Halla-ahon ääriajattelua ei kannata ottaa kovin tosissaan
Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on jälleen päässyt valokeilaan jatkaessaan möläytyksiään liittyen Ukrainassa käytävään sotaan. Tapaus on itse asiassa jatkoa jo aikaisemmille möläytyksille sodan alkuvaiheilta, joissa Halla-aho filosofoi, että kaikkien on iloittava mahdollisimman monen venäläisen kuolemasta.
Ekonomisti Heikki Pursiainen teki pidemmän kirjoituksen Halla-ahon soveltumattomuudesta olemaan minkäänlainen esimerkki Venäjän vastaisessa taistelussa.
Hän osuvasti totesi jo tuolloin, että sotaan ei vaikuta kenenkään iloitseminen millään tavalla. Se vaikuttaa toki, mikäli uskoo myös joulupukkiin ja pääsiäispupuun. Kyse on tässä tapauksessa enemmän yksityishenkilön väkivaltafantasioista, joiden purkamisen julkisesti Halla-aho on nyt nähnyt tarpeelliseksi.
Tuorein tapaus sai alkunsa, kun Halla-aho kertoi olevansa yksi niistä suomalaisista, jotka ovat kirjoituttaneet henkilökohtaisia viestejä Ukrainaan toimitettaviin ohjuksiin, joilla pyritään tappamaan venäläisiä. Hän kirjoitti sen lisäksi pitkän kirjoituksen Facebookkiin, jonka pääviesti oli se, että koska sodassa pitää tappaa, on kaikki tappamisen edistämiseen pyrkivä toiminta ja tappamisen karnevalisointi välttämätöntä menestykselle sodassa. Halla-ahon mukaan tämän johdosta on sodan kannalta jopa pakko esimerkiksi demonisoida vastustaja ”torakaksi”, ”rotaksi” tai ”iljettäväksi eläimeksi”. Halla-ahon pitkä kirjoitus Facebookissa ei pitänyt juuri miltään osin paikkaansa.
Sen lisäksi, että tappamisen ”karnevalisointi” ei ole tarpeellista sodankäynnin kannalta edes teorian tasolla, ei se ole ollut sellaista käytännössäkään esimerkiksi Suomen käymien sotien aikana.
Mikäli asian haluaa vääntää rautalangasta, on mahdollista samaan aikaan toivoa Venäjän häviävän Ukrainassa ja samalla pitää nimikirjoitusten tai trollausviestin piirtämistä ohjuksiin täydellisen typeränä asiana. Näin todennäköisesti ajattelee valtaosa suomalaisista. Halla-ahon mielipiteet edustavat sen sijaan ääriajattelua.
Sodankäynnin asiantuntijat myös yksimielisesti tyrmäsivät Halla-ahon mietteet. Niissä piilee heidän mukaansa myös riski eskaloitumiselle. Sotahistorian tutkija Jussi Jalonen totesi, ettei kukaan järkevä ihminen hyväksyisi esimerkiksi puna-armeijan hirmutekoja Berliinissä siksi, että Saksa aloitti sodan.
Halla-ahon ajattelussa on vain kaksi ääripäätä. Joko vihollinen demonisoidaan torakaksi, kuten hän itse asian ilmaisee, tai sitten näin ei tehdä ja hävitään sota. Todellisuudessa tämäkin on asia, jossa on sävyjä. Halla-aho kuvittelee, että siitä tosiasiasta, että sodassa täytyy tappaa toisia ihmisiä, voidaan automaattisesti juontaa tarvetta esimerkiksi Ruandan kansanmurhan yhteydessä nähdylle sotapropagandalle.
Halla-ahon tyypilliseen retoriikkaan kuuluu monimutkaisten ja monia sävyjä sisältävien asioiden käsittely näennäisen kirjaviisaan logiikan avulla. ”Jos x niin y”. Kun monia asioita ei voikaan näin käsitellä, Halla-aho turhautuu ja syy on taas kaikissa muissa. Ei koskaan omassa ajattelussa. Kun Halla-ahon tyylin yhdistää kirjakielen käyttämiseen ja moitteettomaan kirjalliseen ilmaisuun, uppoaa toki hänen retoriikkansa tiettyyn väestönosaan, joka ottaa annettuna minkä tahansa asian hänen suustaan.
Kirsikkana kakun päällä Halla-aho onnistui myös siteeraamaan Suomen erästä kansallisteosta, Tuntematonta sotilasta, harhaanjohtavasti. Kuten sodankäynnin asiantuntija totesi, Rokka oli myös esimerkki siitä, miten sotavankia ei tarvinnut kuitenkaan kohdella kuin torakkaa, vaikka vihollisia pitikin tarpeen vaatiessa ampua.
Mestarilla ei ole edelleenkään vaatteita ja ne alkavat olla kohta vaatekaapistakin lopussa.
Kun trauma syntyy, se myöhemmässä elämässä useinkin kostetaan jollekin ympärillä olevaan. Tästä syystä Hitlerin Saksan propagandassa vastustajista tehtiin ali-ihmisiä ja Gestapoon valikoitui niitä jotka kokivat samaa tarvetta Hitlerin kanssa. Monet jotka kokivat tulleensa elämässään väärin kohdelluiksi ja alistetuiksi, etsivät Gestapossa vain omaa kostoaan. Eivät oikeutta. Näin oikeuden ottaminen omiin käsiin ja henkilökohtaisten pettymyksien kostaminen ”ali-ihmisille” muuttui näiden kostajien mielessä ”isänmaallisuudeksi”. Tämä oli Hitlerin Saksan henkinen polttoaine.
Henkilökohtainen kosto ja oikeus eivät ole sama asia, vaikka kumpaakin voi sodassa toteuttaa ja motiivina käyttää. Ja kun tälläinen henkilökohtaisen koston hakemisen koetaan olevan ”isänmaallisuutta”, silloin oikeuteen vetoaminen koetaan olevan henkilökohtainen hyökkäys omia motiiveja vastaan ja samalla ”epäisänmaallisuutta”.
Historia tuntee tällä tavoin motivoituneet sotilaat nimellä sotarikollinen.
”Käihkön mukaan sotilaiden ammattimainen suhtautuminen sotimiseen vähentää laittomuuksien todennäköisyyttä.
”Jos vihollinen nähdään rottana tai torakkana, sellainen suhtautuminen voi johtaa ylilyönteihin ja sotarikoksiin. Ammattimaisuuden hyvä puoli on juuri se, että noudatetaan sodan lakeja. Sitä kautta voidaan elää omien tekojen kanssa sodan jälkeen.”
Venäläisten sotilaiden puolelta raakoja sotarikoksia on nähty, Käihkö muistuttaa. Tämän voi nähdä heikentävän Venäjän sotimista, eikä edistävän sitä.
”Se ei strategisella tasolla palvele Venäjän intressejä, koska sen seurauksena lännen tuki Ukrainalle on vain vahvistunut.” (IS)
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on perusteista millä päätöksiä tehdään. Eihän ihminen voi mitään sille että tuntee, mutta oikeus on objektiivisuuteen perustuvaa.
Ajatellaanpa vaikka metsästystä tai teurastusta. Se vaatii lievemmässä muodossa, mutta samalla tavoin omien omien tunteidensa haltuun ottoa ja kurinalaisuutta. Jos joutuu mielikuvin kiihottamaan itseään, tarkoitan vihollisen tekemistä ali-ihmiseksi, se tarkoittaa ettei kykene kurinalaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos skaalana on torakka-pelinappula-ihminen, pelinappula lienee
ihanteellinen suhtautumistapa.
Jos suhtautuu ihmisenä alkaa sääliä, jos taas torakkana, viha tai inho sumentaa arvostelukyvyn. Tehokkainta tappaminen sodassa on kun suhtautuu vastustajaan pelinappulana.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon on kiteytetty paljon asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun noin paljon kirjoitetaan noin lyhyeen tilaan, se tarvitsee kirjoittaa auki.
Mitä siis tarkoittaa ”ihminen” tuossa yhteydessä? Sanoisin että tuntevaa ihmistä. Kun tuomari passittaa tuomitun telkien taakse, ei hän voi ottaa päätöksessään huomioon sitä että se tuntuu tuomitusta pahalta. Silloin tuomari itse muuttaisi omat päätöksentekoperusteensa omien tunteidensa varaan. Ei sen mikä on oikeus.
Entä mitä tarkoittaa ”pelinappula” tuossa samassa yhteydessä? Se tarkoittaa niitä oikeuksia, mitä rajoitetaan. Tuomari poistaa tuomitulta oikeudet enterillä, mutta se miten viileästi hän sen tekee ei liity millään tavalla tuomitun ihmisarvoon. Yhtä vähän kuin se miten viileästi sotilas poistaa viholliselta oikeuden elämään.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmettä Iranin teloitukset ja muut vastaavat ihmiselämän lopettamiset tämän asian perusteluihin kuuluvat?
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku varastaa sinun autosi, niin onhan se totta että ihmisenä tunnet myös kostonhalua. Mutta se mitä tunnet ei ole oikeutus mihinkään rankaisuun, vaan oikeutus rankaisuun tulee sinun oikeuksiesi rikkomisesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Silmä silmästä hammas hampaasta”? Oikeus on sitä mitä sinusta kulloinkin sattuu tuntumaan? Onko Halla-ahonkin antama kuolemantuomio ”kosto Jumalan puolesta?”
Todella rankkoja keloja. Kenelle sinun pitää elämässäsi kostaa? Onko kaikki hyvin?
Ilmoita asiaton viesti
Kuolemantuomio siitä, että on riski, että tekee rikoksen? Tämä ”käytännöllistä?” Joo kyllä lähti lapasesta ja kauas.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä rintamalla olleista todella moni kärsi siitä tappamisesta. Ainakin jälkeenpäin. Ihminen tarvii keinoja selviytyä siitä tilanteesta, kun pitää tappaa. Ne keinot vain vaihtelevat. En näe että mikään olisi terveempi tapa toiseen verrattuna. Sitten, kun niitä suojia ei enää tarvi joutuu kohtaamaan ne teot. Jos niitä ei pysty kohtaamaan jäävät suojat päälle ja vielä jälkeenkin päin pidetään yllä näkemystä pelinappuloista tai torakoista. Psykopaatti tosin ei välitä toisen kärsimyksestä eikä sitten yleensä tunne myöskään katumusta tms.
Nuo teloitukset ovat sitten ehkä erilaisia. Mutta en tiedä onko siinä teloittajan kannalta eroa teloitetaanko karkuruudesta vai jumalanpilkasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tappaminen ei ole ”välttämätöntä” siksi, että persu siitä haaveilee. Hyvä, että edes luit blogin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kaikki me täällä uskomme, että olet erittäin kokenut tappaja.
Mitkä kaikki sodat olet muuten kokenut?
Ilmoita asiaton viesti
Me ollaan varmaan sitten oltu samalla rintamalla! Mukavaa tutustua toisiin veteraaneihin!
Ilmoita asiaton viesti
Valtiotieteiden tohtori, historiantutkija ja toimittaja Veli-Pekka Leppänen kirjoitti arvostelussaan Lauri Nurmen kirjasta (Jussi Halla-aho. Epävirallinen elämäkerta) Kanavassa (1/2021) fiksusti: ”Toimittajakunnasta kuuluu usein, että kyllä se Halla-aho sittenkin sanailee vietävän älykkäästi. Ensiksi, enemmän kuin älykkyystestistä politiikassa on kyse yhteiskunnallisten tavoitteiden artikuloinnista ja läpiajosta. Toiseksi, oikeaan briljanttiin ajatteluun kuuluu aina älyllinen rehellisyys ja tasapuolinen argumentaatio – ja tätä välttämätöntä ehtoa Halla-aho ei likimainkaan täytä.” Yhteiskunnallisena ajattelijana Jussi on suppeakatseinen yhden asian mies ja kirjalliselta tasoltaan piirikunnallisen tason saivartelija. Puhujantaidoista saamme harva se päivä havaintoja televisiosta. Johonkin muuhun se maine perustuu. Ettei vain nettikirjoitteluun?
Halla-ahon Scripta-blogi tihkuu peittelemätöntä alkuvoimaista vihaa. Ei mitään pikkuharmistusta vaan raakaa suonkylmää vihaa jota suomalaisessa poliittisessa kirjoittelussa ei ole nähty sitten Otto Wille Kuusisen nuoruuden päivien.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan kuriositeettina kysyn kun en tiedä että oliko Otto Wille Kuusisen nuoruuden kirjoitukset vihaa täynnä?
Ilmoita asiaton viesti
Olihan ne. Ääripäät muistuttavat toisiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kristinuskossa lopullinen tuomiovalta jätetään Jumalalle, viimeiselle tuomiolle. Näin kehoitetaan Jumalan lapsia (kristittyjä) tekemään.
Toki marttyyrikristityt jopa kysyvät Jumalalta, Taivaassa: milloin kostat veremme? Jumala antaa heille valkeat vaatteet ja Jumala kehoittaa heitä odottamaan vielä.
Ilm. 6:
"Kuinka kauaksi sinä, pyhä ja totinen Valtias, siirrät tuomiosi ja jätät kostamatta meidän veremme niille, jotka maan päällä asuvat?"
Ja heille kullekin annettiin pitkä valkoinen vaippa, ja heille sanottiin, että vielä vähän aikaa pysyisivät levollisina, kunnes oli täyttyvä myös heidän kanssapalvelijainsa ja veljiensä luku, joiden tuli joutua tapettaviksi niinkuin hekin.
Marttyyritkin jättävät ylläolevassa tilanteessa lopullisen tuomion ja varsinkin tuomion täytäntöönpanon Jumalalle.
Hyvää esivaltaa myös arvostetaan Raamatussa: hyvä esivalta ei turhaan miekkaa kanna (esim. Room. 13). Hyvä esivalta yrittää puolustaa kansalaisia myös petovalloilta.
Monissa vanhoissa lännenohjelmissa yms on käyty kyseisentyyppistä problematiikkaa läpi. Tuomitseminen pitäisi yrittää jättää (hyvälle) esivallalle. Kiihdyksissä oleva pikahirttämisiä tekevä lynkkausjoukko voi hyvin helposti tehdä vääriä teloitustuomioita. (Tässä en kirjoita sotatilasta.) Kirkon eli hengellisen regimentin puolella on sitten erikseen myös vainoaminen omana aihealueenaan — toki sellainen laajenee myös maallisen regimentin puolelle.
Erikseen on sitten myös huono esivalta, joka on mennyt laittomuuden tielle. Ja syntisen ja pahuuden täyttämän hyökkäyssotimisen tielle, ja murhaamisen tielle. Sellainen on mm. Kremlin/Venäjän hallinto.
Raamatussa puhutaan ennenkaikkea siitä, että synnit on sovitettu ristillä (koko maailman autuus). Sitä on evankeliumi. Ja siihen saa jokainen turvautua!
Mutta niitä koskien jotka jatkavat esim. murhaamista ”loppuun asti”, on Raamatussa Jumalan vihaa koskevia kohtia useita.
Yksi esimerkeistä, Ilm. 14:
"... heitti ne Jumalan vihan suureen kuurnaan.
Ja kuurna poljettiin kaupungin ulkopuolella, ja kuurnasta kuohui veri hevosten kuolaimiin asti, tuhannen kuudensadan vakomitan päähän."
Vakomitta: stadion? alle 200 m? Jossakin väitetty: 192 metriä. x 1600 –> Aika pitkän matkan verran.
Sana ”poljettiin” kuulostaa Jumalalliselta passiivilta. Eli Jumala polki kuurnan, tai Jumalan toimesta poljettiin.
Pelkkä sotakin on Jumalan lähettämä vitsaus. Ihmiset ja petovallat ovat synteineen syyllisiä harjoitetun pahuuden suhteen, sodissa yms. Kaikki on silti Jumalan käsissä, ja kristityille: Taivaan Isän käsissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jussi Halla-ahon epävirallisessa elämäkerrassa eräs sukulainen sanoo näin: ”Kun Suomeen alkoi saapua pakolaisia silloin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, Jussilla oli asiasta voimakkaat mielipiteet. Oikein hätkähdin. En tiedä mistä jyrkkyys oli tullut. Kenenkään muun en ollut kuullut perheessä tai suvussa sellaisia esittävän.” 30 vuotta sitten otettu ehdoton suunta pitää, Halla-ahohan toistaa avainkäsitteenään ”haittamaahanmuuttoa”. Mitä eroa siis on Jussilla ja juustolla? Juusto kypsyy.
Ilmoita asiaton viesti
Historiasta löytyy kaikille oma totuus.
Ilmoita asiaton viesti
”Totta tai ei, näin nämä asiat koetaan”, sanoi eräs persu kun kaiken maailman juoruja faktoina piti.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aho ei tunne minkäänlaista sympatiaa venäläisiä kohtaan, mitä tekstissä viitatut asiantuntijat eivät ymmärrä. Taustalla saattaa olla se, että Halla-aho on asunut pitkään Ukrainassa ja tutustunut kansaan. Venäläisten suorittamat äärimmäiset julmuudet, kuten lasten tappamiset, naisten raiskaamiset, kidutukset ovat nostattaneet Jussilla tunteet pintaan, kuten monelle muullekin suomalaiselle. En pidä tätä kuitenkaan tuomittavana sanokoot jotkut sodan asiantuntijat asiasta mitä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Hei, siinä olet oikeassa että kukin saa olla sellainen persereikä kuin haluaa ja vihata ketä haluaa. Tuota ei voi kukaan estää. Sen sijaan Halla-ahon väitteet sodasta eivät faktisesti pidä paikkaansa. Yritä kuitenkin erottaa nuo kaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Voimia omaisillesi.
Ilmoita asiaton viesti