Palomies = Tuletõrjuja

Helsingin kaupunki aikoo tulevaisuudessa muuttaa mies-loppuiset ammattinimikkeet sukupuolineutraaleiksi. Tällaisia ammattinimikkeitä on kaupungilla yhteensä 45 kappaletta.

Kaupungin tasa-arvotoimikunta ehti suositella jo viime vuoden lopulla, että kaikista esimies-nimikkeistä  luovutaan. Ne on korvattu nimikkeellä esinahka.  Kaupungin naisvaltaisessa johtajistossa on tosin kuulunut nurinaa, että asia ei tällä muutoksella vielä täysin korjaantunut.

Parhaillaan kaupungin työryhmä pohtii,  millä nimikkeillä korvata prewoke era, eli ennen uutta valistusaikaa vakiintunut nimikkeistö laajemmin.

Palomiehen korvaajan yksi kärkiehdokas on Pelastaja. Pelastajan hyvänä puolena pidetään, sukupuolineutraaliuden lisäksi sitä, että se kattaa ko. toimenkuvan aikaisempaa laajemmin. Joutuuhan pelastaja pelastamaan niin kissan puusta kuin Flemarin tulvalta, polttoleikkaamaan katolleen suistuneen pilleristin ulos autostaan, kuin neutralisoimaan hapokkaat päästöt asfaltilta – savusukeltamisten lomassa.

Pelastaja on kuitenkin monen mielestä liiankin maailmaasyleilevän epämääräinen.
Siitä puuttuu lisäksi perinteinen savun maku.

Helsingin ystävyyskaupungista Tallinnasta ehdotetaankin Palomiehen korvaamista sukupuolineutraalilla, mutta samalla perinteitä kunnioittavalla nimikkeellä Tuletõrjuja.

 

Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu