Viinanjuonti ja tupakanpoltto

Tiina Arlin, joka ilmoittautuu omassa profiilikuvauksessaan
”yksinelävien, hajusteyliherkkien, sairaiden ja pienituloisten” puolustajaksi, tuoreessa US blogissaan esittää tupakoinnin täyskieltoa kerrostaloissa.

Itse koetin suhteuttaa passiivisen parveke- ja muiden tuppakkahaittojen/hajujen kulkeutumisen haitat kontekstiin vertaamalla passiivista tupakointia passiiviseen viinanjuontiin.   ”Passiivinen viinanjuonti” – siis toisten viinanjuonnin haitat sinulle.

Kannanottoni ei kuitenkaan kelvannut Tiina Arlinille, joka poisti kommenttini omasta blogistaan (!). Annan seuraavassa lukijoille tilaisuuden arvioida viestiäni.

Kumpi on suurempi haitta sekä yksilön että koko yhteiskunnan näkökulmasta, tupakka vai viinanjuonti?  Kummatkin ovat haitallisia, mutta tupakoitsijoita on laitettu tällä vuosituhannella kuriin kovan lainsäädännön ja valvonnan kautta.  Miksi ei alkoholin väärinkäyttöä?  Onko niin, että raukkamaiset päättäjät ja terveysviranomaiset eivät uskalla tarttua todella vaativiin haasteisiin, vaan alkoholihaittoja kaikissa muodoissaan – terveyshaittoja, perhe- ja sosiaaliongelmia, työpoissaoloja, ennenaikaisia työ- ja sairauseläkkeitä, rikollisuutta – katsotaan läpi sormien, koska ”ne kuuluvat yhteiskuntaan”?

Poliisin julkistamassa tilastossa eniten virkavaltaa työlistävä tehtävätyyppi ovat kotikäynnit, sisältäen perhe- ja läheisväkivallan ja muun häiriköinnin aiheuttamat hälytykset.   Useimmissa tapauksissa alkoholi on merkittävässä osassa häiriköinnin taustalla.  Poliisi tekee tänä vuonna reilusti yli 90 000 kotikäyntiä, oheinen graafi vuoden 2020 osalta on päivitetty marraskuun lopussa, joten tuo 90 000 raja menee reilusti rikki joulunpyhien häiriköintien tultua kirjatuksi tilastoihin.  Graafista käy ilmi, että kotijuopottelun poliisia kuormittava vaikutus on lisääntynyt huomattavasti.

Samaan aikaan kun Kallen uuden polkupyörän varkausilmoituksella poliisi pyyhkii takapuoltaan, niukat poliisi- ja sosiaalityöntekijäresurssit ovat kiinni Repen ja Maijan pämppäämisen lieveilmiöiden selvittelyssä.

Kun tilaat sairaskohtauksen seurauksena ambulanssin, lasku kuljetuksesta seuraa perässä tilaajalle – mutta kun poliisi joutuu käymään, usein jatkuvasti saman perheen huonoa käytöstä hillitsemässä, lasku menee veronmaksajille kollektiivisesti.  Kuulostaako reilulta?  Sairaat maksavat itse, juoppojen laskut hoitaa veronmaksaja.   Samaan osoitteeseen eli veronmaksajalle lasku menee myös perheen isännän Repen katkaisuhoidosta ja maksansiirrosta.  Revi siitä.

 

Harri Erämetsä

Valtiot. tri (HY /Aalto-yliopisto) Data / Viestintä/ Markkinointi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu