Miltä nuorisorikollisuus näyttää isossa kuvassa?
Nuorten tekemä rikollisuus on jälleen kerran uutisissa. Poliisi pitää säännöllisesti yllä julkista keskustelua aiheesta, johon media tarttuu herkästi. Taustalla on aito huoli ainakin joidenkin viimeisten vuosien aikana havaitusta poliisin tietoon tulleiden rikosepäilyjen määrän kasvusta joissain nuorten ikäryhmissä. Samaan aikaan rikollisuutta tutkivat kriminologit ovat johdonmukaisesti pidättäytyväisempiä siinä, mitä nuorten rikoskäyttäytymisestä kokonaisuutena tai jengiytymisestä voidaan oikeastaan sanoa.
Mistä ero johtuu, voi kansalainen kysyä.
Syitä on varmasti monia, mutta arvelisin kyseessä olevan osittain median ja sosiaalisen median rajoitukset tuotettavan infosisällön suhteen. Sosiaalisessa mediassa eikä oikeastaan perinteisessäkään poliisi ei usein kovinkaan syvällisesti analysoi tilannetta saatikka peilaa sitä pitkän aikavälin kehitykseen. Toisaalta poliisi tarjoilee medialle herkästi esimerkiksi yksittäisten vuosien suurilta kuulostavia eroja rikollisuusindikaattoreiden lukemissa. Taustalla on varmasti myös poliisin kokema paine ja kiire. Vähän käsipareja ja liikaa töitä. Samaan aikaan sekä rikosoikeus että sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä tuntuvat olevan kädettömiä erityisesti lukumäärältään pienen mutta rikoksilla oireilevan nuorisojoukon edessä.
Kriminologi Matti Näsi totesi, että kokonaiskuva rikollisuudesta jää median johdosta usein puutteelliseksi. Ei ole siis ihme, että kansalainen saattaa olla hämillään eikä tiedä, ketä pitäisi uskoa tai mitä johtopäätöksiä tehdä.
En missään nimessä väitä, että poliisin huoli on turha. Jokainen teko on liikaa, ja mieluusti lukema olisi nollan tuntumassa. Suhteellisuudentajun nimissä on kuitenkin pysähdyttävä hetkeksi katsomaan kokonaiskuvaa nuorisorikollisuudesta. Tätä ei useinkaan tai juuri ollenkaan tarjoa poliisin tiedotustilaisuudet tai mediahaastattelut.
Tästä syystä kuvataan nuorison tekemiä rikoksia Krimon (Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti) vuoden 2022 rikollisuusselvityksen valossa, joka julkaistaan aina vuoden lopussa. Tämä on Krimon tuorein julkaisusarjaan kuuluva raportti. Nuorisorikollisuudesta keskustellaan tarkemmin alkaen sivulta 172.
Krimo on tarkastellut tarkemmin muutamaa tyypillistä rikosta, joista nuoret tekevät merkittävän osan: varkausrikokset, pahoinpitelyt ja vahingontekorikokset, jotka perustuvat rikos- ja pakkokeinotilastoon. Nämä ovat myös tyypillisimmät nuoriin liitettävät teot julkisessa keskustelussa. Selvityksessä viimeisin tarkasteluvuosi on 2022. Lisäksi selvitetyksessä käydään läpi joitain havaintoja piilorikollisuutta paremmin mittaavista rikosuhrikyselyistä.
On huomioitava, että seuraavat tilastot ovat ns. ”bruttotilastoja” (s. 173) eli sama epäilty voi olla tilastossa useamman kerran. Tämä on myös yksi keskeinen rajoite tulkinnoille poliisin tietoon tulleiden rikosten perusteella.
Varkaudet
Keskeisin huomio (tietoon tulleessa) nuorisorikollisuudessa varkausrikosten osalta on sen selkeä vähentyminen vuosien 2008–2018 välisenä aikana. Tämän jälkeen epäiltyjen määrä nousi vuosien 2019–2020 välisenä aikana, mutta laski taas vuonna 2021. Absoluuttisilla määrillä mitattuna vuonna 2022 alle 15-vuotiaita epäiltyjä oli 3 987 ja 15–17-vuotiaita 2 665. Edelliseen vuoteen (2021) verrattuna määrät nousivat kaikissa ikäryhmissä vuonna 2022. (s. 176.)
Nuorten varkausrikosepäilyt ikäryhmittäin suhteutettuna ikäryhmään. Lähde: Krimo – Rikollisuustilanne 2022.
Edellä kuvataan siis sitä, kuinka suuri osuus epäillyistä kuuluu koko ikäryhmään, jolloin ryhmiä voidaan vertailla. Seuraavassa sama absoluuttisten lukemien valossa.
Varkausrikokset (määrät) ikäryhmittäin 2012-2022. Lähde: Krimo – Rikollisuustilanne 2022.
Kuvioista huomataan varsin hyvin, että on yliampuvaa puhua alati kasvavista ryöstelyistä jos sitä halutaan perustella rikos- ja pakkokeinotilastolla. Tämä ei sulje pois sitä, että voi olla samaan aikaan huolissaan näistä rikoksista ja niitä tekevistä nuorista. Huomataan myös, että varkauksien ohella vaikuttaa se, mitä ikäryhmää tarkastellaan. Alle 15-vuotialla lukemat ovat aikavälillä kasvaneet vuodesta 2017, mutta ne ovat edelleen alhaisemmat kuin vuonna 2012. 15-17 vuotiailla kehitys on ollut vielä maltillisempaa.
Pahoinpitelyt
Viimeisen noin kymmenen vuoden aikana alle 21-vuotiaiden osuus (tietoon tulleista) pahoinpitelyrikoksista laski vuoteen 2019, jonka jälkeen alkoi tapahtua nousua. Kuitenkin 15–17-vuotiaiden ja 18–20-vuotiaiden epäilyt ovat vähentyneet vuosien 2012–2022 välisenä aikana. (s. 177.)
Nuorten pahoinpitelyrikosepäilyt ikäryhmittäin suhteutettuna ikäryhmään. Lähde: Krimo – Rikollisuustilanne 2022.
Tärkeä huomio on samana aikavälinä tapahtunut alle 15-vuotiaiden pahoinpitelyepäilyjen johdonmukainen kasvu. Kuitenkin nämä teot ovat tässä ikäluokassa muihin suhteutettuna harvinaisia. Seuraavaksi vielä absoluuttiset lukemat.
Pahoinpitelyrikokset (määrät) ikäryhmittäin 2012-2022. Lähde: Krimo – Rikollisuustilanne 2022.
Tästäkin näkee, että jos valikoidaan ikäryhmäksi nuorista vain jokin ryhmä, saadaan kasvua. Sen sijaan 15-17-vuotiailla määrät ovat vähentyneet.
Nuorten vakavan väkivaltarikollisuuden kohdalla Krimo toteaa, että vuodet 2020 ja 2022 olivat poikkeuksellisia alle 15-vuotiaiden kohdalla. Näitä ennen nämä teot vähentyivät 2010-luvun ajan, tekojen ollen vuonna 2022 samalla tasolla kuin 2000-luvun alussa. Muissa ikäryhmissä kehitys on ollut maltillisempaa ja 15–20-vuotiaiden osalta lukemat ovat edelleen alempana kuin 2000-luvun alussa. (s. 180.)
Vahingontekorikokset
Alle 15-vuotiaiden, 15–17-vuotiaiden ja 18–20-vuotiaiden epäillyt (tietoon tulleet) vahingontekorikokset ovat vähentyneet aikavälillä 2008–2022.
Nuorten vahingontekorikoepäilyt ikäryhmittäin suhteutettuna ikäryhmään. Lähde: Krimo – Rikollisuustilanne 2022.
Viimeisten vuosien aikana epäilyt ovat laskeneet 18–20-vuotiaiden kohdalla. Seuraavaksi vielä tästäkin absoluuttiset lukemat.
Vahingontekorikokset (määrät) ikäryhmittäin 2008-2022. Lähde: Krimo – Rikollisuustilanne 2022.
