Sitä tuotamme mistä puhumme
Otsikko – joka on modifikaatio kansanviisaudesta ”siitä puhe mistä puute” – tuli mieleeni kun kuuntelin tänään 13.5. Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin ajatuksia Ylen Ykkösaamussa, haastattelijana Seija Vaaherkumpu.
Wahlroosin näkemykset ja johtopäätökset ovat 180 astetta siitä mitä me suomalaiset olemme tottuneet kuulemaan, esim. viimeisen 4 vuoden aikana Marinin hallituksen aikana. Median kovaääniset ovat toistaneet ja vahvistaneet tätä suomalaista eetosta.
Otetaan muutama esimerkki:
Suomalainen eetos ja yleinen mielipide (myös esim. US Puheenvuoron blogeissa): jos veronalennuksia tehdään, ne on kohdistettava kaikkein pienituloisimpiin, koska se on oikeudenmukaista.
Wahlroos: veronalennuksia ei voi antaa kaikille, se olisi liian kallista ja tehotonta. Veronalennukset tulee kohdistaa kaikkein tuottavimpiin (Wahroosin kielessä = parhaiten ansaitseviin) henkilöihin ja yrityksiin. Näin veronalennukset hyödyttäisivät parhaiten koko taloutta ja koituvat koko kansantalouden, kaikkien kansalaisten hyväksi.
Suomalainen eetos: Metsiemme kyky varastoida hiiltä (eli hiilinielu) on romahtanut – olemme kriisissä, ja metsäteollisuuden toimintaa ja puunhakkuita tulisi voimakkaasti rajoittaa, tai syvä kriisi ja sanktiot uhkaavat meitä.
Wahlroos: Metsiemme hiilinielun alenema on vain väliaikaista, ja johtuu pääasiassa Venäjän puuntuonnin romahtamisesta ja loppumisesta, ei ole kriisiä, metsien hiilinielu palaa pian ennalleen. Venäläisen puun tuontia korvataan mm. ruotsalaisella puulla.
Suomalainen eetos: Suomen yritysveroprosentti on kilpailukykyinen, 20 prosenttia on EU-maiden keskiarvoa selvästi alemmalla tasolla.
Wahlroos: Suomen yritysveroprosentti on yksi korkeimpia EU:ssä eikä ole kilpailukykyinen. Suomalaiset ovat sinisilmäisen rehellisiä tämän(kin) asian osalta: monessa Euroopan maassa tilastoihin yritysveroprosentti ei kerro totuutta, koska maissa on eri yritysmuodoille lukuisa määrä eri veroprosentteja, yritykset välttävät veroja ja korkean verotuksen muotoja, moni yritys on luokassa 0 prosenttia.
Esimerkkejä vastaavista 180 asteen ajattelutapaeroista oli Ykkösaamun haastattelu täynnä
Olisiko niin, että Suomen talouden onneton tilan ja surkeat tulevaisuudennäkymät johtuvat siitä, että sana on muuttunut lihaksi: meidät on pikkuhiljaa (ei vain viimeisen 4 vuoden aikana) opetettu, hienosti sanottuna indoktrinoitu näkemään maailma tietyllä tavalla. Näemme ja määrittelemme asiat kuten oikeudenmukaisuus, hyvään tulokseen johtavat teot, talouden ja ihmisten toimintalogiikka, tietyllä tavalla. Onko se tapa aina oikea?
Siis mitä puhumme ja ajattelemme, sitä tuotamme. Olemme ohjelmoituja ajatustemme kautta tietynlaisiin toimintamalleihin.
Lyömmekö päätämme seinään?
Onko usean vuoden ja vuosikymmenien aikana syntyneet ajattelumallimme monessa asiassa maallemme tuhoisia?
Esim. koskien alueita kuten talous, verotus, oikeudenmukaisuus, maahanmuutto, koulutus, terveydenhoito…
Olisiko syytä unohtaa asenteelliset, lukkiintuneet ajattelumallimme, ja puhtaalta pöydältä, kylmän viileästi analysoida asioita, toimenpiteitä ja niiden vaikutuksia maamme hyvinvointiin uudestaan?
Nämä ovat kysymyksiä pohdittavaksi. Todennäköisesti tämä kirjoitus saa joissakin aikaan reaktioita, joita Wahlroos piti suomalaisen yhteiskunnan muutoksen suurimpana esteenä. ”Wahlroos-ajattelu” koetaan syvän epäoikeudenmukaiseksi, koska näkyvä, ensimmäisenä mieleen tuleva osa näistä toimenpiteistä näyttää antavan vain hyväosaisille ja kurjistavan heikommassa asemassa olevia. Wahlroosin mielestä tämä on harhaa, ja Suomessa kansanhuvia on ampua lypsäviä lehmiä. Ei väliä, vaikka suomalainen ajattelu kurjistaisi kaikkea ja on kaikkien vahingoksi – pääasia on se, että kaikilla on tasaisesti yhtä kurjaa.
Wahroosin mukaan muissa Pohjoismaissa, esim. Ruotsissa ”lypsävien lehmien ampumisesta” luovuttiin 90-luvulla, mikä on koitunut koko maan talouden eduksi.
Osittain saman suuntaista ajatuksia oli Vesa Puttosella, joskin huomattavasti maltillisempia. Ikävä kyllä videon otsikointi lupasi hiukan liikaa. Ratkaisuja oli aika niukasti.
https://www.youtube.com/watch?v=0r_YW9V0xAA&t=2822s
Ilmoita asiaton viesti
—
Katsoin myös ohjelman; ”Wahlroos-ajattelun” olisi suonut antavan enemmän ”villoja”…
Wahlroosia kuunnellessani tuli mieleeni se, että hän kuuluu eliittiin. Ja jos katsoitte viimeistä Perjantai-ohjelmaa siitä, kuka kuuluu eliittiin ja eliitin roolista (työelämäprofessori Sami Sykkö, eliittiä myös?) niin Sykköä vapaasti lainaten, eliitti ei puhu rahasta vaan tekee sitä mitä rakastaa ja haluaa ja heillä on niitä kaipaamiamme i d e o i t a (ts. ”villoja”).
Wahlroosilta olisi nimenomaan kaivannut ideoita, miten Suomi saadaan nousuun ja ilman, että uhraamme metsäteollisuudelle metsämme.
Metsiemme hiilinielun alenema ei ole niin kauan ”väliaikaista” kun me sallimme maankäyttösektorin (maakuntakaavoitus, rakentaminen) ja esim. tuulimyllypuistojen laajojen yhteysreittien pirstaloida Suomen metsäisen maaston siten, että näillä pieniksi pirstoutuneilla metsäalueilla eivät voi enää uhanalaiset ja vaarantuneet lajit luontaisesti lisääntyä.
Jyväskyläkin, jonka pitäisi esimerkillisesti suojella liito-oravia, rakentaa niille ”hyppypuita”, jotta liito-oravat voisivat oman luontaisen elinpiirinsä sisällä liikkua, kun luonnon omat luontaiset metsäiset reitit ja -yhteydet puuttuvat.
”Jyväskylässä liito-oravat saavat risteystyömaalle omat kiertotiet” (25.6.2020)
– – ”Liito-oravat liikkuvat Hippoksen ja Sairaalanmäen välillä esimerkiksi etsiessään ruokaa tai parittelukumppania.” – –
Rakennetaanko me kaikille tuulimyllyalueille tuhansittain näitä liito-oravien hyppypuita, vain miten asia aiotaan hoitaa? Onko niitä i d e o i t a ?..
Sorry, hieman poikkesin blogin varsinaisesta aiheesta 😉
Ilmoita asiaton viesti
”Wahlroosilta olisi nimenomaan kaivannut ideoita, miten Suomi saadaan nousuun ja ilman, että uhraamme metsäteollisuudelle metsämme.”
Minusta strategia-tasolla näitä ideoita ja vastauksia tuli. Pitäisikö sinun katsoa Areenasta setti uudestaan?
Ilmoita asiaton viesti
–
Harri, onko i d e a esim. se, että ”Venäläisen puun tuontia korvataan mm. ruotsalaisella puulla”?
Ilmoita asiaton viesti
–
Harri, onko tässä i d e a a ?
”UPM rakensi historiansa suurimman tehtaan, jonka tuottama sellu täyttää 500-metriset junat 4–6 kertaa joka päivä – T&T tutustui 3,47 miljardin jättihankkeeseen Uruguayssa
(Pekka Numminen 23.3.2023)
”UPM:n historian suurin investointi, Paso de los Torosin sellutehdas ja siihen liittyvät infrahankkeet otetaan käyttöön lähipäivinä.” – –
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/upm-rakensi-historiansa-suurimman-tehtaan-jonka-tuottama-sellu-tayttaa-500-metriset-junat-46-kertaa-joka-paiva-tt-tutustui-3-47-miljardin-jattihankkeeseen-uruguayssa/52b10656-503e-4eb6-8318-d156901d25a0
Onko i d e a a siinä, että omat metsähakkuut voidaan rajoittaa (väliaikaisesti?), mutta riistetään puuta Ruotsista ja muualla?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä riistämistä siinä on, että ostetaan markkinahintaan?
Uruguayn selluhankkeen idea on käyttää puulajeja, jotka kasvavat nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. ”Suomen kasvihuone
kaasupäästöt
1990–2020”
s. 108:
”CRF4 Maankäyttö, maankäytön muutokset
ja metsätalous -sektori
Sektorista ei ole julkaistu alueellisia tietoja.”
https://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkaisuluettelo/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf
—
– – ”LULUCF eli maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous -sektori oli ensimmäisen kerran nettopäästölähde, 2,1 miljoonaa tonnia CO₂-ekv., eli sektorin päästöt ylittivät eri varastoihin vuoden aikana sitoutuneen hiilen määrän. Sektorin päästöt ylittivät metsämaa-maankäyttöluokan −6,7 miljoonan tonnin CO₂-ekv. ja puutuotevaraston −3,1 miljoonan CO₂-tonnin nettonielun. Sektorin muuttumiseen nettonielusta nettopäästölähteeksi vaikuttivat korkealla tasolla toteutuneet hakkuut ja valtakunnan metsien inventoinnissa havaitun puuston kasvun laskevan trendin huomiointi laskennassa. Puuston kasvun vaikutus ja pinta-alatiedot päivitetään seuraavissa julkistuksissa inventaarion aiempien vuosien tuloksiin takautuvasti, minkä vuoksi myös aiempien vuosien nielut ja päästöt tulevat muuttumaan” – – [tummennus oma]
https://www.stat.fi/julkaisu/cktlcpwag38sg0c5561iqop0y
Ilmoita asiaton viesti
—
Tommi, kirjoitat, että ”Mitä riistämistä siinä on, että ostetaan markkinahintaan?”
Ollikaista lainaten: – – ”Kustannukset huonosta ilmastopolitiikasta maksaa aina lopulta joku, mutta maankäyttösektorin muuttuminen hiilinielusta päästölähteeksi tekee tämän seikan nyt yhä konkreettisemmaksi. Jos Suomi ei saa tilannetta korjattua ja hiilinielujaan taas kasvuun, se voi joutua hankkimaan EU:n tavoitteiden saavuttamiseksi päästöoikeuksia muilta EU-mailta tai leikkaamaan päästöjä taakanjakosektorilta suunniteltua enemmän.
– Tuon maksavat sitten veronmaksajat. Että tässähän on sitten tulonsiirto toimijoiden kesken veronmaksajilta metsäsektorille, että se varmasti herättää myös yhteiskunnallista keskustelua.” – –
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/markku-ollikainen-ilmastolaskun-maksaa-joko-metsateollisuus-kuluttajat-tai-veronmaksajat-hallituksen-pitaisi-saada-uusia-paatoksia-aikaan-jo-syksylla/
—
(Tämän oli tarkoitus tulla Tommin kirjoituksen alle.)
Ilmoita asiaton viesti
Ollikaista ei pidä lainata. Asiasta menee uskottavuus.
Ilmoita asiaton viesti
Kun sitouduttu hiilivelvoitteisiin, ja metsiä käytetään,… tuotto otetaan viimein enemmän tavan kansalaisilta, EUn toimesta.
Siten metsäpolitiikka ei ole vain sen tuotantopuolen asioihin kuuluvaa.
Muuten hiilihommista kerrottu ristiriitaisestikin, ja niiden merkityksestä ajatellaan eri tavoin.
Jokin aika sitten oli uutinen, jossa jenkit fossilisten perässä, hakevat hiilidioksidia maan uumenista, ja koska on tosi puhdasta, käy edullisemmaksi.
Entä jos hiilen käyttö ilmasta lisääntyy, ja nämä on taas sitä vekslausta, mitä soitten raivaamisessa, ja uudistamisessa tehty, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, ”vekslausta” hyvinkin. Ks. edellä oleva kommenttini.
Ilmoita asiaton viesti
Perusteiltaan on näin, jos olisi toisin, olisi viimeisen 15 vuoden aikana tänne tullut satoja yrityksiä ja meidän omat työttömät olisi pantu töihin, lopettamalla sänkyynsyöttäminen jne.
Oheinen striimi EI ole Suomea kiinnostanut, vaikka koko klusteri pannaan uuteen uskoon ja min 100 vuoden työllisyys on plakkarissa, mutta onhan Hanoi, siellä on ymmärretty, syväymmärretty, mistä onkaan kysymys.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin että Nalle on tuossa hyvinkin oikeassa. Tuloerojen on annettava kasvaa Suomessa reippaasti, tasaaminen nyt ei vaan tuota yhtään mitään. Mielestäni hyvin toimiva tapa olisi, varsinkin kasvavilla yrityksillä jakaa, tietysti investoinnit ottaen huomioon, rahallisten bonusten sijaan, antaa ne bonukset firman osakkeina. Tällä saadaan sitoututettua tekijät kehittämään tulosta. Itte vaan odottelen yksinyrittäjän (loisteliaita) eläkepäiviä palmun alla…..
Ilmoita asiaton viesti
Veronalennukset tulee kohdistaa kaikkein tuottavimpiin (Wahroosin kielessä = parhaiten ansaitseviin) henkilöiden ja yrityksiin. Näin veronalennukset hyödyttäisivät parhaiten koko taloutta ja koituvat koko kansantalouden, kaikkien kansalaisten hyväksi.
————————————
Millä tavalla ne koituvat yhteiseksi hyväksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tuottavuuden lisäyksenä.
Wahlrosin logiikka menee näin (peruskoulun lyhyt oppimäärä):
Premissi 1: Tulot (yksilö) ja liikevoitto (yritys) korreloi tuottavuuteen: mitä korkeampi tulo/voitto, sitä korkeampi tuottavuus.
Tuottavuus = tuotos per 1 panosyksikkö
Premissi 2: Verojen alentaminen lisää insentiiviä käyttää enemmän panoksia, esim. työpanos
Premissi 3: Tuottavuus kasvaa suhteessa nopeammin kuin käytetty veropanos.
Johtopäätös: verojen alentaminen suurissa tulo/liikevoitto -segmenteissä lisää tehokkaimmin tuottavuutta suhteessa käytettyyn lisäpanokseen.
(En ota kantaa tässä ovatko Wahlroosin premissit paikkansa pitäviä, tai onko huomiotava myös sellaiset tekijät kuten solidaarisuus, yhteiskuntarauha jne.).
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä tuotamme mistä puhumme”
Mikäli näin, niin pääasiallisesti paskaa tuotetaan 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Se taisi ollakin blogin (Wahlroosin) viesti – ja että suomalaisen ajattelun, sitä kautta päätöksenteon vääristymät kovettavat tämän ummetukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten ymmärsin viestisi ihan oikein.
Ilmoita asiaton viesti