Mikä kansalaisuustestissä voi mennä pieleen?
Hallitus on kiristämässä tietyiltä osin maahanmuuttopolitiikkaa. Viime aikoina on uutisoitu mahdollisesta kansalaisuuskokeesta tai kansalaisuustestistä, jonka tulijan pitäisi läpäistä, jotta kansalaisuuden voisi saada. Tällaisia testejä on käytössä useissa Euroopan maissa. Testeillä ilmeisesti yritetään jollain tavalla mitata tulijan ymmärrystä ja sitoutumista yhteisiin arvoihin, kulttuuriin ja lainsäädäntöön.
Tarkempaa tietoa ei vielä ole mahdollisen testin tarkasta sisällöstä Suomessa, sillä siitä aloitetaan vasta esiselvitys lähiaikoina.
Paremman tiedon puutteessa katsotaan tarkemmin, mitä kyseisessä testissä kysytään esimerkiksi Tanskassa. Paikallisessa testissä on yhteensä 45 kysymystä, joiden tekemiseen on aikaa 45 minuuttia. Kysymyksiä on mm. lainsäädännöstä, viihteestä, kulttuurista ja maan historiasta. Testi pohjautuu suurimmilta osin etukäteismateriaaliin.
Kysymyksissä hyvää on se, että niissä mitataan tulijan ymmärrystä mahdollisen uuden kotimaan lainsäädännöstä. Kuitenkin tanskalaisessa testissä on myös esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Kuka elokuvaohjaaja voitti Oscarin elokuvasta Kosto (Hævnen) vuodelta 2010?
- Mikä oli Gasolin-yhtyeen laulajan nimi?
- Mistä Suzanne Brøgger ja Naja Marie Aidt ovat erityisen tunnettuja?
- Missä lajissa Tanskan miesten maajoukkue voitti maailmanmestaruuden tammikuussa 2023?
Olisi naurettavaa vaatia tulijaa opettelemaan esimerkiksi suomalaista musiikki- ja viihdetietoa tai tietämään jotain urheilusta. Tulijan velvollisuus on pääasiassa lakien ja asetusten noudattaminen. Mitään sitoutumista arvostamaan tai edes tietämään mitään jostain paikallisesta musiikkikulttuurista ei pidä vaatia, sillä kaikki Suomen kansalaisetkaan eivät sitä arvosta. Mahdollisen testin pitäisi Suomessa keskittyä pääasiassa lainsäädännöllisen ymmärryksen mittaamiseen.
Niin ikään sitoutuminen ”yhteisiin arvoihin” on hölynpölyä, sillä tuo on epämääräisyydessään täysin konkretiaa vailla. Meillä itse asiassa vaatii ”yhteisiin arvoihin” sitoutumista taho, jolla vaikuttaa itsellään olevan vaikeuksia esimerkiksi sitoutua länsimaisiin arvoihin, kuten median vapauteen tai liberaaliin maailmankatsomukseen. Jos maahanmuuton kiristyksiä vaativien tahojen ei itse tarvitse sitoutua tiettyihin arvoihin, ei tätä pitäisi voida vaatia tulijoiltakaan. Käytännön toiminnan tulee kuitenkin luonnollisesti olla lakien ja asetusten mukaista.
Kuten ekonomisti Heikki Pursiainen on varsin hyvin todennut, liberaalin demokratian vahvuus on juurikin se, että se pystyy sitouttamaan useita eri mieltä olevia tahoja samoihin pelisääntöihin. Demokratiassa on aitoja ristiriitoja, joiden ratkomista tapahtuu poliittisten puolueiden avulla. Huolimatta esimerkiksi Mika Aaltolan höttöpuheista, joita Pursiainen ansiokkaasti twiittiketjussaan kritisoi.
Toinen mahdollinen huono puoli testeissä on se, että niihin usein kuuluu etukäteismateriaali, johon kysymykset pohjautuvat. Tämä kuitenkin kannustaa lähinnä asioiden ulkoa opetteluun. Sen sijaan tulijan motivaatiota voisi paremmin mitata testi, jossa annettaisiin tieto lähinnä aihealueista, kuten lainsäädännöstä. Testin tekijän vastuulla olisi selvittää riittävässä määrin keskeisiä lainsäädännöllisiä seikkoja.
Koska kuitenkaan suurin osa väestöstäkään ei osaa lakia kovinkaan hyvin, tulisi kysymykset ja niiden läpipääsyrajat kuitenkin suhteuttaa väestön tietämykseen ja ymmärrykseen kokonaisuudessaan. Tämä voitaisiin tehdä esimerkiksi kartoittamalla edustavilla ja hyvin laadituilla kyselytutkimuksilla väestön tietoutta aihealueista yleisesti. Tulijan kohdalla pitää voida riittää se, että ymmärrys ja tietotaso ovat suunnilleen samalla tasolla kuin väestön. Mikään supersankari tulijan ei pidä olla, jos väestössäkään sellaisia ei ole.
Yhteenvetona siis kansalaisuustestin pitää painottua mittaamaan tulijan ymmärrystä paikallisesta lainsäädännöstä ja toimintatavoista. Sen sijaan tulijan ei tarvitse tietää, kuka on Tuure Kilpeläinen. Jättämällä tuollaiset kysymykset pois vältyttäisiin myötähäpeältä, jonka ne aiheuttavat. Siis sen lisäksi, että ei mitattaisi tulijan ymmärrystä täysin yhdentekevistä asioista. Lisäksi testin läpipääsyrajat tulee jollakin tavalla suhteuttaa väestön ymmärrys- ja tietotasoon kokonaisuutena.
Kansalaisuustesti tulee olemaan satavarmasti vesitettyä löpinää, ettei vain kukaan maahanmuuttaja saisi arvosanaa ”hylätty”
Ministeriöt ovat vihreitä virkamiehiä väärällään.
Ilmoita asiaton viesti
Ovatko nuo kysymykset aivan oikeasti testistä? Vaikuttaa hölmöltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ranta kirjoittaa ihan asiaa. Kansalaisuustestin laatiminen ei ole lainkaan helppo rasti – siis jos halutaan sen ’testaavan’ hakijan ymmärrystä ja arvomaailmaa.
En edes usko kenenkään arvomaailman muuttuvan juurikaan hänen muuttaessaan maasta toiseen. Omalla kohdallani arvomaailmastani eniten erottuva maa jossa olen käynyt on Pakistan. Jos sinne olisin muuttanut, niin en takuulla olisi ’kotoutunut’ siinä mielessä kuin sanan täällä koetaan tarkoittavan.
Siis: lainsäädännön, tapojen ja arvojen tunnistaminen voisi olla kokeen pääasiallinen sisältö.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkälti samaa mieltä blogistin kanssa. Kysymysten pitää olla sellaisia, että osoittaa voivansa olla kunniallinen Suomen kansalainen ja sitoutunut olemaan suomalainen. Itsekään en pidä hyvänä, että materiaali annetaan ennakolta. Sen ulkoa opetteleminen ei kerro mitään. Toisekseen, kysymyksiä pitää olla paljon ja kullekin esitettävät kysymykset tulee valikoitua satunnaisesti. Muuten sana kiirii esitettävistä kysymyksistä. Lisäksi vaatimustason tulee olla korkea. Blogisti esittää, että se olisi keskimääräisen suomalaisen tasolla. Olen osittain samaa mieltä. Tuo keskimääräinen on vain käytännössä alle keskiarvon. Siksi sen on hyvä olla hieman korkeampi. Noiden täyttyessä, vielä kielitesti, suomeksi tai ruotsiksi. Niin kuin ylioppilaskirjoituksissa, kuullun ymmärtäminen ja aine. Kielioppi osion voi jättää pois. Tuon läpäiseminen osoittaa sitoutumista.
Gaussin käyrän taas jättäisin ulkopuolelle. Jokainen, joka aidosti haluaa Suomen kansalaisuuden, opettelee toisen kotimaisen ja tarpeellisen lainsäädännön. Noihin voidaan antaa apua. Lisäksi yleisellä tasolla kulttuuria jne. Olen samaa mieltä, että ei tarvitse tietää kuka on Tuure Kilpeläinen, mutta esim. presidentti ja pääministeri, tunnistaa Suomen lipun jne. Virpominen ei ole uskonnollinen tapahtuma, vaikka se pääsiäiseen ajoittuukin, vaan se on lasten juhla. Mitä tarkoittaa vappu tai juhannus. Niin ja tuossa yksikin peruste riittää.
Kansalaisuuden saamisen tulee osoittaa sitoutumista ja halua olla suomalainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kai värikin huomioidaan
Ilmoita asiaton viesti
Tää on helppo. Kansalaisuustestiin pitää ottaa käytännön osio. Pullo kossua, löylykilpailu, kieriminen lumessa ja omien hautajaisten suunnittelutehtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan nyt vastaisivat oikein edes seuraaviin kysymyksiin:
1. Saavatko naiset Suomessa ajaa autoa?
2. Saavatko naisetkin äänestää?
3. Voivatko naisetkin opiskella?
4. Voivatko naiset nousta johtoasemiin Suomessa?
5. Saavatko naiset Suomessa kulkea yksin?
6. Onhan naisten ympärileikkaus sallittua myös kotioloissa?
7. Kai sentään isän ja veljien sana on laki tyttärille?
8. Ovathan kivitystuomiot ok?
8. Ovathan kunniamurhat perheen sisäisiä asioita?
9. Pitääkö Suomen lakeja noudattaa, jos ovat ristiriidassa sharia-lain kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Nuo ovat helppoja. Vastaus kaikkiin paitsi kysymyksiin 6-8 on kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
No eipä näy olevan helppoja määrätyistä suunnista tuleville, ei yksikään noista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, luulen että perussuomalaiset eivät osaa vastata yhteenkään noista oikein. Mahtaisivatko selvitä YKI-testistäkään.
https://yle.fi/a/74-20055083
Ilmoita asiaton viesti
No, Mahmud tuossa kertoo että kielen opiskeluun meni vuosi. Meitä on kielipäältään hyviä ja huonoja. Voisiko kuitenkin maahan väkisin itsensä tunkeneelta kuitenkin odottaa edes vähäistä kiinnostusta maan tapoihin ja kieleen. Nähdäkseni erinomainen ehdotus on että vuoden jälkeen ei ole veronmaksajien kustantamaa tulkkausta.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu tietysti taustasta. Jos on kotimaassaan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut ja useita kieliä osaava, oppii suomen siinä kuin minkä tahansa kielen. Mutta jos ei osaa edes omalla äidinkielellään lukea eikä kirjoittaa, ja suomi on ensimmäinen vieras kieli, on tie kivisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta nekin otetaan jotka vastaa väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tämä on luojantosi, en tiedä kuinka suuri osa Suomen kansalaisista tietää esimerkiksi suhteellisen vallan, eli oikeusvaltioperiaatteen käsitettä.
Esimerkiksi jotkut tahot ihan tosissaan väittävät, että Marin itsevaltaisesti päätti koronasuluista, vaikka moista toimea ei ole mahdollista toteuttaa ilman yli puoluerajojen yhteismenettelyllä, eli edustajien määräenemmistöllä. Ihmisten vapauksien rajoittaminen ei onnistu yhdeltä puolueelta eikä pelkältä pääministeriltä oikeusvaltiossa, vaan vaatii astetta enemmän tukea taakseen ja tähän kiteytyy oikeusvaltioperiaate, eli suhteellinen valta.
Ei ihme, että jotkut eivät ymmärrä valtaoikeuksien kaventamisen merkitystä kansanvaltaisuudelle, tai mitä eroa on Venäjän ”demokratialla” ja Suomen demokratialla.
Ilmoita asiaton viesti