Määrillä mitattuna alle 15-vuotialla epäilyt ovat suunnilleen samalla tasolla vuonna 2022 kuin vuonna 2012. Sen sijaan 15-17 vuotiailla määrät ovat puolittuneet.
Mitä tulee huomioida, kun lukee tilastoja?
Krimo toteaa, että vuosivaihtelut rikoksissa ovat suuria, jonka johdosta yksittäisten vuosien piikit eivät anna perustetta tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Toinen on se, että nuorten rikollisuus tulee vain harvoin poliisin tietoon. Todennäköisimmin tietoon tulevat myymälävarkaudet, joka selittyy kauppojen valvonnalla. (s. 176, 185.)
Tässä on hyvä toistaa vielä asia: suurin osa nuorten rikollisuudesta ei näy viranomaisten tilastoissa.
Tämän johdosta näihin tilastojen tulkintaan täytyy yhdistää myös rikollisuuskyselyitä, jotka mittaavat paremmin piilorikollisuutta. Krimo tekee tällaisen kyselyn neljän vuoden välein ja niistä tuorein on vuodelta 2020. Näiden valossa kaikissa keskeisissä teoissa (varastaminen, väkivalta, vahingonteko) rikoksia tehneiden nuorten määrä pieneni aikavälillä 1995–2020. Tästä poikkeus oli kannabiksen käyttö. On mahdollista, että vuosina 2020–2021 määrät ovat lähteneet nousuun, mutta uusinta tietoa ei vielä ole käytettävissä. (s. 184.)
Tilastojen perusteella tehtävää tulkintaa vaikeuttaa myös rikostilastointiin vaikuttavat lukuisat muut tekijät tekijät (s. 173):
-muutokset väestön ilmoittamisalttiudessa.
-muutokset viranomaiskontrollissa.
-lainsäädäntömuutokset.
Viimeisestä varsin hyvänä esimerkkinä seksuaalirikosten määrän kasvu viranomaistilastoissa viime vuonna. Osa tästä selittyy uuden suostumusperustaisen seksuaalirikoslainsäädännön voimaantulolla.
Tässä kohdin nähdään jossain määrin paradoksaalinen ilmiö: jos määrittelemme jonkin asian rikokseksi ja haluamme siitä tekijät vastuuseen, itse asiassa näiden rikosten lisääntyminen mainitusta syystä on jopa toivottavaa.
Kriminologiassa puhutaankin tästä syystä herkistymisestä: asioita tulkitaan yhä enemmän rikoksiksi, joita ne eivät aikaisemmin olleet. Tämä ei tarkoita, että aikaisemmin kyseisiä tekoja ei ollut. Ilmiö on yhteneväinen medikalisaation kanssa, joka taas pyrkii tekemään yhä enenevissä määrin asioista lääketieteellisiä kysymyksiä.
Tämän lisäksi Krimo mainitsee, että siteeratuissa viranomaistilastoissa tilastoidaan pääsääntöisesti tekoja, ei tekijöiden määrää. Toisin sanoen siis sama henkilö voi olla epäilty useasta rikoksesta.
Tässä kohden alkaa jo huomata rikostilastojen nyanssien ymmärtämisen tarpeen. Ja sen, miksi se huolestunut ylikonstaapeli tai nuorisotyöntekijä Helsingistä ei ole ainoa taho, jonka mediahaastatteluihin käsitys nuorten rikoskäyttäytymisestä tulee perustaa.
Näkemys suomalaisten kriminologian tutkijoiden parissa vaikuttaa olevan se, että lisääntyneet tekomäärät viime vuosien aikana voivat selittyä sillä, että yhä pienempi joukko nuoria tekee enemmän rikoksia.
Joku voi kysyä, onko tämä hiusten halkomista. Eihän uhreja kiinnosta, mikä osuus nuorista tekee rikoksia. Tällä on kuitenkin merkitystä, koska keskustelu tällä hetkellä syyllistää jatkuvasti nuoria kokonaisuutena. Jos nuoret pikemminkin käyttäytyvät yhä paremmin isossa kuvassa tai eivät ainakaan huonommin kuin ennen, tuottaa tämä esimerkiksi tehottomia ja hölmöjä ratkaisuja rikollisuuteen. Esimerkiksi Suomessakin on jo väläytelty vaikkapa rikosoikeudellisen vastuun ikärajan laskemista, joka esimerkiksi Tanskassa kumottiin vain kaksi vuotta sen voimaantulon jälkeen tuloksettomana.
Sen sijaan nyt tulisi vetää hetki happea ja ajatella asiaa rationaalisesti, ilman joukkohysterian ilmapiirin luomista. Erityisesti pieni rikoksilla oireileva nuorisojoukko tarvitsee vahvempia interventioita, jotta kierre saadaan katkaistua. Tilanne vaatii poliisin, lastensuojelun ja tutkijoiden yhteistyötä. Emme tarvitse paniikkia ja päivittelyä, miten ryöstelyistä keskustoissa on tullut arkea.
Ei ole tullut.
Hyvä juttu. Tilastojen tarkastelu tuottaa realistisen kuvan määristä.
– rikollisuuden laadun muutos jää katveeseen.
Rikollinen urapolku – onko se nykyään aiempaa ”taitavammin” rakenteistautunut. Siitä kait ammattilaiset lienevät kovin huolissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on toki totta. En tosin tiedä, mitä tarkoittaa rikollisuran ”rakenteistautuminen”.
Rikolliset eivät ilmeisesti stereotypian vastaisesti mitenkään ”erikoistu” tietyn tyyppisiin rikoksiin. Jos viittaat taas jengeihin, niin se on oma keskustelu. Katujengi tuntuu nykyään olevan kaiken muun lisäksi se, jossa sanoja itse hengaili teininä.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaanhan sitä laittaa pää pensaaseen ja toivoa että mitään maahanmuuttajarikollisjengejä ole olemassakaan.Näinhän sitä Ruotsissa tehtiin ja lopputulos on aika karmea.Vihervassarit ehkä jossain vaiheessa heräävät kun tilanne on jo peruuttamaton.Nyt on viimeinen hetki toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä ilmoittautui ensimmäinen, joka tuli kommentoimaan lukematta. Kirjoituksessa ei käsitelty mamujengejä. Niistä voit aloittaa esim. Täältä.
https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2023/mita-tuoreimmat-tilastot-kertovat-nuorten-vakivaltarikollisuudesta/
Ilmoita asiaton viesti
Tilastoistahan selviää että maahanmuuttajataustaisten osuus rikoksissa on huomattavasti suurempi kun heidän osuutensa väestöstä.Ruotsissa jota seuraamme suurin osa on maahanmuuttajataustaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Sama vaiva. On niin tolkuttoman pitkä blogi. Sorry.
…ja jatkaa täällä
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009675585.html
Blogissa oli paljon laskevia käyriä. Miksi laskevat ? Onko into tilastointiin hiipunut, onko nimikkeitä muutettu jne. Rikoksesta on tehty rike ja saatu rikostilasto nätimmäksi ? Jossain vaiheessa autovarkauskin oli vain lainausta.
Päivän HS kertoo päinvastaista eli nousevaa trendiä ja yhä nuorempia tekijöitä v. 2023 havaintoina. Laskeva ikä selittyy tietty sillä, että alaikäinen tekijä jää tuomitsematta ja sitä nyt ehkä hyödynnetään.
Ilmoita asiaton viesti
Pikemminkin päinvastoin: rikoksiksi tulkitaan koko ajan enemmän asioita.
Ymmärrän. Jos blogin nimi olisi ollut ”matujengien väkivalta Suomessa 2022-2023 ja islamin invaasion terveysvaikutukset”, olisit ahminut vaikka kaikkien Harry Pottereiden verran tekstiä yhdeltä istumalta.
Vastakkaisen tiedon vastaanotto. Se on taitolaji.
Ilmoita asiaton viesti
Uskottavuuden kannalta olisi ollut syytä harkita myös mamujengien osuutta. Toki moni diggaa kaikkea ulkomaista, mutta silti, rasismi-leiman uhallakin.
Vajavaisen tiedon jakaminen (mallia kiekkolapa ilmastonmuutoksen torjunnasta puhuttaessa) on myös taitolaji.
Käyrien päättyminen vuoteen 2022 selittyy tietysti tilastoinnin hitaudella, mutta oliko pakko kirjoittaa juuri ennen täydennettyä tilastoa varsinkin, kun ennakkotiedot viime vuodelta olivat ehkä jo tulossa ? Varsinkin, kun nuo ennakkotiedot viittavat hurjaan nousuun mallia kiekkomaila jossain osassa tilastoa. Totaalinen vaikeneminen viittaa poliittiseen arvioon. Niinhän Saksassa ja Ruotsissakin vaiettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt oli kyseessä pitkän aikavälin kokonaiskuvan tarkastelu. Yksittäiset vuodet eivät kerro mitään. Kaikki tämä olisi selvennyt, jos olisit lukenut jutun.
Ilmoita asiaton viesti
Niin en tiedä, mitä Pekka ajattelet kun se vaikuttaa olevan aivan yhdentekevä asia, mitä teille sanoo.
Kaakinen totesi viime vuonna, että ”katujengit” eivät ole tämän viimeisten joidenkin vuosien aikana lisääntyneiden rikosten taustalla. Ne ovat alaikäisten tekemiä rikoksia. Hänen ja Haapakankaan tarkastelu tilastokeskuksessa viime vuoden kesältä ei löytänyt viitteitä, että tekoja tehtäisiin isommissa porukoissa. Samoin hän oli mukana juuri julkaistussa ”katujengitarkastelussa”, jotka eivät käsitelleet näitä poliisin tarkoittamia ”katujengejä” laisinkaan, joita on noin 200 henkilöä. Lisäksi näiden ”katujengikytköset” ovat samalla tasolla nyt kuin vuonna 2000.
Katsos kun se menee niin, että kyllä minä yleensä näitä tarkastelen useastakin näkökulmasta, mutta tyypillinen kommentoija täällä tulee huutamaan matukatujengiä eikä ota minkäänlaista vastakkaista tietoa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei helvetti…ootko ihan tosissasi?! Mikä vimma sinulla on koittaa jauhaa mustaa valkoiseksi? Persuviha? Sairas vihervassari-ideologia?? Voi tsiisus…
Ilmoita asiaton viesti
Mukavan oloinen mies.
Ilmoita asiaton viesti
Olen minä sitäkin. Mutta kyllähän tässä blogissa koitetaan taas ongelmaa vähätellä ja se ihmetyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Se on kumma, miten voi lukea kokonaisen tekstin (jos on lukenut) ymmärtämättä yhtään mitään lukemastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Turha selittää, kyllä se perimmäinen ajatus sieltä läpi tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai rikollisuus vähenee kun lapset ja nuoret ei enää uskalla mennä ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuntuu Esko, että sinä et ole poistunut pirtistäsi hetkeen. Käydään ihmeessä kaljalla hesan tai treen keskustassa juttelemassa. Saatat yllättyä.
Ilmoita asiaton viesti
Sulla on niin heikot kuteet ettei ne kiinnosta roadmaneja.
Etpä todellakaan tunne tilannetta mikä vallitsee stadissa. Onkosse hesa jossain böndellä?
Mut mee itsekses hengaileen itiksessä puhoksen takapihoille niin katsotaan josko vähän huonompikin rotsi kelpais jolleen.
Ilmoita asiaton viesti
Iso kuva on tietysti noin, kuten kirjoitat. Samalla on kuitenkin syytä pitää mielessä se, että vaikka itse tekojen absoluuttinen määrä tai tekijöiden määrä ei merkittävästi ole kasvanut , niin samat alaikäiset henkilöt tehtailevat suuren joukon rötöksiä eikä heitä voida millään saada kuriin, kuten vastikään poliisin taholta viestittiin. Tuo kehitys olisi syytä pysäyttää, ennen kuin kovan luokan tekijöiden määrä lähtee nousuun. Rikollinen elämäntapa, mahdollinen maine ja raha kun kuitenkin houkuttavat, siitä ei päästäne mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Jep! Samaa mieltä. Tätä vaikeimmin käyttäytyvää porukkaa ei vaikuta auttavan sen enempää vankila kuin lastensuojelukaan. Tosin alaikäisiä ei Suomessa pääsääntöisesti vankilaan laiteta.
Tähän tarvittaisiin kovan tason tutkimustietoa siitä, auttaako nykyinen sijaishuoltojärjestelmä näitä lapsia millään tavalla. Sitten jos ei, pitää pohtia, mihin se sijaishuoltoon menevä miljardi olisi tarkoituksenmukaista kohdentaa. Ainakin näiden kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
1960-luvulla oli Keravan nuorisovankila.En tiedä auttoiko se mitään tai ketään. Tietysti se auttoi aloittelevan kriminaalin urapolussa hyvinkin koska jos missään niin tuollaisessa ympäristössä oppii todella hyvin erilaisia jippoja esim. murtautumisessa eri automerkkeihin jne jne.
En vähättele ongelmaa mutta tajuan sen ratkaisun vaikeuden hyvin.Jotain pitäisi keksiä tuohon koska ovathan nykyiset 15-vuotiaat kypsempiä kuin aikoinaan.
Pitäsikö alle 15-vuotiaiden vanhemmat laittaa rikosvastuuseen lastensa teoista?
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Hyviä kysymyksiä. Tuo ehdotus tuskin estäisi ainuttakaan nuorisorikollista muotuitumasta. Onhan meillä itse asiassa perusopetuslain myötä mahdollisuus, että koulu lähtee hakemaan vanhemmille rikostutkintaa, jos ne laiminlyövät lapsen koulunkäynnin. Ilmeisesti vähän käytetty sääntely, ehkä syystä jos halutaan vaikuttaa lapsiin.
Ilmoita asiaton viesti
On jokunen huoltaja saanut sakot lapsen koulunkäynnin laiminlyönnistä ja toivoa sopii, että koulut käyttävät tätä mahdollisuutta tekemällä rikosilmoituksen. Ja rikoksia tekevät nuoret myös lintsaavat.
Ilmoita asiaton viesti
Auttoi se nuorisovankila turvallisuustilannetta ainakin sillä tavoin että tekijä oli poissa kadulta istumisen ajan.
Hyödyllistä saattoi olla urapolun katkeaminen. Vähemmän hyödyllistä jos pääsi entistä parempiin piireihin.
Ilmoita asiaton viesti
Nurisovankilan ja kasvatuslaitoksen pelko esti rikollisuutta omassa nuoruudessani. Ne olivat silloin myös paikkoja joissa ei silitelty päätä.
Mielestäni nykyiset 5-vuotiaat eivät ole alkuunkaan yhtä kypsiä kuin tulloin. Tullin hyvin monet ottivat ja joutuivat ottamaan vastuun masta elämästään ja useimmilla meni hyvin. Rahankäyttö opittiin kun sitä ei ollut tai oli niukasti. Piti valita mihin rahansa käyttää. Myös se opittiin että rahaa ei saa Kelalta tai seinästä.
Tulloin vanhemnmat olivat vastuussa alaikäisten tekemisistä. Jos kakara tuhosi jotain niin vanhemmat joutuivat maksamaan.
Myös ympäristön asenne rikoksia tehneeseen oli erilainen. Rikollisia ei ihannoitu.
Toki oli myös niitä jotka eivät välittäneet ja joista tuli taparikollisia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään tutkimuksia tarvita. Pamppua ja karkoitukset. Sen jälkeen alkaa rikollisuus vähentyä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kansalaisia tai alaikäisiä ulkom. kansalaisia ei karkoteta rikosten takia yhtään mihinkään, joten pitää keksiä jotain muita keinoja.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti tässä maassa ollaan turhan löperöitä monessa asiassa. Mm. kansalaisuuden myöntämisessä. Ainakin täysi-ikäisiä rikoksen tekijöitä pitäisi pystyä helpommin karkoittamaan. Osoittavat teoillansa, että heitä ei kiinnosta sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten kansalaisuuden saamista pitäisi mielestäsi muuttaa? Tällä hetkellä kansalaisuuden voi saada jos on asunut Suomessa vähintään 5 vuotta eikä ole syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Migri voi kyllä hylätä kansalaisuushakemuksen myös useiden sakkojen takia, eli rikoksen ei aina tarvitse olla edes kovin vakava.
Ulkomaalaislain mukaan EU:n ulkopuolelta tuleva ulkomaalainen voidaan karkottaa jos hän syyllistyy rikokseen jonka enimmäisrangaistus on vähintään 1 vuosi vankeutta tai hän syyllistyy toistuvasti rikoksiin. Rikosten takia karkotetaan satoja henkilöitä vuosittain, joten en tiedä että miten karkotuksia pitäisi vielä helpottaa, ehkäpä sinä tiedät.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1994 J. Kääriäinen väitteli aiheesta ”Seikkailijasta pummiksi. Rikollisen urapolku”.
Rakenteistautuminen = rikollisura ja sen kehitystä tukevat sosiologis-psykologiset yms. rakenne- ja prosessitekijät.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Heikki sai viime vuonna turpaansa yhteensä kaksi kertaa, kerran kahdelta eri tyypiltä, ja tänä vuonna Heikki saa neljä kertaa turpaansa yhdeltä tyypiltä, Heikin turvallisuustilanne on Heikin matematiikalla parantunut, koska turpaanvetäjien lukumäärä on puolittunut.
Ilmoita asiaton viesti
Rujosta esimerkistäsi huolimatta taisit juuri ymmärtää ensimmäistä kertaa, miten rikosepäilyjä tilastoidaan.
Tuosta on suunta vain ylöspäin.
Ilmoita asiaton viesti
”Rikostilastojen valossa nuorisorikollisuutta on nimittäin aiempaa vähemmän. Suomi seuraa tässä täysin muiden länsimaiden esimerkkiä.
Entistäkin suurempi osa nuorista ei tee rikoksia ollenkaan, ei vähäisiäkään sellaisia. Nuoret käyttäytyvät vähemmän alkoholia. Tavat viettää aikaa ovat muuttuneet.”
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009453443.html
Ilmoita asiaton viesti
Juu kyllä, mutta sitten ovat ne, jotka tekevät tolkuttomuuksia. Heitä ei tosiaan ole paljon suhteessa koko nuorisoon, mutta teot ovat raakoja ja tyypit pitelemättömiä. Kokemustakin on.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, rikoksiin sortuu yhä harvempi nuori, mutta pieni osa nuorista tekee sitten paljon, ja vakavampia rikoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä siis haluat tällä sepustuksella kertoa? Että kaikki hyvin?
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkilaisia on liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen yksi käsittämätön sepustus.
Kuvitteleeko blogisti että poliisi/viranomaiset eivät tiedä noita asioita joita ne eivät muka kerro? Tai joita ei lehtijutuissa kerrota?
Blogisti yrittää keksiä pyörää uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
En minä niin väittänyt. Mutta kun kysyit, niin joo. Aivan varmasti osa poliiseistakin on aivan kujalla tilastotiedosta. Poliisi kun pääsääntöisesti selvittää rikoksia – ei tutki rikollisuutta. Näin on kaikissa ammattiryhmissä. Ei kaikki lääkäritkään tiedä, miten joku asia on yleisemmin Suomessa.
Mutta ennen kaikkea maallikot vaikuttavat olevan täysin kujalla, mitä meidän nuorille kuuluu.Tähän vaikuttaa ennen kaikkea poliisin (hyvää tarkoittava) huolimaton viestintä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin sinä juuri asian esitit. Anniot ymmärtää että viranomaiset eivät tiedä.
Maallikot pääsääntöisesti nimenomaan tietävät. He jotka elävät oikeata elämää.
Propagandan kirjoittelijat ovat sitten luku erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Omien kokemuksien perusteella ei voida yleistää. Et sinä ainakaan tilastotiedettä ole lukenut. Sitä taidetaan jos peruskoulussa opettaa tätä nykyä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän sinä oletkaan lukenut?
Ilmoita asiaton viesti