Terveyspalvelut ovat romahtaneet – tulevalla hallituksella suuri työ korjata edeltäjänsä laiminlyönnit

Otsikon viestiä on toistettu viime vuosina kyllästymiseen asti, mutta on hyvä kerrata mihin tilaan Marin-keskusta -hallitus
sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen jätti.   Jotta osaamme asettaa ”kellomme” uuden hallituksen aloittaessa oikeaan lähtöpisteeseen
seurataksemme sitten uuden hallituksen aikaansaannoksia tulevina kuukausina ja vuosina.

Jos terveyskeskukseen oli esim. vuonna 2018 haastavaa saada kiireettömiä aikoja varattua pääkaupunkiseudulla, keväällä 2023 se on melkein mahdotonta.

Vielä 2018 kuitenkin esim. Espoossa hammashoidon ajanvaraus toimi verkossa, potilas näki milloin hän saattoi varata ajan joko hammashygienistille tai hammaslääkärille, ja varata itselleen sopivan ajan verkosta.  Vuonna 2023 on tältä osin siirrytty ajassa vuosia taaksepäin, nettiajassa kivikauteen: nettiajanvaraus on poistettu käytöstä, koska aikoja ei yksinkertaisesti ole tarjota muuta kuin viikon päähän varaamisajasta, ja käytännössä kaikki ajat ovat aina varattuja.  Pitemmälle kuin viikoksi varauksia ei kuulemma voi tehdä.

Syyksi ainakin Espoo ilmoittaa lääkäripulan.  Kuvaavaa on, että mitään selitystä Espoon terveydenhuollosta vastaavat eivät etukäteen ole antaneet, vaan teoriassa ajanvaraus netissä ”toimii”, mutta käytännössä aikoja ei ole tarjolla.  Kymmenet tuhannet ihmiset siis turhaan naputtelevat tietokoneitaan ja ihmettelevät, kun koskaan mitään aikoja ei ole vapaana.  Vasta erikseen kysyessä asian oikea laita selviää, sekin takeltelevin selityksin.

Yleislääkäri-erikoislääkäri-erikoissairaanhoito -ketju toimii yhtä huonosti.  Potilaan tulee olla kuoleman kielissä ennen kuin apua voi odottaa.  Juhlapuheet ennakoivasta terveydenhoidosta jälkikäteisen sairaanhoidon sijaan on nyt pantu hyllylle.  Ennakointiin kuulemma ei ole varaa.  Hoidetaan vain akuutteja tapauksia, se minkä ehditään.

Kärsijöinä ovat kuntalaiset –  kansalaiset, joka haluaisivat edistää ennakoivasti terveyttään hoidattamalla vaivansa vielä kun ne eivät ole eskaloituneet vakaviksi.  Mutta Suomen terveydenhoitojärjestelmä ainakaan isoissa etelän kunnissa ei anna tähän juuri mahdollisuuksia.
Ainoa keino saada nopeasti terveyspalveluja on käyttää vasemmiston erityisin inhon kohteena olevia yksityisen sektorin palveluja.  Tämä on kallista eikä kaikille lainkaan mahdollista.  Se siitä vasemmiston tasa-arvo -politiikasta.

Terveydenhoidossa vasemmisto-keskusta on halunnut sulkea silmät tasa-arvolta.  Rahaa Marinin hallitus kyllä syyti huonosti talouttaan hoitaviin maakunnan kuntiin, mutta etelän isot kaupungit,  joissa suurin osa väestöstä asuu,  jätettiin maksumiehen ja naisen rooleihin.

Tuoreimmassa Länsiväylässä 19.4.2023 on kirjoitus, yksi tapauskertomus kymmenistä tuhansista, joka osaltaan kertoo Marinin hallituksen soteuudistuksen perinnöstä.

Keskustan juhli 2018 päästessään mälläämään miljardeilla itselleen mieluisan maakunta-hallintohimmelin.  Kiimaa vaalitappiosta huolimatta tuolloin riitti.  Terveydenhuollon käytännön palveluihin ei kuitenkaan rahaa riittänyt, siis lääkäreiden ja hoitajin palkkaamiseen, terveyskeskusten kehittämiseen.

Miljardeilla saatiin aikaan uusi alueellinen hallintoporras, jossa istuu kallispalkkaisia virkamiehiä, ja palkkaharmonisoinnilla suuria palkankorotuksia saaneita. Keskusta on nyt vaalien jälkeen kertonut ”kuuntelevansa kansan ääntä” ja jäävänsä oppositioon.  Voiko olla tekopyhempää ja riettaampaa puhetta?

Keskusta selittää, että ”ensin tarvitaan uusi hallinto jotta palvelut voidaan uudestaan organisoida”.   Keskustan filosofialla siis, kun talo on tulessa, välittömien pelastustoimien sijaan panostetaan lähialueen tiestön rakentamiseen, jotta paloautot 5 vuoden kulutta pääsevät paremmin paikalle.   Tämä on kepun logiikkaa.

Tulevan uuden hallituksen on ensi sijassa selvitettävä, kuinka laaja remontti – ei ainoastaan korjaussarja – tarvitaan, jotta edes perusterveydenhoito lyhyellä aikavälillä voidaan turvata.   Totta kai SDP ja keskusta kilvan pyrkivät perustuslakiin ja muuhun lainsäädäntöön vedoten torppaamaan uudistussuunnitelmat, kuten SDP Kiurun johdolla Sipilän hallituksen aikaan teki.
Koko hommaa ei voitane laittaa uusiksi, mutta pelkkää korjaussarja ei riitä.

Muistanette vielä SDP:n ja muun vasemmiston Sipilän hallituksen aikaan kehittämän uuden kirosanan.  Se oli ”valinnanvapaus”.   Kokoomusta syytetiin siitä, että se koettaa edistää terveyspalvelujen parempaa resurssointia ja saatavuutta kansalaisille kehittämällä rinnakkain julkisen ja yksityisen sektorin palveluja, ja potilaan vapautta valita omaan tilanteeseensa sopiva palvelun tarjoaja.  Voi kuinka tuota valinnanvapautta nyt kaivattaisiin, kun Marinin hallitus vei viimeisetkin Kela-korvaus-siemenperunat ja kurjisti entisestään kansalaisten mahdollisuutta kattaa terveyskulujaan.  ”Mene julkiselle”, sanoo vasemmisto.  Joopa – ehkä ensi vuodeksi voisi saada ajan, jalka tosin taitaa mennä kuolioon sinä aikana, mutta onhan meillä maakuntahallinto.

Tästä pisteestä siis lähdetään – ajastetaan kellot – ”nyt” kun uusi hallitus ryhmittyy ensimmäiseen istuntoonsa.
Toivottavasti mahdollisimman pian, töitä on paljon.   Rohkeutta – älkää jääkö näpertelemään, vaan ottakaa jo valmiiksi isot työkalut käyttöön.

Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu