Vasemmiston budjetti”neuvottelut”: jippii me tuhlataan!

Keskustan Kurvinen tepasteli tänään rehvakkaan voitonriemuisena budjettiriihen tauolla – kuulemma Suomen Akatemian rahoituksen leikkaus, se harva säästö jonka Marinin hallitus on koko toimikaudellaan saanut aikaiseksi, ilmeisimmin perutaan.

Voi voi.

Tiederahoituksesta, saisi mielestäni leikata, mutta samalla sitä tulisi voimakkaasti uudelleen suunnata.

Säästöä  saataisiin vetämällä punakynällä yli Suomen Akatemian myöntämiä rahoja hankkeisiin kuten   lähes 440 000 euron rahoitus tutkimushankkeelle ”Afroeurooppalaisen liikkuvuuden poetiikka ranskankielisessä afrikkalaisessa kirjallisuudessa”  (tämä ei ole vitsi vaan todellinen Akatemian rahoittama hanke).

Ideologiset nollarunoilut voisi halukkaat tehdä omilla rahoillaan – sen sijaan mm. ICT, materiaalitalous, kemian perustutkimus, biotieteet tarvitsevat nämä rahat.

Yleensä hallituksen budjettiriihessä keskitytään tasapainottamaan valtion tulo- ja menoarviota.

Tämä ei koske Marinin viher-puna-kepulaisia: sankari tässä porukassa on se, joka saa rahaa palamaan eniten – jäljet voikin sitten korjata jokin tuleva hallitus, jota sitten aikanaan on metka joukolla kurmuuttaa kansan vihollisena, hyvinvointivaltion alasajajana.

Vaikka sylttytehdas onkin tässä ja nyt.

Palkkaa eri tahoille voidaan kilvan nyt luvata lisää.  Oikeisiin työllisyystoimiin sen sijaan ei viitsitä vieläkään tarttua – sehän vaatisi ihan oikeasti ponnisteluja viisikolta. Pitäisi jättää kiva seikkailu eväskoreineen väliin. Ei ei.

On palkitsevampaa puhua yleviä ympäristötoimista kuin ponnistella budjetin ikävien numeroiden, tilastojen ja niiden takaa avautuvan reaalimaailman kanssa.

Häkkänen lausui osuvasti hallituksen touhuilusta: alokkaan asento on niin huono, että se ei enää parane korjaamalla – parempi tehdä aivan uusi.

 

+14
Harri Erämetsä
Espoo

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto)
Data /
Viestintä/
Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu