Keskusta saa olla tarkkana, ettei se ajaudu sinisten tielle

Ylen tänään julkistamassa mittauksessa keskustan kannatus matelee 13 prosentissa. Ydinkysymys kuuluu, kuihtuuko keskusta alle 10 prosentin lilliputiksi, vai nouseeko se vielä nykyisestä alakulostaan. Puolueen pää-äänenkannattajassa Suomenmaassa oli juttua keskustan uudesta puheenjohtajasta Katri Kulmunista, otsikkona oli ”Toivon tuoja”. Otsikko hyvin kuvaa keskustan nykytilaa. Keskusta todella tarvitsee toivon paremmasta.

Syksyn 2019 puoluekokouksen puheissa kehuttiin viime vaalikauden politiikkaa, mutta se jäi sanomatta, että politiikka johti rajuun vaalitappioon. Jos keskusta ei pysty puhumaan ongelmistaan, se on menneisyyden puolue jo tänään. Rehellinen analyysi vaalitappion syistä on tekemättä. Keskustalle riitti, että se saa jatkaa hallituksessa.

Historiallinen vaalitappio kevään eduskuntavaaleissa muutti kaiken. Keskusta ei enää ole suuri puolue. Valtaa sillä tosin on huomattavasti todellista kokoaan enemmän pääministeri Antti Rinteen hallituksessa. Keskustasta tulee mieleen perussuomalaisista irronneet siniset. Sinisillä oli todellista kokoaan enemmän ministerisalkkuja ja viimeinen mahdollisuus nauttia vallassa olosta.

Timo Soinin hillotolppa puheiden innoittamana siniset hyppäsivät ministerimersun takapenkille. Ministerinä toimiminen antaa puolueen kärkihahmoille jatkuvaa valtakunnallista julkisuutta. Kaikesta näki, että ministerimersulla on mukava ajella. Sen vuoksi siniset pitivät kiinni vallasta kuin hukkuva oljenkorresta.

Keskusta saa olla tarkkana, ettei se ajaudu sinisten tielle. Vaalituloksen perusteella keskustan ei pitäisi olla hallituksessa, mutta sinisten tavoin se valitsi vallassa roikkumisen tien. Tilanne on vaikea. Keskusta on pulassa jopa sen perinteisillä kannatusalueilla. Maaseudun äänestäjät näpäyttivät sitä viime vaaleissa. Kynnys keskustan äänestämiseen nousee aina vain korkeammaksi, jos maaseudun vuodeosastojen, terveysasemien ja vanhusten palveluasumisen yksiköiden alasajo jatkuu kaavaillulla mallilla.

Katri Kulmuni nousi keskustan puheenjohtajaksi korostamalla aluepolitiikan merkitystä. Hyvä niin, mutta pieni epäilyksen sana on paikallaan. Haastava asia on keskustan hellimä maakuntapolitiikka. Se tapahtuu maakunnan suurimman kaupungin ehdoilla ja vie maaseudun palvelut säästöleikkurin kohteeksi.

Tämä kehitys liiankin hyvin näkyy Keski-Pohjanmaalla, missä maaseudun vuodeosastopaikat, terveysasemat ja vanhusten palveluasumisyksiköt on otettu säästöjen kohteeksi. Surkuhupaisaa tässä on se, että rahapula ei ollut ongelma kun maakuntakeskukseen hankittiin kävelyrobotti, vaikka Kannuksessa jo oli sellainen.

Syntyy vaikutelma, että rahaa riittää maakunnan keskuskaupunkiin, mutta maaseudulle annetaan saattohoitoa. Tämän tyylisellä maakuntapolitiikalla keskustan alakulo vain pahenee.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu