Avointa ja läpinäkyvää: kokoomuksen TTIP-strategia

Ulkoministeriö järjesti tänä aamuna kuulemistilaisuuden TTIP-vapaakauppaneuvotteluista. Vasta edellisenä iltana ministeri Toivakka oli päässyt hehkuttamaan sopimusta A-studiossa, ja sama meininki jatkui Pikkuparlamentin alakerrassa.

Toivakan sanoma on, että sopimuksessa ei ole mitään pahaa, ja että siitä huolestuneet ovat vain ymmärtäneet väärin, tekevät kärpäsistä härkäsiä ja maalailevat piruja seinälle. Että lähes kokonaan salaisesta sopimuksesta keskustellaan kyllä avoimesti ja läpinäkyvästi!

A-Studiossa Toivakka väitti kirkkain silmin, että Yhdysvaltoihin syntyy työpaikkoja "näiden sopimusten" seurauksena. Yhdysvalloista katosi miljoona työpaikkaa pelkästään NAFTAn myötä. Ja TTIP, TPP, CETA tai TISA eivät ole vielä edes käytössä. Puhui ns. läpiä päähänsä.

Lähes kaikki tieto, mitä sopimusneuvotteluista saamme, on pelkkiä myyntipuheita. EU:n "avoimuuden" merkiksi julkaisema neuvottelumandaatti oli myös tällainen. Ei konkretiaa, "yhteisiä arvoja ja periaatteita" kyllä.

Mutta ei pidä unohtaa, että Toivakan ja Ulkoministeriön tehtävä on vain ajaa näitä sopimuksia, meni syteen tai saveen. Kuten kokoomus yritti ensin salaa ujuttaa, ja sitten pakkosyöttää meille ACTAn, se yrittää samaa myös CETAn ja TTIP:n kanssa.

Hallitusohjelmassa sekä TTIP että CETA ovat olleet jo kesästä 2011, Kataisen hallituksen alusta saakka, ehkä vain vähän kierrellen ja kaarrellen:

"Hallitus syventää transatlanttista yhteistyötä kahdenvälisesti ja EU:n kautta. Hallitus laatii strategian, jonka tavoitteena on tiivistää Suomen sekä Yhdysvaltain ja Kanadan kahdenvälisiä suhteita ja etsiä keinoja EU:n transatlanttisten poliittisten ja taloudellisten suhteiden kehittämiseen."

(PDF, sivulta 20)

 

Miten strategia toimii?

– Väitetään, että työpaikkoja ja investointeja tulisi ovista ja ikkunoista

Toivakka toistelee, että vapaakauppasopimukset takaavat Eurooppaan, myös Suomeen, uusia työpaikkoja, investointeja ja vientiä.

Vaikka riippumattomien arvioiden mukaan mitään näistä ei ole tulossa, varsinkaan Suomeen, ainakaan vuosikausiin. Euroopan Unionin teettämässä arviossa puhutaan vain parista miljoonasta työpaikasta, ja nekin syntyisivät todennäköisemmin Saksan tienoille – eivät Suomeen.

Vaikka aiemmat kokemukset erilaisista vapaakauppahankkeista ovat osoittaneet, että työpaikat todennäköisemmin vähenevät, kokonaisia teollisuudenaloja katoaa monesta maasta, ja luonnonvarat sekä infrastruktuuri keskittyvät yhä vahvemmin kansainvälisen suurpääoman omistukseen.

– Pelotellaan "syrjään jäämisellä"

Absurdeinta ikinä on kysyä "entä jos Yhdysvallat solmiikin tämän Kiinan kanssa?" – eikö meidänkin kannattaisi solmia sopimuksia Kiinan kanssa? Ai niin, onhan meillä jo niitä. Ja kauppa käy, vaikkakin aika yksisuuntaisesti.

– "Tämähän on jo hyväksytty, joten täytyy…"

Toivakan mukaan, koska EU on antanut neuvottelijoille mandaatin neuvotella, niin täytyy neuvotella. Ja sitäpaitsi sopimus on hyväksi meille kaikille, sillä niinhän on sovittu! Hänen puolueensakin sopi asiasta jo hallitusneuvotteluissa kolme ja puoli vuotta sitten.

Ylen eilisessä A-studiossa puolestaan puhuttiin (peräti selostajan toimesta) CETA-sopimuksesta "vasta neuvoteltuna" esimerkkinä. Näin toimi myös EU-komissio, jo kuukausia sitten: esitti CETAn valmiina asiana, ja esimerkkinä TTIP:tä varten. CETAa ei kuitenkaan ole vielä ratifioitu yhtään missään.

Tässä Yle tavallaan rikkoi seuraavaa kohtaa:

– CETA- ja TISA-sopimuksia vältetään mainitsemasta missään välissä:

Kanadan ja EU:n välillä neuvoteltu CETA-sopimus on neuvotteluissa jo TTIP:tä pidemmällä. Myös sitä on neuvoteltu pitkälti salassa, ja suurin osa tekstistä on salaista tänäkin päivänä.

Myös CETA sisältää kiistanalaisen investointisuojamekanismin. Paitsi kanadalaisille kaivosyhtiöille, Myös se altistaa EU-maiden kuluttajat myös Yhdysvaltain lainsäädännölle, sillä Kanada ja Yhdysvallat ovat jo nyt yhtä talousaluetta.

Sekä TISA että CETA sisältävät kilpailusäännöksiä, jotka haittaavat kannattaviakin julkisia palveluita kaikkialla. Todennäköisesti näitä on TTIP:ssäkin.

CETA on allekirjoitusta vaille valmis. TTIP:tä ei ole vielä neuvoteltu loppuun, ja TISAa vasta suunnitellaan.

ACTA saatiin tapettua vasta allekirjoittamisen jälkeen. CETAn kanssa tulee vielä kiire, mutta sen myötä myös TTIP ja TISA kuolevat.

– Mistä ei puhuta suin surminkaan:

Vapaakauppaan liittyy paljon muutakin mielenkiintoista kuin investointisuoja. Myös tietoja on suojattava, ja Euroopan "vahvaa" tietosuojalainsäädäntöä on jatkuvasti yritetty painostaa "vapaampaan" suuntaan – jotta myös salassapidettäviä tietojamme voitaisiin kätevästi siirtää mm. rapakon taakse, ilmankin suostumustamme.

Juuri äskettäin MEP Cornelia Ernst haastoi komission Euroopan tuomioistuimeen, liittyen näiden salaisiin tietosuojaneuvotteluihin Yhdysvaltain kanssa.

Tämä Ernstin kommentti kertoo paljon:

"Whenever the Commission deals with issues that involve the United States, the public will be locked out. It is absolutely incomprehensible that the Commission's response is that this information is classified. We need to know which data transfers are covered by this agreement and what is covered by the term 'national security'."

"Aina kun komissio käsittelee Yhdysvaltoihin liittyviä asioita, kansa lukitaan ulkopuolelle. On täysin käsittämätöntä, että komission vastaus on "tämä tieto on salaista". Meidän täytyy tietää, minkä tietojen siirrot tämä sopimus kattaa, ja että mitä tarkoitetaan termillä "kansallinen turvallisuus."

TTIP:n kaltainen sopimus edustaa veronvälttelijöiden ideologiaa likaisimmillaan:

– pieni rahallinen hyöty suurimmille yrittäjille
– vähemmän pienyrityksiä
– paljon lisää valtaa ihmisiltä pääomalle
– paljon enemmän ulkomaista omistusta
– vähemmän rahaa julkiselle sektorille
– enemmän rahaa veroparatiiseihin

 

Jotain hankkeen (ja kokoomuksen, sun muun rähmäoikeiston) härskiydestä kertoo, että jopa ajatuspaja Liberassa jo puhutaan sopimuksen olevan vaaraksi vapaudelle.

 

hautakangas
Piraattipuolue Helsinki

Helsingin piraattien hallituksen jäsen, Piraattipuolueen hallituksen jäsen.
Ei haluaisi mitään valtaa mihinkään, mutta on valmis ottamaan vastuuta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu