppaus ihmisen evoluutiossa oli nouseminen pystyasentoon – vaikka siitä on kiittäminen erityisesti vanhemman iän selkävaivoja, oli tällä manööverillä tärkeä rooli lajin kehittymisen kannalta.

Homo erectus eli pystyihminen on nykyihmistä edeltänyt ihmislaji joka eli eri puolilla maapalloa 1,9 miljoonaa – 50 000 vuotta sitten. Laji polveutui nykytiedon mukaan joko  käteväihmisestä tai turkananihmisestä.

Ns. nykyihminen kehittyi nykytietämyksen mukaan Afrikassa noin 300 000 vuotta sitten. Varhaisimmat nykyihmisen  löydöt ovat Marokosta löydetyt fossiilit, jotka edustavat nykyihmisen varhaisinta kehitysvaihetta. Niiden aivokoppa oli nykyisin elävien ihmisten aivokoppaa alkeellisempi ja aivot vähemmän kehittyneet.

300 000 vuodessa on tapahtunut yhtä sun toista: Ihmisellä on kehittyneet aivot joiden ansiosta ihminen kykenee käsitteelliseen ajatteluun.  Tämä on yhdessä pystyasennon ja työkalujen käsittelyyn kykenevien yläraajojen eli käsien kanssa antanut ihmiselle kyvyn kehittää ja käyttää teknologiaa monipuolisemmin kuin mikään toinen eläinlaji.

Entäpä nykyihminen versio 2.0 – mitä on luvassa?

Aivojen edelleen kehittymisen ohella on arveltu ihmisen muun kehon sopeutuvan vähempään fyysiseen kuormitukseen ja surkastuvan.

Toisaalta viimeaikaiset tutkimustulokset ovat antaneet viitteitä siitä, että ainakin miesten penis eli sladdi olisi pikemminkin kasvamaan päin.

Syyksi on arveltu ympäristön kemikaaleja, lisääntynyttä masturbointia ja jopa erektiolääkkeiden käytön yleistymistä ja niiden terhakoivaa ja harjaannuttavaa vaikutusta penikseen.

 

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9632723a-ac6f-44b4-8624-84933feb1837?utm_campaign=kiintea_iltalehti_uutisboksi_201808&utm_medium=almainternal&utm_source=telkku.com

Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu