Talousasiantuntijat varoittavat uudistusten hitaudesta
Yle (!) nosti poikkeuksellisesti lauantain pääuutisten jutussaan esiin kolmen ekonomistin näkemykset – median valtavirrasta poikkeavan äänen – , jossa nämä varoittivat liian hitaista talouden rakenteiden uudistamisesta.
”Olemme Suomessa pohjoismaisessa – saati anglosaksisessa – vertailussa politiikassamme sosialistisesti ajattelevia, silloinkin kun kuvittelemme tekevämme oikeistolaista politiikkaa”, toteaa Evan Emilia Kullas.
Suomi on jäänyt rakenteellisissa uudistuksissa, esim. koskien työelämää, jälkeen muita Pohjoismaita, meillä puheissa kaikuu 80-luvun ”sosialistinen klangi”, vaikka paluuta tuon ajan järjestelmään ei kerta kaikkiaan tulevina vuosina ole.
Suomi ei ole tällä hetkellä valmis vastaanottamaan niitä haasteita jotka ovat edessämme.
”Tilanne pahenee selvästi tämän vuosikymmenen loppuun tultaessa mikäli nyt ei pontevasti tartuta toimeen”, toteaa Helsingin yliopiston makrotalouden professori Niku Määttänen. Mm. erittäin epäedullinen väestörakenteemme edellyttää aivan toisenlaista politiikkaa kuin mitä menneinä vuosikymmeninä on totuttu näkemään.
ETLAn Aki Kangasharju hämmästelee sitä, että Orpon hallituksen suunniteltua talouden sopeuttamista pidetään oikeistolaisena.
Jos näinkin maltillisiin työelämän uudistuksiin ay-liike reagoi neliraajajarrutuksella, tulevat vuodet voivat olla Suomelle erittäin vaikeita, arvioi Kangasharju.
Keskiluokan köyhtyminen voisi piristää kansantaloutta, kun nythän Suomessa on varsin laaja keskiluokka. Suhteellisen vauraan ja laajan keskiluokan takia hintataso säilyy Suomessa korkeana ja se ei ole pieneläkeläisen kannalta hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea nähdä logiikkaa kulutuksen vähenemisen ja talouden piristymisen välillä. Toki yleinen kurjistuminen voi ajatusleikkinä piristää tällä hetkellä vähän kuluttavien mieliä, mutta elävässä elämässä tämä yleinen kurjistuminen vaikuttaisi ennen kaikkea heikoimmassa asemassa oleviin, mm. terveydenhuollon, sosiaalipalvelujen ja tukien alasajon seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut aina ennen elämässäni keskiluokan taloudellisen vaurauden puolesta, mutta enää en ole varma onko se aivan hyvä juttu. Toki työnteon pitäisi olla aina taloudellisesti kannattavaa ja palkalla kuuluu saavuttaa parempi elintaso kuin sosiaaliturvan varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnan terveyden huollon alasajo on ollut täydessä vauhdissa jo useita vuosia, ja jatkuu jos mitään alas ajettavaa enää on.
Luin jostain että kun yksin asuvia vanhuksia kuolla kupsahtelee ne tunnistaa helposti hajusta kun ne alkaa mätänemään.
Että silleen.
Ilmoita asiaton viesti
Jarrutuksessa on mukana myös Suomen vihervasemmistomedia YLE: n johdolla.
Joku vuosi takaperin opposition Rinteen SDP ja taustalla jarrujohto SAK marssittivat Sipilän hallituksen aikanana Senaatintorille muka mölyävien uudistuksia vastustavien joukokokouksen maakunnista, jonka ihmisten määrän mm. YLE valehteli kirkkain silmin yli 10.000 ihmiseksi.
Senaatintori on n. 5.000 m2 kokoinen ja kovin harvassa tämän mölinälauman edustajat torilla keskenään seisoskelivat. Ei ainakaan 2 kpl / m2.
Ilmoita asiaton viesti
Rehellisyyden nimessä on todettava, että sellaista hallitusta ei ole ”kehdossa keinunut”, joka uskaltaisi aidosti puuttua tähän jatkuvaan velkaantumiseen rakenteellisista uudistuksista nyt puhumattakaan. Siihen liittyen nykyinenkin hallitusohjelma on puhdasta kosmetiikkaa.
”Tilastokeskuksen mukaan julkisyhteisöjen EDP-velka eli nimellishintainen sulautettu bruttovelka oli vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen lopussa 197,9 miljardia euroa ja kasvoi neljänneksen aikana 2,1 miljardia euroa. Suhteessa bruttokansantuotteeseen julkisyhteisöjen velka oli 72,6 %. Vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna julkisyhteisöjen velka on kasvanut 12,6 miljardia euroa.”
EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan EDP-velka ei saisi olla yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Meillä tämä menee jo kirkkaasti yli sen.
https://www.stat.fi/julkaisu/cl8n4eqdv3xg30cvzefv2isc8
Ilmoita asiaton viesti
PTT:n tuoreen ennusteen mukaan julkisen talouden alijäämä kasvaa ensi vuonna ja seuraavana.
https://www.ptt.fi/ennusteet/kansantalous-syksy-2023/#kts237
Ilmoita asiaton viesti
Vajeen määrä on runsaasti aliarvioitu koska se perustuu arvioon ettei lisää virheitä tehtäisi (esim yleislakko) ja ettei jo tehtyjen virheiden seurausten kustannukset kasvaisi.
Tosiasiassa meihin kohdistuu esim. maahanmuuttoa kaiken aikaa eikä kaikki tähän mennessä tapahtuneen maahanmuuton haitat ole vielä materialisoituneet.
Kaiken lisäksi puhutaan vajeesta hyvänä aikana. Kun ajat menevät huonommiksi, vajeen määrä kasvaa.
Kun velkaantumisvauhtia yritetään hidastaa, se johtaa hidastumisen asseleraatioon, hidastuu vielä enemmän.
Suurena syyllisenä nykytilanteeseen pidän Helsinkiä sillä Helsinki on kuumentanut rakennusalaa omilla idioottihankkeillaan ja samalla velkaantunut myös itse. Valtionvelan suhteen pitäisikin pitää mielessä myös muun julkisen talouden velka.
Pitää oikein onnitella vasemmistoa, osasivatkin hypätä pois vastuusta kun rattaat alkaa kaatua. Sivusta voi sitten ilkkua kun homma menee persiilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä on jo tarkistettu ja laskettu, että leikkaukset kohdistuvat pahiten heikompiin ja samalla työmatkat vaikeutuvat, kun tulee enemmän kustannuksia eli keikkatyöt sun muut ei kannata, eikä myöskään osa-aikaisten kannata ryhtyä auttamaan näitä sairaita ihmisiä vaikka ottaisi monta eri työnantajia (sairaita).
Kannattaa myös katsoa, että mikä on se valtionvelan todellinen tilanne on ja se selviää tässä seuraavissa kuvaajissa:
https://twitter.com/koponenhilden/status/1616145246735462405
Nykyinen hallitus on sumuttanut äänestäjiä velkapelottelulla. Kangasharjua ei kannata kuunnella, kun sanoo ettei palkalla tarvitse tulla toimeen.
Ilmoita asiaton viesti