“Painu h*ora v*ttuun” – Futisforumista on tullut turvallisuus- ja ulkopolitikan propaganda-alusta

Venäjän rikollinen hyökkäys Ukrainaan on tunnetusti mullistanut Suomen mielipideilmaston ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä. Kuitenkin sodan aiheuttaman ensijärkytyksen laannuttua keskustelu sananvapauden ja keskustelukulttuurin heikkenevästä tilasta on alkanut voimistua. 

Syyskuussa Susanna Hast ja Noora Kotilainen totesivat Helsingin Sanomien haastattelussa, että militarmismin nousu uhkaa jo suomalaista demokratiaa. Ilmari Käihkö kirjoitti tammikuussa Ylen kolumnissaan, miten tutkijoiden sananvapaus alkaa olla maassamme uhattuna, ja millaista painetta asiantuntijat kokevat totuuden puhumisen sijaan osallistua propagandan tuotantoon. Janne Ojanperä käy esseessään läpi esimerkkejä, miten Käihkön esiinnostama huoli näkyy journalistisissa julkaisuissa propagandistisiksi lipsuvina argumentointivirheinä. Viimeisimpänä Teivo Teivainen on alkanut puhumaan turvallisuuspoliittisesta joustosta demokratia-, ihmisoikeus- ja sananvapauskysymyksiin. 

Tutkijat ja asiantuntijat tarkastelevat näitä ilmiöitä virallisen julkisuuden piiristä käsin. Jos sananvapauden rajoja koetellaan Yleisradion ja Helsingin Sanomien kaltaisten vakiintuneiden mediainstituutioiden sisällä, ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikan toisinajattelijat saaneet todistaa valtavaa militarismin vyörytystä journalistisen itsesääntelyn ulkopuolisilla alustoilla. Oma kokemukseni on Futisforum2 -keskustelupalstalta, josta on tullut Ukrainan sodan myötä propagandistinen vihanlietsonnan kanava, joka nopeasti ja epäröimättä poistaa toisinajattelijoiden nimimerkit. Niin kävi minulle lauantaina 21. tammikuuta 2023.

Futisforumin kuvapalstalla on keskustelulanka, joka on otsikoitu nimellä “Putinin huoria”. Sinne käyttäjät listaavat ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä Venäjä-pakotteista keskustelua käyviä ihmisiä joukkovoimalla parjattavaksi. Kuvalangassa viestejä on 460 ja sitä on luettu 116 385 kertaa (tarkastettu 3.2.2023).  Joukossa on Johan Bäckmanin ja Janus Putkosen kaltaisia todellisia putinisteja, mutta enemmistön muodostavat tutkijat, poliitikot ja toimittajat, jotka ovat millään tavoin keinuttaneet turvallisuus- tai ulkopoliittisen keskustelun venettä esittämällä kritiikkiä vallitsevalle linjalle, Nato-jäsenyydelle tai pakotepolitiikalle. Kuvalankaan ovat päässeet esimerkiksi toimittajat Oskari Onninen ja Jenni Jeskanen, tutkijat Heikki Patomäki, Markku Kangaspuro, Syksy Räsänen, Raija-Leena Punamäki, poliitikot Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Paavo Lipponen, Esko Aho jne. Lista on pitkä, mutta kaava on selvä.

Itse en ollut juuri osallistunut turvallisuuspolitiikan keskusteluihin Futisforumilla sodan alkamisen jälkeen, ennen kuin nyt tammikuussa nimimerkki LOFIN avasi keskustelun ilmoittamalla Markus Mustajärven ja Johannes Yrttiahon “Putinin huoriksi” edellä mainittuun kuvalankaan Mustajärven jätettyä eriävän mielipiteen puolustusvaliokunnan lausuntoon Suomen NATO-jäsenyydestä. Viestissä oli kuvakaappaus Twitterketjusta, jossa Oula Silvennoinen toteaa, että vuonna 1939 sotilaallinen liittoutumattomuus ei suojannut Suomea Venäjän hyökkäykseltä.

Vastasin nimimerkki LOFIN:n viestiin, että mielestäni eriävä mielipide on asiallinen ja totesin, että jos historiaa tarkastellaan, voisi yhtä hyvin väittää, ettei sotilaallinen liittoutuminen vuonna 1941 vienyt yhtään parempaan lopputulokseen. Samassa yhteydessä totesin, että tämänkaltainen argumentointi on oikeastaan pelkkää retoriikkaa; sitä voi käyttää vahvistamaan argumentteja molempiin suuntiin. 

Sain viestiini heti monia pilkallisia ja vihamielisiä vastauksia. Esimerksiksi nimimerkki Balla kirjoittaa, että minä ja muut ryssänkätyrit ansaitsemme kuulan takaraivoomme (häntä ei tietääkseni ole estetty tai edes moitittu). Nimimerkki Ia kuitenkin pyrki keskustelemaan, ja kirjoitti ettei Suomella ollut vuonna 1941 vaihtoehtoja. Hänelle vastasin, että Suomella oli vaihtoehto olla liittoutumatta natsi-Saksan kanssa. Niin sanottu ajopuuteoria on historian valkopesua, ja se on Suomessakin hylätty jo vuosikymmeniä sitten, eikä maailman tiedeyhteisö ole hyväksynyt sitä koskaan. Samassa yhteydessä muistutin mihin julmuuksiin sotilaallinen liittoutuminen tuolloin johti. Nostin esimerkiksi Leningradin piirityksen, jota pidetään historian raaimpana, ja jossa asiantuntijoiden mukaan Suomella oli keskeinen rooli. (Tätä en keskustelussa maininnut, mutta vanha sotarikos vaikuttaa asemaamme vielä tänään. Olihan Vladimir Putinin veli yksi piirityksen yli miljoonasta uhrista.)

Lisäksi kirjoitin, että myös Natossa saatamme joutua tekemään epäinhimillisiä ja eettisesti kestämättömiä asioita. Olemmehan pelkästään Nato-option saadaksemme osallistuneet Afghanistanin sotaan. Viittasin samalla Pelastakaa lapset ry:n julkaisemaan tietoon, jonka mukaan Naton hyökkäyssodassa Afghanistaniin kuoli tai vammautui sodan viimeisen neljäntoista vuoden aikana yli 26 000 lasta.

Se oli viimeinen viestini keskustelupalstalle. Kun seuraavan kerran yritin päivittää sivua, odotti minua viesti ylläpidolta: “painu huora vittuun”. Nimimerkkini oli estetty. Futisforumin ylläpito ei ole tähän päivään mennessä vastannut kysymyksiini bannien kestosta tai perusteista. Yhtäkään Futisforumin virallista sääntöä en ole rikkonut. 

Minulla on ollut nimimerkki Futisforumilla 17 vuoden ajan. Tunnen siis hyvin sen keskustelukulttuurin, joka anonymiteetin suojissa on aina ollut räiskyvää ja ivallista. Helmikuussa 2022 kääntyi kuitenkin uusi luku palstan keskustelukulttuurissa. Tällä hetkellä palstalla vallitseva vihanlietsonta on ennennäkemätöntä. Kun ylläpito samaan aikaan poistaa keskusteluista viimeisiä ääniä, jotka rohkenevat sen myrkyllisessä ilmapiirissä nostaa esiin eriäviä mielipiteitä, tuottaa Futisforum totaalisen vääristyneen, mustavalkean ja militaristisen kuvan maailmasta.

Futisforum2 on 65 000 käyttäjällään yksi maamme suurimmista keskustelupalstoista. Sen muuttuminen propagandakanavaksi ei ole merkityksetön seikka.

Alla kuvakaappaukset viesteistäni jotka johtivat banneihin Futisforumilta. Yllä olen esittänyt niistä referaatin, johon olen lisännyt lähteitä esittämilleni väitteille.

hartiavoima
Tampere

Olen uusmanselainen elintasopakolainen Pohjois-Karjalasta. Ratikkakuski ja yhteiskuntatieteiden maisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu