Lisää maahanmuuttoa ja innovatiivista koulutusta

Jälleen kerran elämme jatkuvassa olotilassa, jossa jotain ratkaisevaa ollaan tekemässä tulevaisuudellemme. Hallituksemme, tällä kertaa viherpunamulta, on seuraamassa ja ohjailemassa elämäämme Sauronin tornissaan ja puntaroi, mihin sitä ollaan menossa.

Hallitus on määritellyt yhdeksi taloutemme perustaksi työllistymisasteen hyvän kehityksen jatkumisen ja nousemisen aina 75 %:iin asti tämän hallituskauden aikana. Haasteena on maailmantalouden hiipumisen merkit, joten hyvät keinot ovat kultaakin kalliimpia, ja Juha Sipilää mukaillen ne helpot keinot on nyt käytetty, joten hankalampaa on luvassa.

Ensimmäisenä mieleen maamme työllisyyden pelastamisessa tulee väestön vanheneminen ja siitä aiheutuvat taloudelliset rasitteet. Tämä on realiteetti ja fakta, joten vanhenevaa väestöä tulee ehdottomasti ottaa paremmin mukaan työmarkkinoille. 50+ -ikäisten saaminen pois työttömyydestä on yhä vaan tärkeämpää. Edelleenkin meitä vaivaa vanhenevan väestön syrjintä työelämässä, tosin siihen ollaan jo keksimässä keinoja, mm. Helsingin kaupungin anonyymin työnhaun kokeilussa. Toivottavasti se lisää sekä ikäihmisten että ammattitaitoisten ulkomaalaistaustaisten ihmisten rekrytointeja. Viisikymmentävuotiaalla on vielä paljon työvuosia edessään, ja kokemusta vaikka muille jakaa. Heidän työtehtäviensä suuntaaminen niin, että he pystyisivät auttamaan suomalaisia työyhteisöjä mahdollisimman täysipainoisesti, on merkittävä lisä maamme työllisyyteen. Puhumme vähintään useista tuhansista työllisistä.

Toinen keino on hallitun maahanmuuton lisääminen. Se on pitkällä aikavälillä yksi merkittävimmistä keinoista saada maahan lisää työvoimaa. Alussa se lisää ongelmia ihan varmasti, vaikka sitä pyrittäisiinkin hallitsemaan mahdollisimman hyvin, jotta ns. epäkelpoa porukkaa tulisi mahdollisimman vähän. Ongelmien hillitsemiseksi vain pitää vallanpitäjien, lähinnä sisäministeriön löytää keinot. Viimeistään toinen sukupolvi kotoutuu maahan hyvin, joten ongelmat vähenevät sitä kautta, kun he pääsevät Suomen koulutus- ja työllistämisjärjestelmään piiriin täysmääräisesti. Tärkeintä olisi saada tänne nimenomaan perheitä, ei niinkään yksinäisiä nuoria miehiä. Perussuomalaiset puhuvat aktiivisesti haitallisen maahanmuuton kieltämisestä kokonaan. Se herättää monentasoisia ajatuksia ihmisissä, varsinkin heidän tapansa tuoda sanomaansa esille. On mielestäni kuitenkin hyvä, että he pitävät asiasta meteliä, koska ilman sitä maahanmuutosta saatettaisiin tehdä liian helppoa. Ulkomaalaistaustaisten merkitys Suomen työllistymiskehitykseen tulee varsinkin pitkällä aikavälillä olemaan merkittävä. Vaikka en tilastoihin kovin innokkaasti otakaan kantaa, niin kannattaa vilkaista Ruotsin työllisyystilastoja, joissa maahanmuuton merkitys maan työllisyyteen on ilmiselvästi positiivinen, ja muuttuu koko ajan positiivisemmaksi, mitä paremmin maahanmuuttajat integroituvat. Joillakin maahanmuuttaja-alueilla on vakavia ongelmia rikollisuuden yms. asioiden kanssa, mutta johtuvatko ne nimenomaan siitä, että ne ovat maahanmuuttaja-alueita? Siitäpä sitä sopii sapeleita kalistella.

Mikä oikeasti on haitallista maahanmuuttoa? Siihen en oikeasti tiedä yksiselitteistä vastausta. On vain olemassa maahanmuuttoa, ja heidän kotouttamistaan meidän yhteiskuntaamme. Keinot kotouttamiseen pitää vain olla sellaiset, että vahinkoja syntyy mahdollisimman vähän. Kaikki (jopa Persut) tiedämme, että ilman ulkomailta tulevaa väkeä meillä alkaa loppua täällä porukka. Se vain pitää hyväksyä. On ennustettu, että 50 vuoden päästä meidän väestömme olisi edelleen 5 – 5,5 miljoonaa, mutta esimerkiksi Ruotsissa väkeä olisi jo 13 miljoonaa (nyt n. 10 milj.) Lisäksi pitkälti jo viime vuosituhannen puolelta jatkuneen suopean maahanmuuttopolitiikan ansiosta Ruotsin väestörakenne on jo nyt, mutta tulevaisuudessa korostuneesti huomattavasti nuorempaa kuin Suomessa. Olemme siis raakasti takamatkalla, mutta meillä on hyvä mahdollisuus korjata tilannetta, ellemme sitten halua jäädä Euroopan takahikiäksi.

Kolmantena keinona yhdistäisin koulutuksen, tutkimuksen ja ilmastonmuutoksen. Pääpainon laittaisin koulutuksen ja tutkimuksen kohdentamiseen tulevaisuuden aloille, jossa ilmastonmuutoksella on suurin painoarvo. Ilmastonmuutos on vääjäämätöntä, ja ennemmin tai myöhemmin kaikki maailman maat – myös Yhdysvallat, Kiina, Brasilia ja Intia – joutuvat sen hyväksymään, viimeistään siinä vaiheessa, kun öljyvaroista ei saa enää taloudellista etua. Maallemme tulee olemaan valtava taloudellinen etu, kun olemme hereillä ja olemme mukana etujoukoissa ammattitaitoisen työvoiman turvaamana kehittämässä keinoja ja teknologiaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Mielestäni se juna, jonka avulla maapallon lämpötilan kasvu rajattaisiin 1,5 asteeseen, meni jo. Nyt meidän pitää tehdä vain kaikkemme, jotta se ei ainakaan useilla asteilla nousisi. Potentiaali ja mahdollisuudet ovat merkittävät, jos olimme eturivissä niiden joukossa, joilla on teknologia ja patentit tulevien massiivisten haittojen hillitsemiseksi tai rajaamiseksi. Ihmiskunnalla on vielä toivoa, mutta sen pelastaminen vaatii valtavasti töitä ja rahaa. Meidän osuutemme maailman ilmastosta on promillejen luokkaa. Se tosiasia ja ilmastonmuutoksen kieltäminen tai sen rinnastaminen normaaliin maapallon lämpötilan vaihteluun ovat tärkeimmät ”faktat” koko prosessin vastustajille. Pään pensaaseen pistäminen on kuitenkin lähinnä noloa ja Suomen kaltaisen valtion tulevaisuudelle todennäköisesti katastrofaalista. Meillä on kuitenkin tietotaitoa, huomattavia mahdollisuuksia tietotaidon lisäämiseen, esimerkin voimaa maailman yhtenä edistyneimmistä valtioista ja ilmastonmuutokseen myönteisesti suhtautuvan Euroopan Unionin jäsenyys. Näiden faktojen pohjalta meidän on todellinen mahdollisuus nousta johtavien maiden joukkoon tulevien ilmastohaasteiden ratkaisemisessa – ja silloin ei oltaisi enää promilleluokassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu