Kykeneekö sosiaali- ja terveysministeri valvomaan suomalaisten kansanterveydellisiä etuja?
Uuden hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso on päässyt valokeilaan puhuessaan erikoisia niin kutsutun puoskarilainsäädännön tarpeen kartoittamisesta. Puoskarihoidoilla tai uskomushoidoilla viitataan lääketieteen ulkopuolisiin hoitoihin, jotka eivät perustu tieteelliseen näyttöön niiden toimivuudesta.
Lain säätämisen tarvetta on yritetty selvittää useita kertoja. Tavoite oli kirjattu myös esimerkiksi Marinin hallituksen ohjelmaan. Nyt uusi hallitus aikoo käynnistää selvityksen. Tämä tavoite onkin kannatettava ja saanut itsessään positiivista palautetta asiantuntijoilta.
Ministeri kuitenkin vajosi jo aika äkkiä hyvin pitkälle niin kutsuttuun syvään päätyyn. Kohu liittyy tarkemmin ottaen siihen, miten lainsäädännön kehittämistarvetta kartoittava selvityshenkilö tulisi ministerin mukaan valita.
”Varsinaiseen selvitystyöhön tarvitaan ulkopuolinen selvityshenkilö tai –henkilöitä. Valittavan selvityshenkilön tulee nauttia laajaa luottamusta sekä lääketieteen edustajien että vaihtoehtohoitojen harjoittajien parissa, mikä asettaa omat haasteensa”
Ministerin mukaan selvityshenkilön tulisi suhtautua sekä lääketieteeseen että sen ulkopuolisiin hoitoihin neutraalisti. Ministerin kriteeri selvityshenkilölle aiheuttikin vähemmän yllättäen kovaa kritiikkiä lääketieteen parista.
Ministeri myös halusi välttää kutsumasta tällaisia lääketieteen ulkopuolisia hoitoja ”uskomushoidoiksi”. Ministerin mukaan pitää käyttää korrekteja nimityksiä, koska aihe on arka. Mielenkiintoista sinänsä, ottaen huomioon ministerin taustapuolueen.
Juuson lausumissa nähdään mielenkiintoisia temaattisia yhtymäkohtia hetki sitten nähtyyn teatteriin, jossa Riikka Purra astui sosiaalisessa mediassa puolustamaan Maria Nordinia. Yksi sorrettu toisinajattelija hänkin.
Miksi tarvitaan puoskarilakia?
Yksinkertaisesti siksi, että uskomushoidot voivat olla vaarallisia. Haittoja aiheutuu tietenkin myös lääketieteellisistä hoidoista. Tästä syystä ovat olemassa mm. potilasvakuutus- ja haittailmoitusjärjestelmät.
Mutta haittoja onkin tarkasteltava suhteessa siihen, mitkä ovat hoidosta potentiaalisesti saatavat hyödyt. Tätä eivät uskomushoitojen kannattajat tunnu ymmärtävän. Saatu haitta on turha hinta silloin, jos hoidon taustalla ei ole näyttöä. Äärimmäisenä poikkeuksena tästä ovat esimerkiksi kokeelliset hoidot. Niitä ei kuitenkaan markkinoida kaikille ja niihin ei pääse marssimalla luontaistuotekauppaan.
Uskomushoitojen kannattajat usein vetoavat siihen, että uskomushoidoista raportoidut haitat ovat itse asiassa paljon vähäisemmät kuin ”perinteisen” lääketieteen parissa. Tämä kuitenkin johtuu siitä, että virallisen terveydenhoidon parissa olevat haittailmoitus- ja korvausjärjestelmät ovat huomattavasti monipuolisemmat, tehokkaammat ja kehittyneemmät kuin pääosin yksityisesti toteutettavissa uskomushoidoissa.
Siis jos jälkimmäisten parissa on edes ylipäätään minkäänlaista yritystä selvittää omien hoitojensa haittavaikutuksia.
Osasta uskomushoitoja tuskin on haittaa terveydelle. Jos esimerkiksi sivelet jalkapohjiasi kalanpyrstöllä flunssassa, siitä ei aiheudu kuin korkeintaan sosiaalista haittaa. Sen sijaan esimerkiksi hopeaveden nauttiminen jo parin lusikallisen verran päivässä on myrkytyksen aiheuttava annos, kuten THL on todennut. Hopeaveden markkinointi on juuri sellainen uskomushoito, jonka käyttöä mahdollisella puoskarilailla pyritään ehkäisemään. Hopeavettä on markkinoitu myös Suomessa keinona hoitaa sairauksia.
Kyseessä ei ole siis se, että halutaan estää jotakuta nauttimasta kategorisesti vaikkapa jotain uutetta siinä toivossa, että elää ikuisesti. Niin ikään tällaisten myymistä kategorisesti ei pidä kieltää, sillä ihmisillä on oikeus myös tuhlata rahojansa hömppään niin halutessaan. Tavoitteena on yksinkertaisesti lisätä kuluttajansuojaa ja suojata haavoittuvia potilasryhmiä.
Mitä haitat voivat muutoin olla uskomushoidoista?
Joitain vuosia sitten Kanadassa tehtiin tutkimus, jossa kartoitettiin uskomushoitojen riskitekijöitä, pyrkimyksenä tuottaa niistä haittaluokittelu. Kuvauksen muodostamisessa hyödynnettiin mm. kirjallisuuskatsausta, jossa etsittiin tietokannoista tutkimusartikkeleita, oikeustapauksia ja mediaraportteja, joissa oli kyse uskomushoitoihin liittyvistä haitoista. Tämän jälkeen moniammatilliselta kliinikko- ja tutkijapaneelilta pyydettiin arviota luokittelusta.
Haitat voidaan karkeimmillaan luokitella suoriin ja epäsuoriin haittoihin. Suoria haittoja aiheutuu esimerkiksi siitä, että nautitaan ”lääkkeitä”, joita uskomushoitojen kautta määrätään. Näin tapahtui esimerkiksi joitain vuosia sitten San Francisossa, kun ihmiset saivat myrkytyksen juotuaan paikallisen luontaistuoteyrittäjän teetä. Samoin esimerkiksi autismia on yritetty ”parantaa” valkaisuaineella. Suoria haittoja ovat myös turhat taloudelliset menetykset.
Epäsuoria haittoja ovat esimerkiksi se, että korvataan uskomushoidoilla jo käytössä oleva toimivampi hoito tai viivästytetään todellisuudessa toimivaa hoitoa. Myös puoskarilta saadut virheelliset neuvot kuuluvat epäsuoriin haittoihin.
Muita yleisempiä haittoja ovat myös seuraavat.
- hoitojen tai lääkkeiden käyttö, joiden sivuvaikutuksia ei tunneta.
- uskomushoitojen käyttö lääketieteellisen hoidon rinnalla kertomatta tätä oikean hoidon toteuttajalle.
- uskomushoitojen käyttö ”sairauksiin”, joita ei tunnisteta sairauksiksi ylipäätään. Esimerkiksi eheytyshoito homoseksuaalisuuteen.
- osallistuminen uskomushoitotutkimuksiin, joita ei olla hyväksytty puolueettomissa eettisissä lautakunnissa.
Näiden lisäksi on haittoja, jotka liittyvät selkeästi johonkin tiettyyn uskomushoitoon tai hoitoryppääseen. Esimerkiksi kiinalaisessa perinnehoidossa (TCM) on tunnistettu seuraavia riskejä.
- eräiden rohtojen sisältämät ainesosat, jotka ovat yhteydessä mm. maksan ja munuaisten vaurioittumiseen. Osa näistä sisältää suuria määriä lyijyä ja elohopeaa.
- kuppauksesta johtuvat vauriot, kuten mustelmat.
- akupunktiosta johtuvat haitat, kuten infektiot ja keuhko- ja hermovauriot.
Homeopatiaan ja luontaishoitoihin liitettyjä haittoja ovat olleet esimerkiksi:
- tulehdukset.
- kontaminaatiot.
- laittomien materiaalien käyttö.
- paksusuolen ”kasteluhoitojen” aiheuttamat haitat vedellä, kahvilla ja muilla aineilla – esim. infektiot, itkeminen ja läpisyöpyminen.
- rokotevastainen ohjaus- ja neuvonta.
Uskonnollisiin yhteisöihin pohjautuvista uskomushoidoista tunnetuin on varmasti homoseksuaalien eheytyshoito, joka on vastoin lääketieteellisiä suosituksia.
Esimerkkejä voidaan löytää lukuisia, joten kaikkien luettelointi tässä on mahdotonta.
Miksi ministerin ehdotus on hölmö
Ministeri siis ehdotti, että selvityshenkilön pitäisi suhtautua neutraalisti sekä uskomushoitoihin että lääketieteeseen.
Ehdotus on aivan älytön. Miksi selvityshenkilön pitäisi suhtautua neutraalisti lääketieteeseen? Entä miksi sen pitäisi suhtautua neutraalisti uskomushoitoihin?
Neutraalisti suhtautuminen kumpaankin tarkoittaa sitä, että ei pidä toista parempana kuin toista. Selvityshenkilön tulisi siis ministerin logiikalla olla sitä mieltä, että lääketieteellä ei ole mitään etuja, joita se voisi tarjota suhteessa vaikkapa ”hoitoihin”, jotka kehoittavat juomaan hopeavettä.
Miltä kuulostaisi seuraavaa ehdotus:
”poikien ympärileikkauksen sääntelyn tarvetta kartoittavan selvityshenkilön tulee nauttia laajaa luottamusta eräissä uskonnollisissa yhteisöissä”
Tiedämme, millainen myrsky tällaisesta nousisi nimenomaan ministeri Juuson puolueesta. Eikä toki syyttä nousisikaan, se ei ole pointti. Logiikka tekee kuperkeikan, kun puolueelle tarjoutuu mahdollisuus kisutella huuhaahoitoihin uskovaa väestönosaa, joka ei ole mitenkään pieni.
Selvityshenkilön tehtävä on johtaa kriittisesti prosessia, jossa käydään läpi lainsäädännön porsaanreikiä ja kipukohtia. Väistämättä tässä prosessissa tulee ottaa myös kantaa siihen, mikä on näytön taso toisaalta lääketieteellisissä hoidoissa ja toisaalta sen ulkopuolisissa uskomushoidoissa. Tätä ainakin sivutaan.
Tarvitsemme nimenomaan henkilön, joka suhtautuu kriittisesti uskomushoitoihin eikä lähde lainkaan mukaan uskomushoitobisneksen harhaanjohtavaan argumentointiin siitä, mitä on ”oikea” näyttö terveydenhoidossa. Tätä on jo nähty esimerkiksi väitteiden kautta, joiden mukaan uskomushoitojen vaikutuksia on vaikea määrällisesti mitata. Kyllä pitää pystyä mittaamaan.
Samoin uskomushoitojen parissa sorrutaan muihinkin argumentaatiovirheisiin. Esimerkiksi sitä, että osa terveydenhuollon toimenpiteistä ei myöskään perustu vankimpaan tutkimusnäyttöön yritetään käyttää omien höpönlöpöhoitojensa vaikuttavuuden perusteluna.
Todellisuudessa se, että terveydenhuoltokaan ei ole täydellinen ei ole syy tehdä siitä vielä epätäydellisempää tuomalla uusia hoitoja, jotka eivät perustu näyttöön.
Siinä missä lääketieteellä on taustallaan tiede instituutiona, johon sisältyy jo itsessään kriittinen näytön arviointi ja debatointi, puuttuu tällainen täysin uskomushoidoista. Tässä en halua myöskään yli-ihannoida tiedettä ja väittää että se on täydellistä. Mutta se on paras mekanismi tuottaa tietoa, joka meillä tällä hetkellä on.
Jos olet eri mieltä, niin seuraavan kerran kun tulet sairaaksi, älä mene missään nimessä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen hoitosi tarpeen arviointiin. Kysy mielummin neuvoa vaikka paikalliselta kalevalaiselta jäsenkorjaajalta. Jos sinulla todetaan syöpä, älä missään nimessä ilmaannu hoitoyksikköön terveydenhuollossa. Hakeudu mielummin vaikkapa reikihoitajalle tai homeopaatille.
Jos kumpaankin pitää suhtautua neutraalisti, niin silloin ei liene väliä kumman luona asioi.
Ikävä kyllä maailmassa on ihmisiä, jotka ovat jälkimmäiseen ratkaisuun päätyneetkin. Osa vanhemmista on myös päätynyt tekemään tällaisia ratkaisuja lastensa puolesta, jotka eivät pysty itse valvomaan omia etujaan.
Selvityshenkilön ei siis missään nimessä pidä olla henkilö, joka kannattaa uskomushoitoja tai suhtautuu niihin samoin kuin lääketieteeseen. Sen ei myöskään pidä ainakaan kovin mielellään olla vaikkapa ministerin ehdottama juristi. Miksi?
Muistan erään keskustelun kollegani kanssa, joka on toiselta ammatiltaan juristi. Keskustelimme eri tieteenalojen menetelmäopinnoista. Oikeustieteellisen koulutuksen käyneet henkilöt eivät välttämättä opiskele minkäänlaisia empiirisiä tutkimusmenetelmiä.
Oikeustieteet erosivat empiirisistä tieteistä omaksi saarekkeekseen 1900-luvulla, kuten oikeustieteen tutkija Kaius Ervasti on todennut. Oikeustieteisiin jäi vallitsevaksi tavaksi tehdä tutkimusta mm. lainsäädännön systematisointi, joka tarkoittaa käytännössä yhteneväisten piirteiden hakemista voimassa olevasta lainsäädännöstä. Näistä piirteistä sitten kehitetään yleisempiä oikeudellisia periaatteita ja oppeja.
Hiukan yksinkertaistaen oikeustieteissä sivuun jäi se, millaisia todellisia vaikutuksia lainsäädännöllä on yhteiskuntaan ja ihmisten elämään.
Asiaan on tullut toki parannusta aikojen saatossa, mutta menetelmäaihe aiheuttaa edelleen keskustelua oikeustieteen parissa.
Selvityshenkilön pitää olla henkilö, jolla on ymmärrystä empiirisistä tutkimusmenetelmistä ja myöskin ymmärrys siitä, että ne ovat ainoa keino hankkia tietoa todellisesta maailmasta. Tällainen henkilö tarvitaan ihan vaikka vain selvityshenkilön oman ja modernin yhteiskunnan uskottavuuden ylläpitämiseksi.
On tietenkin totta, että on roppakaupalla juristeja, jotka pystyisivät hoitamaan selvityshenkilön homman kotiin kunnialla. Kenties jopa suurin osa pystyisi. Sen sijaan on turha ottaa ylimääräisiä riskejä. Kun ministerin tehtäviä hoitaa henkilö, jonka mielestä selvityshenkilön tulee pitää lääketiedettä ja uskomushoitoja samalla tasolla, tulee nyt kiinnittää tällaisiin asioihin jatkossa erityistä huomiota.
Ikävä juttu, että näin tarvitsee tehdä.
Lopullinen tuomio
Ministerin ehdotus on sekä hölmö että potentiaalisesti vaarallinen. Suomalaisten usko tieteeseen on barometrien mukaan lisääntynyt. On aivan tarpeetonta yrittää sotkea tätä myönteistä kehitystä tuottamalla ministeriötasolta signaalia, että höpönlöpö on vakavasti otettava asia.
Lisäksi on selvää, miksi uskomushoitobisnes vastustaa kovin puoskarilakia ja pitää ministerin ehdotusta selvityshenkilöstä kannatettavana. Objektiivisesti tehty selvitys tuottaisi erittäin todennäköisesti tietoa uskomushoitojen haittavaikutuksista ja näytön puutteista. Näistä sitten keskusteltaisiin mediassa, jolloin väestön käsitys aiheesta saattaisi lisääntyä. Tätä asetelmaa ko. teollisuus haluaa tietenkin viimeiseen asti ehkäistä.
Sääntelyn selvittämisen tarve on jatkunut jo pitkään ja se jatkuu edelleen. Jos jo lainsäädännön muutostarpeiden selvitys tukeutuen moderniin lääketieteeseen ja tieteen periaatteisiin tuottaa ministerille tällaisia vaikeuksia, on eittämättä merkittäviä haasteita tiedossa myös jatkossa.
On myös asetettava epäilyksenalaiseksi sosiaali- ja terveysministerin kyky valvoa suomalaisten kansanterveydellisiä etuja. On toki epäselvää, tekeekö ministeri tämän tahallaan vai hölmöyttään. Välinpitämättömyys ei ole kortti, jolla vapaudutaan vankilasta.
Valittavan selvityshenkilön tulee nauttia laajaa luottamusta sekä lääketieteen edustajien että vaihtoehtohoitojen harjoittajien parissa, mikä asettaa omat haasteensa”
———————————-
Tämä on sitä ilmastotieteistäkin tuttua persulogiikkaa. Mielipiteillä on sama totuusarvo tieteen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonatseilla on tosiaan paljon yhteistä rokote- ja pahoinvointialuenatsien kanssa. Pistetään jatkoa sisäiselle passille ja liikkumisrajoituksille, koska Makkonen tietää niin hyvin mikä on kunnon tiedettä.
Lääketieteen ulkopuolisia hoitoja lienee jäsenkorjaus, akupunktio, hypnoosi ja rohdosvalmisteiden käyttö noin ihan esimerkkinä.
EU:n ihanteena on kai että kaikissa maissa on samantapainen säännöstö ja nythän on niin että homeopatia on laajalti käytettyä Keski-Euroopassa jq apteekkien homeopatiavalikoimat ovat silmään pistävän laajat kaikkialla Keski-Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kukahan sanoo, että akupunktio ja hypnoosi ovat ”lääketieteen ulkopuolisia hoitoja”?
Mitä taikavesihoitoon tulee, niin se laimenee vuosi vuodelta. Sloveniassa tietääkseni on nyt kokonaan kielletty.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma on aika iso lääketieteen ulkopuolella. Olisin voinut valita esimerkkini huolellisemmin, mutta siihenhän ei mihinkään pääse että ei-läketieteellinen maailma on isompi kuin maailma lääketieteen sisällä, jos ymmärrät eron.
Ilmoita asiaton viesti
Britanniassa homeopaatti sai 8 vuoden tuomion lapsen taposta. Mm. tämän uutisen täällä mellastava taikavesikauppias poisti kommenteista.
Yleensä katsotaan, että sairaita ihmisiä ei saisi käyttää kaupallisesti hyväksi, toisaalta tietysti saa rahojaan tuhlata myös ennustajiin, selvänäkijöihin ja Sarasvuon kursseihin. Ainakin lasten taikominen pitäisi kieltää. Tämän pitäisi koskea tietysti niin homeopaatteja, kuin myös manaajia.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä Heikki löytyy luettelossasi olevaa eheytyshoitoa?
Uskonnollisiin yhteisöihin pohjautuvista uskomushoidoista tunnetuin on varmasti homoseksuaalien eheytyshoito, joka on vastoin lääketieteellisiä suosituksia.
Ilmoita asiaton viesti
Pääosin uskonnollisissa yhteisöissä. Esimerkiksi Vantaan seurakunta rahoittaa järjestöjä, jotka ohjaavat nuoria ”sielunhoitoihin” tai ”terapioihin” homoseksuaalisten halujen vähentämiseksi. Sitten silloin tällöin sitten pulpahtaa pinnalle näitä konkreettisia tapauksia, joista uutisoidaan.
https://www.vantaansanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/4493620
Eivät he tietenkään sillä nimellä itse tapahtumiaan mainosta. Mutta senhän sinä kyllä tiesitkin.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa hyvä, että näin, keneltä tämä paikkansapitämätön teksti,(Johanna Korhoselta tietenkin,)jota Tuomaalakin käytti Sleystä, on kotoisin:
…. ja opettavat muun muassa nuorisotyössään, että ”mies on perheen pää” ja naiset ovat alamaisia miehille sekä perheessä että seurakunnassa.
Tällaista opetusta ei todellakaan löydy Sleystä, sitä tuskin löytyy edes Rauhan yhdistyksestä.
Tämä on silkkaa herjaa! Sillä saatiin lähetysmäärärahat Sleyl:tä ja kenties muiltakin järjestöiltä pois!
T ö r k e ä ä !
****
Mutta mielipidekirjoituksissa viitattiin sielunhoitoterapeutteihin. Heillä on 40 opintoviikon johdatus psykoterapeuttisiin valmiuksiin. Se on sosiaali- ja terveyden huollon yleinen jatko/perehdyttämiskoulutus terapiataitoihin. He eivät saa koulutusta eheytymishoitoihin, koska Suomessa ei ole sellaista perinnettä olemassakaan, siitä huolimatta, että koko ajan puhutaan ikäänkuin olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta homoseksuaalisuuteen lobbaavat juuri tuota sielunhoitoterapiaa, johon joutui lapsiasianvaltuutettukin tuolloin ottamaan kantaa, että lopettakaa nyt tuo pelleily.
Aina silloin tällöin uutisiin pamahtaa ihmisiä, jotka ovat tuon typeryyden käyneet läpi ja purkavat kokemuksiaan. Eli kyllä sitä tapahtuu.
Psykoterapia ei muuten ole eheytysmishoitoa, joten en tiedä, miksi sen tähän vedit. Sen sijaan jos siitä opituilla taidoilla yritetään karkottaa homoseksuaalisuus toisesta, niin se lukeutunee sellaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt täällä päässä kyllä KÄRÄHTÄÄ KÄÄMIT!, perhana sentään! Sanonko suoraan, Te lasketatte SILKKAA PALTURIA, JA SITTEN SANOTTE, ETTÄ SITÄHÄN EI TIETYSTI SANOTA ÄÄNEEN.
Ilmoita asiaton viesti
Sielunhoitoterapeuteille opetetaan psykoterapiaa!
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten? Sielunhoitoterapeuteille voidaan opettaa vaikka käsilläkävelyä, sielunhoitoterapia on humpuukia siitä huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas painava argumentti.
Ilmoita asiaton viesti
Psykoterapia-nimike itsessään sulkee pois työntekijä-lähtöiset tavoitteet, sillähän ei voi olla kenestäkään muusta, kuin puhumaan tulleesta ihmisestä itsestään nousevia pyrkimyksiä. Näitähän ei voida psykoterapiaan turvautuvalle ulkopuolelta sanella. Silloin ei ole kyse psykoterapiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sielunhoito ei ole psykoterapiaa. Teologian tutkija Isto Peltomäki toteaa 2019 julkaistussa kirjoituksessaan mm. näin:
”Sielunhoitoterapia on yksityisen ammatinharjoittajan tarjoamaa kristilliseen uskoon perustuvaa terapiaa. Lääketieteen valossa sielunhoitoterapia on lääketieteeseen perustumatonta terapiapalvelua eli uskomushoitoa. Uskonnollisena toimintana sielunhoitoterapia on teologisesti kestämätöntä, koska se perustuu ammatinharjoittamiseen ja maksullisuuteen. Sielunhoito on kristillinen tapa kohdata kärsimys ja lievittää sitä. Teologisesti kyse on lähemmäs Jumalaa ohjaamisesta. Tällaista toimintaa ei voi tehdä erikseen maksullisena ammatinharjoittajan palveluna. Siksi sielunhoitoterapia ei ole sielunhoitoa, vaan terapiapalvelua.”
https://teologia.fi/2019/10/sielunhoitoterapia-uskomushoitoa-vai-uskonnollista-hoitoa/
Ilmoita asiaton viesti
Poikkeuksena on esimerkiksi psykoterapia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko lukutaidoton vai ymmärryskyvytön? Sielunhoitoterapia EI OLE psykoterapiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Napi, napi, ….sikäli kun sielunhoitoterapia on psykoterapiaa, se on juuri sitä. Sielunhoidosta ei voi velottaa, niin kuin artikkelikin toteaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli olet ymmärryskyvytön, tämä selvä. Kun et usko minua niin ehkä uskot ”sielunhoitoterapeuttia”:
”Sielunhoitoterapia on hyvä vaihtoehto silloin, kun tilanteesi ei vaadi psykoterapiatasoista kuntoutumista, mutta tarvitset terapiaprosessin kristilliseltä arvopohjalta.” https://www.sielunhoitoterapeutti.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Halki, poikki ja pinoon! Ei se ole näin mustavalkoista Miksikäs heille opetetaan psykoterapiaa? Että osaavat antaa toisen tarvitseman tilan kohtaamisessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se on mustavalkoista. Psykoterapeutit on suojattu ammattinimike. Psykoterapeuttiset valmiudet ovat vain tutustumista erilaisiin psykoterapian suuntauksiin. Psykoterapiaa ei noiden valmiuksien pohjalta voi antaa. Psykoterapiakoulutukseen vaaditaan tietty pohjakoulutus, tietty määrä työskentelyä psykiatriassa, oma terapia ja vankka työnohjaus.
Tämä ei tarkoita, etteikö joku työskentely voisi olla korjaavaa, vaikka sitä antaa vailla terapiakoulutusta oleva henkilö. Ja taas ”eheytyshoidat” ovat vain julmaa vallankäyttöä, jolla pönkitetään omia uskomuksia ja pelkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos aloitetaan vaikka eheytyksen virallisesta määritelmästä, sellainen nimittäin on oltava, jos meinataan se kieltää!
Ilmoita asiaton viesti
Jos aloitetaan vaikka eheytyksen virallisesta määritelmästä
—————————
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eheytymiskurssi
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin virallinen määritelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä se sellainen on?
Ilmoita asiaton viesti
Joko menetelmänä tai oppi-aineena koulutuksen järjestäjän tai ammatinharjoittajan tai hänen esimiehensä toimesta määritelty.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt viitsi. ”Eheytyshoidot” voidaan kieltää vaikka niillä ei ole mitään virallista statusta. Euroopan parlamentti kehotti vuonna 2018 EU:n jäsenvaltioita kieltämään ”eheytyshoidot”. Toistaiseksi vain Ranska on noudattanut kehotusta. Malta kielsi ”eheytyshoidot” jo 2016. Meillä Suomessa kieltoa vaativa kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn jo toisen kerran. Jospa käsittely ei nyt tyssäisi sote-valiokuntaan.
Vanha uutinen Yhdysvalloista:
”Homoseksuaaleja ”eheyttänyt” kansainvälinen järjestö pyysi anteeksi ja lopetti toimintansa”
https://yle.fi/a/3-6699794
Ilmoita asiaton viesti
Niin, blogistilla oli huoli, ja ihan aiheellinenkin, uskomushoitojen perkaajien tasosta. Ihan samaa kritiikittömyyttä ja vielä paljon pahempaa linssiin viilaamistako ehdotat säätämällä laki tietämättä mistä puhutaan. Lues nyt uudelleen nuo kommentit, niin tajuat mistä on kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä ymmärrän täydellisesti että ”eheytyshoidoissa” on kyse vaarallisesta puoskaroinnista joka saattaa aiheuttaa ”eheytettäville” pahimmillaan vakavia mielenterveysongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, väitteesi kaipaa hiukan taustatietoa, mutta ei taustatietoa voi antaa, ennekuin tiedetään edes, mistä puhutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Autan vähän. Sielunhoito-terapeutit eivät saa väittää olevansa terveydenhuollon työntekijöitä, ellei heillä satu olemaan jo ennestään terveydenhuollollinen koulutus, niin kuin usein onkin. Kohtaamisessa on pakko olla psykologista tietämystä, jottei tehdä vahinkoja.
Juuri psykologinen tietämys antaa reunaehdot myös varsinaisen psykoterapeuttisen hoidon ulkopuolelle rajatulle alueelle, jossa sosiaalityökin toimii. Silloinkin keskustelukaveria/kuuntelijaa hakeva ehdottomasti määrittelee itse sen, mistä hän haluaa puhua. Jos hän haluaa keskustella omasta identiteetistään tms. on taitovirhe kieltäytyä keskustelemasta siitä.
Tässä tulevatkin esille amerikkalaislähtöiset mielikuvat ja kauhutarinat eheytyksestä. Niille ei paljon kannata korvaansa lotkauttaa, koska elämme Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Suomen Psykologiliitto on lotkauttanut korvaansa:
”Psykologiaa ja psykologien työtä ohjaavia ydinarvoja ovat muun muassa yksilön oikeuksien ja arvon kunnioittaminen sekä vastuu, mikä tarkoittaa lujaa ihmisoikeuksien kunnioittamista ja edistämistä. Näin ollen Suomen Psykologiliitto haluaa selväsanaisesti ilmaista kantansa eheytyshoidoista vastuuttomana ja vakavasti ihmisoikeuksia loukkaavana toimintana, joka on ristiriidassa nykyaikaisen psykologiatieteen kanssa.”
https://www.psyli.fi/suomen-psykologiliiton-kanta-eheytyshoitoihin-on-ehdottoman-kielteinen/
Ilmoita asiaton viesti
Psykologiliitonkin tulisi varmaan ensin määritellä, mitä se tarkoittaa eheytyshoidoista puhuessaan, nythän pahimmillaan voidaan puhua neljästä, viidestä eri asiasta. Ottamatta yhtäänkään kantaa itse sisältöön, tämän tyyppiset lausunnot edustavat aika vaatimattomasti koko ammattikunnan mielipidettä, koska näistä, samoin kuin THL:n lausunnoista paistaa vahva ideologia.
Ilmoita asiaton viesti
Puhutaan tasan yhdestä asiasta, ja se asia on vaarallinen puoskarointi. Homoja ei voi ”eheyttää” heteroiksi kuten ei heterojakaan homoiksi.
Sinun kommenteistasi paistaa vahva tietämättömyys ja fundamentalismi.
Ilmoita asiaton viesti
Jaha, palasit lähtöruutuun. Niinhän se on pakkokin kai.
Voisitko elää Pasi ilman tuota leimaamistasi, vai huomaatko lainkaan kuinka usein joudut sitä kirvestä heiluttelemaan?
Ilmoita asiaton viesti
Pakko, koska et kykene tunnustamaan tosiasioita. Toistan vielä: Homoja ei voi ”eheyttää” heteroiksi kuten ei heterojakaan homoiksi. Seksuaalinen suuntautuminen on synnynnäinen ominaisuus jota ei voi muuttaa millään ”eheytyshoidoilla” tai ”sielunhoitoterapioilla”.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän ei ole synnynnäinen ominaisuus alkuunkaan.
Sitä paitsi sielunhoitoterapeuteilla näytti olevan eheyskielto. Että semmosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa alkuunkaan. Tutkijat eivät ole löytäneet mitään yksittäistä syytä homoseksuaalisuuteen, vaan seksuaaliseen suuntautumiseen vaikuttavat geenit, hormonit sekä ympäristötekijät. Homoseksuaalisuutta esiintyy joka puolella maapalloa, myös sellaisissa kulttuureissa joissa homous on edelleen tabu ja laissa kielletty.
Jotkut ovat esittäneet että homoseksuaalisuus ei voi johtua synnynnäisistä tekijöistä (geenit) koska silloin homot olisivat ”kuolleet sukupuuttoon”. Se teoria ei kuitenkaan voi pitää paikkaansa jo siitäkin syystä että homoseksuaalisuutta esiintyy myös monilla eläinlajeilla. Tutkijat ovat dokumentoineet homoseksuaalista käytöstä yli 450:llä lajilla.
Kuka on muuten kieltänyt ”sielunhoitoterapeuteilta” ”eheytyshoidot”.
Ilmoita asiaton viesti
Silti olen itsekkin varovainen sielunhoitoterapiakoulutuksen suhteen. Kannattaa miettiä kenelle itsensä uskoo, jos yleensä edes uskoo. Mutta se voi olla myös todella hyvä, riippuu kovasti persoonasta. Suhde itse Jeesukseen on se hoitava asia, mutta silloin, kun tätä suhdetta ei vielä ole olemassa, joudutaan auttamaan kriisiterapian keinoin, kuitenkin hengellisessä ilmapiirissä, josta sielunhoitoterapia koulutus Suomessa lähinnä on syntynytkin.
Mutta yhden kaverin voisin esitellä, ja vielä amerikkalaisen.
Kujalla pod-cast-sarjassa Andy Chambers:https://podcasters.spotify.com/pod/show/kujalla/episodes/50–Seksuaalisuus-ja-identiteetti–haastattelussa-Andy-Chambers-e1jk3ne
Ilmoita asiaton viesti
En todella ymmärrä mitä nämä ”persufoobikot” ajavat takaa näillä romaanin pituisilla(tldr) vuodatuksillaan, jossa ensimmäisessä lauseessa haukutaan PS-eduataja ja sitten loppu jotain linkkejä ja yleistä tajunnanvirtaa, missä kaverit ja minä juteltiin jne.
Jos nyt lähdetään ihan alkeista, niin jos esim. näitä kahta hoitoa koitetaan saada johonkin kuosiin ja lakipykäliin, niin eikö se ole vaan hyvä, että koitetaan löytää ihminen joka pystyy suhtautumaan kumpaankin hoitomuotoon kokolailla kiihkottomasti, ja kuitenkin molemmista jotain käsitystä omaavan.
Toinen vaihtoehto, että otetaan asian ympärille molempien alojen puolustajia ja riidellään sitten kuka on komein. Näitä vaihtoehtoja taisi Lääkäriliittokin tarjota ja piti itse esitystä kannatettavana. Googgeloin tossa hieman ja luin että tätä lakia esitetty vissiin jo 15v. joten eiköhän se ole tärkeämpää saada valmiiksi, kun taas kerran kaivella jotain mitä joku sanonut ja vääntää siitä sitten.
Mutta kun se oli persu, niin eihän se käy..onhan siinä pakko olla jotain mistä me hyvikset päästään taas sanomaan.
PS miksi tuollaisia kysymyksiä kun otsikossa, kun tiedät kuitenkin itsellesi sopivan vastauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta vaikka komppaan muuten tätä Lapin edustajaa kyllä, näissä asioissa on se ongelma, että mm. luontaistuotteet eivät käy läpi koululääketieteen pitkää tutkimuskaarta, ja niiden kaikkia vaikutuksia ei silloin tunneta. Siinä mielessä uskon varassa mennään. Ja on sitä omakin maksa värjääntynyt ilmeisesti luont.tuotteista, – muissa yhteyksissä näkyi kuvasta.
Ilmoita asiaton viesti
Miltä kuulostaisi seuraavaa ehdotus:
”poikien ympärileikkauksen sääntelyn tarvetta kartoittavan selvityshenkilön tulee nauttia laajaa luottamusta islamilaisissa yhteisöissä”
Ilmoita asiaton viesti
Kun mennään muutamia vuosikymmeniä eteenpäin, monia nykyisiä käypähoitosuosituksia tullaan pitämään puoskarointina.
Ajatellaanpa vaikka sitä ettei siitä kovin montaa vuosikymmentä ole, kun kihtiä suositeltiin hoidettavaksi poistattamalla potilaan hampaat.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kannattaa ensi kerralla ottaa hammassärkyyn vähän hopeavettä. Litki varmuuden vuoksi myös 6 litraa kombuchaa ja tiputtele silmiisi naanleipä-silmätippoja.
Eihän mikään tieto ole toista parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Paraskaan tieto ei aina ole paikkansapitävää tietoa.
Kuule, nappaile ihan vaan itse omia suosituksiasi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa äsköisessä oli sisäänmuotoiltuna ikään kuin kysymys, joka ilmeisesti meni ohi.
Lääketieteen puutteet huomioon ottaen, kai menet hammassäryissäsi reikihoitajalle hammaslääkärin sijaan?
Ilmoita asiaton viesti