Sodan kuva: 7 lasta silpoutui lennokki-iskussa

Tämän lauantain vaikuttava uutinen: tv-ruutuun ilmestyy Kenraali Frank McKenzie kasvot USA:n Lähi-idän päämajasta.  Puhuva pää kertoo Yhdysvaltain oman tutkimuksen vahvistaneen, että Afganistanissa Kabulissa 29. elokuuta tehty lennokki-isku tappoi 10 siviiliä, joukossa 7 lasta.

Yhtään Isis-K taistelijaa ei iskussa surmattu Auto, johon ohjus kohdistettiin, ei kuljettanut räjähteitä.

Kenraali McKenzie kertoo tämän viestin ilmeettömänä, lähikuvassa. Ainakaan tv-uutisten leikkaama klippi ei sisällä kenraalin anteeksipyyntöä Aimal Ahmadille jonka kaksivuotias tytär kuoli räjähdyksessä useiden muiden sukulaisten tavoin. Lennokki-isku osui Ahmadin veljen autoon, jonka veli, Ezmarai Ahmadi, oli juuri parkkeerannut.

Videoanalyysin mukaan avustusjärjestölle työskennellyt Ahmadi oli lastannut autoonsa tietokoneen ja vesikanistereita. Yhdysvaltojen armeija ei tiennyt kohteensa henkilöllisyyttä ennen iskua, mutta oletti hänen liittyvän Isisiin.

Etälaukaistu lennokki-isku tehtiin juuri ennen kuin Yhdysvallat päätti 20-vuotisen sotilaallisen läsnäolonsa Afganistanissa. Alunperin Pentagonin ilmoitti, että  iskulla keskeytettiin onnistuneesti Isisin terrori-iskun suunnittelu.

Kun kuuntelen kenraalin ilmoitusta mieleeni nousee peräkkäin kolme asiaa: ensin valtava liikutus ja suru; viha sotaa ja sotateknologiaa kohtaan; takauma Itä-Ukrainan ilmatilassa vuonna 2014 buk-ohjuksella alas ammutusta lento MH17:sta jossa kuoli 298 siviiliä – ja jota murhatyötä Venäjä ei ole vieläkään tunnustanut.

+2
Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu