Oikeisto kiperien valintojen edessä keväällä 2023

Kulunut viimeiset 12 kk osoittaa, että puolueiden kannatusarviot ja asetelmat voivat muuttua nopeastikin.

Melko tarkkaan vuosi sitten kirjoitin blogin ”Suomi kaksipuoluejärjestelmään”.

Taustalla on ajatus, ja kehitys, jossa erityisesti perussuomalaisten nousu suurimpien puolueiden joukkoon rikkoo aikaisempien vuosikymmenten koalitioiden mahdollisuuksia muodostaa enemmistöhallitus. Esim. kokoomus+keskusta ei enää riitä nykyisellä kannatuspohjalla hallituksen ytimeksi.

Keskusta näyttää jatkavan mateluaan.

Samaan aikaan nykyinen SDP:n linja korostaa vasemmistolaisia arvoja ja politiikkaa,  yhteistyö kokoomuksen kanssa näyttäisi nykyisten puoluejohtajien välillä erittäin vaikealta.  Vihreille vasemmistoblokki sopii selvästi oikeisto-yhteistyötä paremmin.

Oikeiston dilemmana on se, että vaikka eduskunta kokonaisuuteena on enemmän oikealla laidalla kuin vasemmalla, oikeisto on hajonnut niin että minkään puolueen kannatuspohja ei näillä näkymin riitä eduskuntavaalien ykköspuolueeksi, ja hallituksen muodostajaksi.

Sen sijaan vasemmiston fragmentti (vasemmistoliitto) on pieni ja jättää tilaa SDP:lle nousta/olla johtava puolue.

Täytyy muistaa, että vaikka perussuomalaiset välillä ovat johtaneet kannatusarvio-gallupeissa, uurnilla puolue ei ole yleensä päässyt kannatusarvioidensa tasolle.  Tämä tulee ottaa huomioon, kun arvioidaan etukäteen tulevaa suurinta (oikeisto)puoluetta.

Kokoomuksen Orpolla on kaksi realistista optiota viedä puolueensa hallitukseen:  joko nostaa kokoomuksen kannatus yli SDP:n, tai päästä hallitusvaltaan perussuomalaisten aisaparina.

Muut optiot ovat hyvin epätodennäköisiä.

Niin paljon kuin kokoomuksen ja perussuomalaisten arvot poikkeavatkin toisistaan, juopa vasemmistoon on kasvamassa vieläkin suuremmaksi.

Oikeisto-markkinaliberaali -arvoja kannattavat suomalaiset äänestäjät ovat kiperässä tilanteessa: ainoa tie saada omat edustajat hallitusvaltaan, on tietoisesti keskittää äänet joko kokoomukselle tai perussuomalaisille.

Tämä tulisi tehdä koordinoidusti, jotta siirtymät eivät kumoa toinen toisiaan. Ennen vaaleja siis jomman kumman puolueen johdon tulisi antaa kannattajilleen ”mandaatti”, jopa kehotus äänestää toista suurta oikeistopuoluetta.

Onko tämä realistista?  Ei, jos pitäydytään vanhoissa toimintamalleissa.

Mutta erityisesti kokoomuksen kannattajien, ja myös puolueen strategien ml. Petteri Orpon olisi hyvä miettiä asia etukäteen: jos 2023 vuoden alussa kokoomuksen kannatusarvio laahaa nykytasolla, äänestäjien olisi taktisista syistä keskitettävä äänet suuremmalle oikeistopuolueelle.
Muuten tulemme näkemään Marin II -hallituksen.

Harri Erämetsä

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto) Data / Viestintä/ Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu